Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Η απόφαση για το "ξήλωμα" του Γρίβα ως ήρωα της Κύπρου δημιούργησε μεγάλη ένταση εν μέσω βομβιστικών επιθέσεων

Άκρως επικίνδυνες καταστάσεις σε ανύποπτο χρόνο και για αχρείαστο λόγο προκάλεσε η απόφαση για να ανακινηθεί το ζήτημα του Γρίβα στη Βουλή.

Μετά την απόφαση στην Κύπρο με 23 ψήφους υπέρ και 15 κατά, η Ολομέλεια της Βουλής υπερφήφισε το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τη Δημοκρατική Αντίσταση, με αφορμή την 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης. Καταψήφισαν μόνο ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ.

Στο ψήφισμα γίνονταν ρητή αναφορά στο ρόλο του Γρίβα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ανάξιος κάθε είδους τιμής από την πατρίδα, προκαλώντας στο νησί  ισχυρές αντιδράσεις που έφτασαν σε εμπρηστικές και βομβιστικές ενέργειες.

Κύπριοι ειδικοί αναφέρουν στον ALPHA NEWS , ότι "για άλλη μια φορά η κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε πόσο ανώριμη παραμένει και πως οι πληγές που άφησε η πιο σκοτεινή εποχή της ιστορίας της Κύπρου, δυστυχώς παραμένουν ανοιχτές. Η ανακίνηση του όλου ζητήματος εξαιτίας του ψηφίσματος που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, έστειλε έξω από τη Βουλή ακραία στοιχεία της κοινωνίας μας τα οποία προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία της ΕΔΕΚ".

Παρά την έκκληση των Συνδέσμων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ για ενότητα και τον διαχωρισμό της θέσης τους από την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μνήμης Γεωργίου Γρίβα, περίπου 300 άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και λάβαρα με τη φωτογραφία του γρίβα, μαζεύτηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τη Βουλή καθώς εντός του κτιρίου βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας για την έγκριση των προϋπολογισμών. Τους διαδηλωτές συνάντησαν ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου καθώς και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ο οποίος εξήλθε του κτιρίου για να συνομιλήσει μαζί τους.

Οι διαδηλωτές μάλιστα στοχοποίησαν τη Βουλευτή των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενώ σε κάποια στιγμή πέταξαν πέτρες προς το κτίριο της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχε προκληθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ με αφορμή τις δηλώσεις του Χρίστου Χρίστου στο Omega το βράδυ της Τετάρτης. Είχε υποστηρίξει πως το 1974 παρουσία του Βάσσου Λυσσαρίδη, η Βουλή ψήφισε υπέρ της ανακήρυξης του Γρίβα ως «άξιου τέκνου της πατρίδας», προκαλώντας την απάντηση της ΕΔΕΚ η οποία χαρακτήρισε ανιστόρητο τον Χρίστου. Η ΕΔΕΚ μάλιστα είχε υποστηρίξει πως ο Βάσσος Λυσσαρίδης απουσίαζε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής.

Ο καυγάς ήταν για σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την ΔΗΠΑ, η οποία αφορούσε το σταύρωμα κονδυλίων για τιμές προς τον Γρίβα. Προηγουμένως το ΑΚΕΛ είχε ετοιμάσει σχετική τροπολογία για αποκοπή ολόκληρου του κονδυλίου, η οποία όμως απορρίφθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την προηγούμενη Παρασκευή, το ΑΚΕΛ με σχετικό ψήφισμα του για την ημέρα της αντίστασης, το οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον Γρίβα ως ανάξιο οποιασδήποτε τιμής. Το ψήφισμα έλαβε θετικές ψήφους από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ και η ιστορία προσέλαβε προεκλογικό χαρακτήρα.

Καταδικάζει τα επεισόδια και τις ακραίες συμπεριφορές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε Βουλή και στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία για τη Σύνοδο των EUMED9.

Με tweet του, ο Πρόεδρος, αναφέρει ότι "ανάλογες ακραίες συμπεριφορές ούτε επιτρέπονται, ούτε συμβάλλουν στην ενότητα και ομοψυχία που επιβάλλεται να επικρατεί σε μια υπό κατοχή χώρα".

ΔΗΚΟ: "Ο όχλος κινήθηκε και προς τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, χωρίς ζημιές"

Μετά βδελυγμίας καταδικάζει το Δημοκρατικό Κόμμα "τους βανδαλισμούς εναντίον των γραφείων της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, στους οποίους προέβησαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το ψήφισμα της Βουλής για τον Γρίβα.  "

Σε γραπτή ανακοίνωση, το ΔΗΚΟ αναφέρει πως "ο όχλος κινήθηκε και προς τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς ευτυχώς, να υπάρξουν οποιεσδήποτε ζημιές."

"Η τροπή που έλαβε η διαμαρτυρία, είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη.  Τέτοιες συμπεριφορές στρέφονται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας και προσβάλλουν κατάφωρα την κυπριακή κοινωνία. Η οποιασδήποτε μορφής βία, είναι καταδικαστέα και δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν ανεκτή."

Οι μόνοι που χαίρονται  δυστυχώς από όλη αυτή την κατάσταση που θυμίζει περίοδο προ της τουρκικής εισβολής, είναι οι Τούρκοι, που έχουν τα δικά ους σχέδια για το νησί, ελπίζουμε να ηρεμήσει η κατάσταση και να επικρατήσει η λογική σε όλες τις πλευρές.

Δείτε το βίντεο του AlphaNews Live

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ