Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Ακάθεκτη η Κύπρος συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα-Το Πενταπόσταγμα αποκαλύπτει την περιοχή που δέσμευσε η Λευκωσία

Η Λευκωσία συνεχίζει ακάθεκτη το ενεργειακό της πρόγραμμα και είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεκινήσει η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες στον Κυπριακό Τύπο θεωρείται πολύ πιθανό το πλοίο γεωτρύπανο Stena Forth να σταθεροποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας ή νωρίς την ερχόμενη πάνω από το σημείο της νέας γεώτρησης και να αρχίσει δουλειά. Υπολογίζεται ότι συνολικά οι εργασίες του Stena Forth θα κρατήσουν από δύο έως τρεις μήνες.

Το Πενταπόσταγμα παρουσιάζει την περιοχή που δεσμεύτηκε με σχετική NAVTEX

Η πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013. Από τότε, πέρασαν δέκα χρόνια χωρίς να προχωρήσουν ουσιαστικές διαδικασίες για ανάπτυξη του κοιτάσματος. Ο εντοπισμός του αποθέματος φυσικού αερίου έγινε το 2011, με γεώτρηση που πραγματοποίησε η τότε διαχειρίστρια του τεμαχίου 12, Noble Energy.

Θα πρέπει να ειπωθεί πως το συγκεκριμένο κοίτασμα έχει επάνω του και το βλέμμα του Ισραήλ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι τον Σεπτέμβριο οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών είχαν σημειώσει πρόοδο στις βασικές πτυχές και είχαν αναπτύξει έναν χάρτη πορείας για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Και οι δύο πλευρές είχαν εκφράσει αισιοδοξία σχετικά με τις πιθανότητες διευθέτησης του ζητήματος και ενθάρρυναν τις εμπλεκόμενες εταιρείες να συνεχίσουν τον δικό τους διάλογο.

Η τότε υπουργός Ενέργειας κα Πηλείδου είχε δηλώσει: Κύπρος και Ισραήλ μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, διαφοροποιώντας έτσι και τις πηγές και διαδρομές ενέργειας προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο Υπουργεία Ενέργειας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις που οδηγούν σε αμοιβαία επωφελή διευθέτηση του ζητήματος των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι», τόσο όσον αφορά στη σχετική διμερή συμφωνία όσο και για τους όρους εντολής για τον εμπειρογνώμονα που θα οριστεί από τις δύο χώρες. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν με δομημένο τρόπο τις επόμενες εβδομάδες».

Ο ισραηλινός υπουργός είχε τονίσει: Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και των αυξανόμενων αναγκών της Ευρώπης για φυσικό αέριο, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας και οι δύο πλευρές να επισπεύσουν τις εργασίες τους για μια ταχεία, διαφανή και δίκαιη διευθέτηση. Η μεταξύ μας εμπιστοσύνη και η συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας μας στους διάφορους τομείς είναι πολύ σημαντική και για τα δύο μέρη».

Με την αλλαγή της διακυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο, ο νέος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, εξέφρασε δημόσια τη δυσφορία του για την πολυετή καθυστέρηση. Το επόμενο διάστημα ο κ. Παπαναστασίου θα έχει επαφές με τις εταιρείες που διαχειρίζονται κυπριακά τεμάχια στην ΑΟΖ αλλά και άλλες που επέδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Δημοκρατία στα θέματα ανάπτυξης και εμπορίας φυσικού αερίου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ