Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Κύπρος: Στην πολυεθνική άσκηση «Eunomia» παρευρέθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Η άσκηση αποτελεί τη βάση ετοιμότητας και συνεργασίας των τεσσάρων χωρών για τη διασφάλιση της Ανατολικής Μεσογείου.


Στην άσκηση που πραγματοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχουν δυνάμεις από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως η άσκηση αποτελεί ένδειξη της ετοιμότητας των τεσσάρων χωρών να εργαστούν από κοινού ώστε να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Είπε παράλληλα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με ΗΠΑ.


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λίγο πριν επιβιβαστεί στη γαλλική Φρεγάτα "Chevalier Paul" που λαμβάνει μέρος στην άσκηση, ανέφερε πως οι τέσσερις χώρες είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας και «είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και σίγουρα αυτή η άσκηση δεν στρέφεται ενάντια στην οποιαδήποτε τρίτη χώρα».

Αναφέρθηκε επίσης και στην αναβάθμιση των υποδομών, λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δίνει βαρύτητα σε αυτό και στόχος της διακυβέρνησής του είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι υποδομές, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την γεωγραφική θέση της Κύπρου.

«Αντιλαμβάνεστε την σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και για την ΕΕ αλλά και για άλλους δρώντες του διεθνούς συστήματος» είπε. Σημείωσε δε την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ λέγοντας πως θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά την επίσκεψη του στη Ναυτική Βάση, «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα και τους επιτελείς για την άσκηση.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ταχύπλοο και μετέβη στη γαλλική φρεγάτα "Chevalier Paul", από όπου παρακολούθησε αεροναυτικές ασκήσεις.

Τις ασκήσεις παρακολούθησαν μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Salina Grenet-Catalano, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και στρατιωτικοί από τις χώρες που συμμετέχουν. Μεταξύ αυτών, ο Επιχειρησιακός Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου, Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi, ο Αρχηγός Στόλου της Ελλάδας Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας και ο Αρχηγός Στόλου της Ιταλίας Αντιναύαρχος Aurelio De Carolis.

Στην άσκηση συμμετείχαν το κυπριακό Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «Ιωαννίδης», παράκτια περιπολικά, μονάδες αεράμυνας και ελικόπτερο AW-139 της Εθνικής Φρουράς, η φρεγάτα «Chevalier Paul», το ΠΑΘ «Siene Rafale» και αεροσκάφη Rafale των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, το ΠΑΘ Borsini, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης C-AEW και UAV των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών και Ειδικών Επιχειρήσεων των τεσσάρων χωρών.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα, όπως τα παρακάτω:

● Από την Πολεμική Αεροπορία, 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, 6 αεροσκάφη RAFALE και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
● Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Φρεγάτα («Ψαρά») με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π), 1 Υποβρύχιο (Υ/Β) και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
● Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ).
● Αξιωματικοί επιτελείς και σύνδεσμοι στην υλοποίηση ειδικευμένων αντικειμένων.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε τον συντονισμό της φετινής άσκησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ