Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται νέο ράπισμα από την Γερμανία στην Κύπρο μετά τις ειδικές δυνάμεις που είχε στείλει το Βερολίνο

Ηχηρό ράπισμα για την Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει η επίσημη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο!

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Επίσημη επίσκεψη (state visit) στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 11 με 13 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Γερμανός Πρόεδρος στην Κύπρο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα φθάσει στην Κύπρο αργά το απόγευμα της 11ης Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος από τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, και το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν σύντομες τελετές παρασημοφόρησης των δυο Προέδρων και μετά κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι θα μεταβούν στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ακολούθως θα επισκεφθούν την παλιά πόλη της πρωτεύουσας κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει η ηγεσία του ΚΕΒΕ.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα επισκεφθεί το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ και θα πραγματοποιήσει σύντομη συνάντηση με τους ειρηνευτές της UNFICYP.

Αργότερα θα επισκεφθεί το Σπίτι της Ευρώπης και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Θα μεταβεί, επίσης, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Σώματος.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 13 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος Steinmeier θα επισκεφθεί το Γυμνάσιο Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου θα συνομιλήσει με μαθητές και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κέντρο υποδοχής Μεταναστών στην Κοφίνου, όπου θα τύχει ενημέρωσης από τον Υπουργό Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολούθως, θα μεταβεί στο χωριό Λεύκαρα, όπου και θα ξεναγηθεί. Θα ακολουθήσει γεύμα των δυο Προέδρων στο χωριό Κάτω Δρυς, προτού ο Πρόεδρος Steinmeier  αναχωρήσει για τη Γερμανία». 

Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα εκ μέρους του Βερολίνου στην Τουρκία καθώς το φθινόπωρο που μας πέρασε η Γερμανία είχε στείλει προσωπικό των ειδικών δυνάμεών της προκαλώντας την οργή της Τουρκίας

Τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριζε ότι στη «νότια Κύπρο», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, λέγοντας ότι όχι μόνο στρατιώτες της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών, δεν μπορούν να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Κύπρο, χωρίς την έγκριση και άδεια της Τουρκίας και της «τδβκ», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι το ψευδοκράτος.

Αναφερόμενος δε ο Τατάρ στις Συμφωνίες Εγγυήσεων Ζυρίχης-Λονδίνου, είχε πει ότι παρακολουθούν στενά το θέμα της στρατιωτικής κινητικότητας και βρίσκονται σε πλήρη διαβούλευση με την Τουρκία.

Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνεται για κάθε στρατιωτική εξέλιξη στην Κύπρο γενικότερα, ο Τατάρ είχε πει πως δεν έχει σημασία αν είναι η Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Εγγυητές της Κύπρου είναι η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα. Πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ