Κύπρος

Κύπρος: Με 100 εκατ. στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να συμμετάσχει στον Great Sea Interconnector, με ποσό μέχρι €100.000.000. Πρόκειται για απόφαση που έλαβε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία, συμβάλλοντας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου – Ελλάδας.

Η σύνδεση με την Ελλάδα θα γίνει με καλώδιο από τη Κύπρο στη Κρήτη, το οποίο θα επεκταθεί μέχριτην Πελοπόννησο, και ενδεχομένως από εκεί στην Ιταλία.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, μετά τη σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε πως η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μετά από κάποιους ελέγχους που περιγράφονται στην πρόταση ενώ για τον χειρισμό του θέματος δόθηκε εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο προς τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Όπως εξήγησε, θα επικαιροποιηθούν κάποιες εκθέσεις βιωσιμότητας του έργου και θα γίνουν μελέτες, από κοινού με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως ο ΑΔΜΗΕ, επενδυτικά ταμεία όπως το TAQA των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επίσης, θα γίνει μελέτη δέουσας επιμέλειας επί της νομικής και οικονομικής πτυχής του θέματος.

Αφού δοθεί το πράσινο φως από τις εν λόγω μελέτες οι δύο υπουργοί θα υποβάλουν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εισήγηση για την τελική επενδυτική απόφαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ