Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους η Χεζμπολάχ την Κύπρο; Η οργάνωση διαθέτει 5000 πυραύλους Zelzal-2 με εμβέλεια 210 χλμ

Χθες  ως γνωστόν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε ξεκάθαρα ότι “αν η Κύπρος επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αυτό θα σημαίνει ότι «έχει γίνει μέρος του πολέμου» και η Χεζμπολάχ «θα την αντιμετωπίσει» αναλόγως”.

Ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: "Αν η Κύπρος βοηθήσει τον σιωνιστικό εχθρό σε [έναν ευρύτερο πόλεμο], θα θεωρηθεί μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εάν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στο Ισραήλ για χρήση κατά τη διάρκεια του πολέμου, τότε η Κύπρος θα είναι μέρος του πολέμου", πρόσθεσε ο ίδιος σε μια άκρως προκλητική κίνηση κατά της Λευκωσίας.

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Χεζμπολάχ να απειλήσει την Κύπρο σε ένα υποθετικό σενάριο

Η τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι διαθέτει πιθανώς 5.000 μη κατευθυνόμενους πυραύλους Zelzal-2 βεληνεκούς 210 χιλιομέτρων (εικόνα 1) καθώς και εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς ακριβείας καθοδηγούμενους Fateh-110 (εικόνα 2) με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα.

Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο μπορεί να κτυπήσει τμήματα του κυπριακού εδάφους με τέτοιους πυραύλους και φυσικά μεγάοο μέρος του Ισραήλ.

Το οπλοστάσιο της τρομοκρατικής οργάνωσης έχει εμπλουτιστεί από το Ιράν, με αρκετούς πυραύλους Κρουζ εδάφους-εδάφους και αντιπλοϊκούς πυραύλους , καθώς και χιλιάδες drones, πολλά από τα οποία μπορούν επίσης να φτάσουν στην Κύπρο και σε παραπλέοντα πλοία.

Ο κίνδυνος όπως είναι φυσικό είναι μεγάλος, αν οι Κύπριοι ανοίξουν βάσεις και αεροδρόμια στους Ισραηλινούς, κατά τον Νασράλα.

Τι θα κάνει όμως η τρομοκρατική οργάνωση αν και εφόσον οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο διευκολύνουν  αυτές το Ισραήλ, στον πόλεμο κατά των Λιβανέζων τρομοκρατών;

Το πιο πιθανό είναι να δεχθούν οι Βρετανοί στην Κύπρο βαλλιστικούς πυραύλους της Χεζμπολάχ, για αυτό και εκτιμάται ότι δεν θα ανακατευθούν στην επίθεση Νετανιάχου, κατά του μεγαλύτερου τρομοκρατικού στρατού της Μεσογείου που έφτασε να απειλεί και κράτη.

 Όπως όλα δείχνουν ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ είναι αδύνατο να αποφευχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με νεότερες αποκαλύψεις που θέλουν την κορυφαία ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία να εγκρίνει σχέδιο επίθεσης στον γειτονικό Λίβανο.

Ένας πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα σύρει και το Ιράν

Σύμφωνα με ανώνυμους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προμηνύσει στο Ισραήλ ότι δεν πιστεύει ότι ένας «περιορισμένος πόλεμος» στον Λίβανο ή ένας «μικρός περιφερειακός πόλεμος» είναι μια ρεαλιστική επιλογή, επειδή θα ήταν δύσκολο να τελειώσει και είναι πιθανό να τεθεί εκτός ελέγχου.

Ένας πόλεμος που έφερνε το Ιράν στο Λίβανο, ή την διεξαγωγή μιας επίθεσης με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όπως αυτή που είχαμε πριν ένα μήνα, θα προκαλούσε γενικότερη ανάφλεξη και εμπλοκή ΗΠΑ-Βρετανίας, ίσως και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...