Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Εκτάκτως στην περιοχή του Αγίου Δομετίου όπου οι Τούρκοι προκαλούν ο πρόεδρος της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σήμερα μη προγραμματισμένη επίσκεψη στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, πλησίον του «Σπιτιού της Μαρίας», για να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνονται στην περιοχή από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκική παραβίαση στη νεκρή ζώνη.

Κατά την εκεί παραμονή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και επισκέφθηκε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Δύναμης.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην εκεί μετάβασή του είπε: «Ήρθα για να δω ο ίδιος προσωπικά τι έχει γίνει, την παραβίαση που έχει γίνει από τον κατοχικό στρατό, αλλά περισσότερο για να συνομιλήσω με τον κόσμο, με τους κατοίκους της περιοχής.

Είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό να ακούσω από τους ίδιους. Και οφείλω να πω ότι απ’ όλα όσα μου μετέφεραν αισθάνονται ασφαλείς. Συζήτησα μαζί τους αν υπάρχουν άλλα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είχαμε κάποιες συζητήσεις και αυτά που ανέφεραν φυσικά θα ληφθούν υπόψη.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία μου εδώ ήταν για να δούμε την υλοποίηση των μέτρων που είχαμε λάβει ως Κυπριακή Δημοκρατία, κάποια από αυτά τα μέτρα αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή, και να δούμε στην πράξη την υλοποίησή τους».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας «Κάποια μέτρα φαίνονται και κάποια μέτρα δεν φαίνονται. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα δημόσιο διάλογο για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Η προτεραιότητα μας είναι μία: ο κόσμος να νιώθει ασφαλής. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Πρόσθεσε: «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να ακούσω από τους ίδιους τους κατοίκους ότι νιώθουν ασφαλείς και βλέπουν τη διαφορά που έχει γίνει μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν, για μένα αυτό είναι σημαντικό. Ο Αρχηγός (της Εθνικής Φρουράς) είναι εδώ, γίνεται καθημερινή αξιολόγηση από τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ό,τι χρειαστεί θα το πράξουμε».

Ερωτηθείς για τα διαβήματα που προτίθεται να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την τουρκική παραβίαση της νεκρής ζώνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «Η παραβίαση είναι εδώ, μια αρνητικότατη εξέλιξη. Δεν μας ικανοποιεί απλώς μια καταγραφή στις κατά καιρούς εκθέσεις σε σχέση με τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για άρση αυτού που έχει γίνει και δεν είναι κάτι που υποβαθμίζουμε σε καμία απολύτως περίπτωση».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στις 30 Νοεμβρίου ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα που αποφάσισε η Κυπριακή Δημοκρατία - λόγω της παραβίασης της νεκρής ζώνης από το τουρκικό καθεστώς - ενεργοποιήθηκαν, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με στελέχη του 6ου αμερικανικού στόλου, ο Εκπρόσωπος είπε: «Βρίσκεται στη χώρα μας ο επικεφαλής του 6ου αμερικανικού στόλου, για αυτό κρίθηκε ωφέλιμο να γίνει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και ως προς το πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει – για να ευχαριστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζει ως προς τις εκκενώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Η Κύπρος, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και για τις ΗΠΑ και για τις άλλες χώρες».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η συνεργασία που υπάρχει, ιδιαίτερα ως προς τις εκκενώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, είναι εξαιρετική και παρέχεται η όποια διευκόλυνση στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου Εστία».

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα σε σχέση και με τα συμβάντα στη νεκρή ζώνη ο Εκπρόσωπος είπε: «Έχουν γίνει διαβήματα και μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στη Νέα Υόρκη προς την κα DiCarlo και τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) και είμαστε σε επαφή με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προς τους σχεδιασμούς και την παραβίαση της νεκρής ζώνης από το κατοχικό καθεστώς. Εμείς επαναλαμβάνουμε τον πλήρη σεβασμό μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την ειρηνευτική δύναμη, σύμφωνα με τους όρους εντολής της που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να αποκαταστήσει το καθεστώς, όπως πριν από τα γεγονότα».

Σε ερώτηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης ο Εκπρόσωπος είπε: «Έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση των μέτρων, υπάρχει ένας σχεδιασμός – δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα – ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί από σήμερα το πρωί. Κάποια μέτρα είναι ορατά, κάποια όχι. Εμείς αναμένουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη. Αυτός είναι ο στόχος, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Την ίδια στιγμή, από την πρώτη στιγμή που έγιναν τα γεγονότα στο «Σπίτι της Μαρίας», έχει γίνει αξιολόγηση και  σχεδιασμός ο οποίος εκτελείται αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς αν μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή αν απλώς της έχουν κοινοποιηθεί τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ειρηνευτική δύναμη, έχει ενημερωθεί προτού τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ότι σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου θα ενεργοποιούνταν αυτά τα μέτρα».

Ερωτηθείς είπε: «Η ενημέρωση που έχουμε από την ειρηνευτική δύναμη είναι ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Είναι παρούσα η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί της».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ