Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Η Κύπρος σε ετοιμότητα για επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης θαλάσσιων διαφορών στην Αν. Μεσόγειο

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα για να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη με οποιαδήποτε χώρα για επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης κάθε θαλάσσιας διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης τέτοιας διαφοράς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώπιον της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, με αφορμή την 40η επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου πρόσθεσε ότι η Κύπρος, ως νησιώτικο και ναυτιλιακό κράτος, είναι σταθερά προσηλωμένη στην τήρηση των διατάξεων της UNCLOS και στηρίζει ενεργά τους στόχους και τους θεσμούς της.

«Η νομοθεσία για το δίκαιο της θάλασσας στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της UNCLOS και η χώρα έχει προχωρήσει σε θαλάσσιες οριοθετήσεις, στη βάση της μέσης γραμμής, με αριθμό γειτονικών κρατών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

Ο εορτασμός αυτός, πρόσθεσε, «είναι μια ευκαιρία για να αναλογιστούμε τα σημαντικά επιτεύγματα της Σύμβασης και την επιτυχημένη συμβολή της στην προώθηση των ειρηνικών χρήσεων των θαλασσών, την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους καθώς και την μελέτη, προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η UNCLOS θεωρείται το Σύνταγμα των Ωκεανών και αποτελεί μια προσεκτικά διατυπωμένη συμφωνία που πέτυχε τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των κρατών, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

«Οι διατάξεις της Σύμβασης αντικατοπτρίζουν το διεθνές εθιμικό δίκαιο και καθορίζουν σαφείς κανόνες σχετικά με την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη θαλάσσια δικαιοδοσία των κρατών καθώς και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Οι  κανόνες αυτοί επιβάλλονται για όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών που δεν είναι μέρη της Σύμβασης», ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών καθώς και των αρχών των σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Κανένα κράτος, συμπλήρωσε, δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί ειδική μεταχείριση, ούτε να καταπατά τα δικαιώματα άλλων κρατών ή να εφαρμόζει πρακτικές που να αποσκοπούν στην αποδόμηση του σαφούς νομικού καθεστώτος που θεσπίζει η Σύμβαση.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου δήλωσε επίσης ότι η UNCLOS διαθέτει επαρκή ευελιξία για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες προκλήσεις στις θάλασσες και τους ωκεανούς όπως το ζήτημα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κύπρου για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος εντός του πλαισίου της Σύμβασης.

Κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που δεν το έχουν πράξει ακόμη, να γίνουν συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης το συντομότερο δυνατό.

Να επισημάνουμε εμείς απλά πως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν οριοθετήση τις μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ