Κύπρος

Νέα χρονιά με νέες σεισμικές έρευνες στην Κύπρο και συνέχεια προκλήσεων από την Τουρκία με Αγιά Σοφιά και «Γαλάζια Πατρίδα»

Νέα χρονιά με ελπίδες και προσδοκίες ξεκίνησε αλλά όπως όλα δείχνουν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην αναθεωρητική της πολιτική, παρά τις εντάσεις που αυτή προκαλεί και θα προκαλέσει και στο μέλλον.

Η αμετακίνητη αυτή στάση φάνηκε και από την προκλητική αναφορά του Ερντογάν προχθές στην Αγιά Σοφιά αλλά και στην αναφορά του τούρκου υπουργού Γιασάρ Γκιουλέρ στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά.

Καταρχήν ο Ερντογάν στο πλαίσιο βραβείων που δόθηκαν στη μνήμη του στρατευμένου ισλαμιστή Τούρκου ποιητή Νετζίπ Φαζίλ Κισάκιουρεκ, ο οποίος ήταν δεινός μαχητής υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος και είχε συγκρουστεί πολιτικά με το κεμαλικό κατεστημένο, τόνισε:

«Μετά από λαχτάρα, σπάσαμε τις αλυσίδες και αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα σύμφωνα με τη διαθήκη του Φατίχ. Πετύχαμε να ανοίξουμε αυτόν τον υπέροχο ναό, «σαν βιβλίο», ακριβώς «σαν την καρδιά της ευσεβούς Τούρκικης νεολαίας», όπως ονειρευόταν ο Δάσκαλος. Ευχαριστώ τον Θεό για άλλη μια φορά που μας χάρισε αυτή την τιμή, αυτή τη δόξα και την καλή τύχη να τερματίσουμε την αιχμαλωσία της Αγίας Σοφίας.

Πιστέψτε με, το να θυμόμαστε ως τον Πρόεδρο που άνοιξε ξανά την Αγία Σοφία είναι η μεγαλύτερη τιμή στην καρδιά μας. Ανοίξαμε την Αγία Σοφία, αλλά αυτοί που θα την προστατέψουν είναι φυσικά οι νέοι μας. Πιστεύω ολόψυχα ότι οι νέοι μας θα προστατέψουν σωστά αυτό το ιερό καταπίστευμα. «Όσο υπάρχει ένας νέος που λέει «Ο χρόνος είναι δικός μου και ο χώρος είναι εμπιστευμένος σε μένα» και ο οποίος, όταν του φωνάζουν «Ποιος είναι εκεί;», απαντά «είμαι εδώ!» ένας ένας, χωρίς να κοιτάξει δεξιά. ή έφυγε», με την άδεια του Θεού, ο ήχος του Κορανίου από τους τρούλους της Αγίας Σοφίας, ο ήχος του αντάν από τους μιναρέδες της δεν θα μειωθεί ποτέ. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα συνεχίσει να χαιρετά τις καρδιές των πιστών για πάντα ως σύμβολο του Τουρκικού Αιώνα».

Την ώρα λοιπόν που ο Ερντογάν έλεγε επί της ουσίας πως η μετατροπή της Αγια Σοφιάς σε τζαμί είναι το «κόσμημα» του «αιώνα της Τουρκίας» ο υπουργός άμυνας της χώρας του ξεκαθάριζε πως η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω σε καμιά από τις επιδιώξεις που έχει. Μεταξύ αυτών και η «Γαλάζια Πατρίδα».

Είπε χαρακτηριστικά ο Γκιουλέρ: «Εκτός από τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας και στους Ουρανούς προστατεύτηκαν ασυμβίβαστα. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα, με την οποία έχουμε πρόσφατα θετικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας.

Ενώ προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο, δηλώνουμε πάντα ότι δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα. Να υποστηρίξουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας στην Κύπρο, που είναι το εθνικό μας ζήτημα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού σύμφωνα με τις Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας».

Προς επιβεβαίωση της υλοποίησης της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία αντέδρασε σε δέσμευση περιοχών που έκανε η Κύπρος μέσα στην ΑΟΖ της προς απόκτηση σεισμικών δεδομένων για νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες από τις 30 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2024, εκδίδοντας παράνομη NAVTEX στην οποια ισχυρίζεται πως η περιοχή εκείνη είναι δικής της δικαιοδοσίας!

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ