Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Τουρκοκύπριος Πρωθυπουργός του ψευδοκράτους αναγγέλει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου άμεσα-Ενέργειες Κύπρου-Ελλάδας

"Νέα πρόκληση από το κατοχικό καθεστώς. Προχωρά στο άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου", είναι ο τίτλος άρθρου Κυπριακού ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει:

"Στο άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα προχωρήσει το κατοχικό καθεστώς, μετά τις λεγόμενες δημοτικές εκλογές στα κατεχόμενα.

Τη νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς ανακοίνωσε ο ψευδοπρωθυπουργός, Ουνάλ Ουστέλ.

Ανέφερε μάλιστα ότι με αυτή την ενέργεια, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, στους νέους που ζουν στην Αμμόχωστο."

 Από την πλευρά της, "η Κύπρος κάνει στρατιωτικές συμμαχίες για να αμυνθεί", όπως αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Για να προστατευθεί από τις αυξημένες τουρκικές προκλήσεις και τις ασύμμετρες απειλές, η Κύπρος έχει αναπτύξει συνεργασία άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον αμερικανικό στρατό, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Απευθυνόμενος στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Αξιωματικών Στρατού Κύπρου, είπε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς και τους εμπιστεύονται απαιτητικά καθήκοντα που απαιτούν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ψυχική ανθεκτικότητα και αφοσίωση.

Είπε ότι η Εθνική Φρουρά εξαρτάται από τις δυνατότητες και την αφοσίωση του επιτελείου της και ότι τα υψηλά της στάνταρ είναι ισχυρός παράγοντας για την αποτροπή κάθε απειλής.

Ο Πετρίδης είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας είχε θέσει στόχους για την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της χώρας.

«Με σταθερά βήματα, υλοποιούμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου και συνεχίζουμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της δύναμης έναντι απειλών από το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2023 «είναι στο υψηλότερο επίπεδο δαπανών τα τελευταία 20 χρόνια».

«Για να προστατευτούμε από τις συνεχιζόμενες αυξημένες τουρκικές απειλές και τις αναδυόμενες ασύμμετρες απειλές, αναπτύξαμε διμερή και τριμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με 16 περιφερειακές και ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

«Και η συνεργασία με την Ελλάδα είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, η οποία έχει δώσει αποτελέσματα για να οριστεί η ανατολική Μεσόγειος ως περιοχή ενδιαφέροντος για την ΕΕ.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι, η Τουρκία αντιλαμβανόμενη πως η Διεθνής κοινότητα είναι εναντίον των αυθαιρεσιών και παρερμηνιών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας που η ίδια επιχειρεί να επιβάλλει στην Κύπρο και τη ΝΑ Μεσόγειο, σπεύδει να επιβάλλει κατά την πάγια τακτική της τετελεσμένα.

Αυτό το επιχειρεί άμεσα με το άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο σύνολό τους, που το απαγορεύει.

Από την άλλη η Τουρκία βλέπει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για τον εξοπλισμό της Κύπρου για τα καλά και γιαυτό σπεύδει να δημιουργήσει βάση drones αλλά και ναυτική βάση στα κατεχόμενα.

Αναμένεται νέος κύκλος έντασης στην Μεγαλόνησο , με αποκλειστικά υπεύθυνη γιαυτό την Τουρκία.

Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ  και καθολικό εμπάργκο πώλησης  όπλων προς την Τουρκία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ