Σαρλ Ντε Γκωλ
Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Λευκωσία «κλείνει» το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της για ασκήσεις των Γάλλων

Με την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα να συνεχίζεται εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, οι αμυντικές συμφωνίες Αθήνας και Λευκωσίας ενισχύονται ολοένα και περισσότερο. Η άσκηση «Μέδουσα» φέρνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, που μαζί με δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου θα ασκηθούν στις ακτές της Αιγύπτου, ενω Κυπριακές και Γαλλικές δυνάμεις θα ασκηθούν τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, τις επόμενες ημέρες τα μαχητικά του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα ασκηθούν σε τρεις περιοχές που δέσμευσε η Λευκωσία από χθες μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Τρεις περιοχες που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα άξιο αναφοράς και ενδεικτικό του παραγκωνισμού της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είναι η δέσμευση περιοχής ανατολικά της Κύπρου από την Λευκωσία για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν και η χώρα προέλευσης των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών δεν κατονομάζεται ωστόσο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή προς έλεγχο της κατάστασης στη Συρία είναι συνήθως αμερικανικά.

Να θυμίσουμε πως στην ίδια περίπου περιοχή είχαν ασκηθεί πριν μέρες αμερικανικά F-22 που απογειώνονταν μάλιστα από την Σούδα, χωρίς να δώσουν κανένα λογαριασμό στα Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κυπριακό SigmaLive, το γαλλικό αεροπλανοφόρο ‘Charles De Gaulle’ με τη συνοδεία του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολλά γαλλικά σκάφη θαλάσσης και αέρος, υποστήριξης και πολεμικά, ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου από την Τουλόν με πορεία προς τη Μεσόγειο.

Η ονομασία της αποστολής είναι Antares —από τον αστέρα «αντί-Άρη». Γάλλος ναύαρχος εξηγεί αυτή την επιλογή ως εξής: «Το όνομα Antares έχει την έννοια της εξέτασης όλων των καταστάσεων σύγκρουσης και την πονηριά ενός πολεμιστή, τόσο απέναντι στις τρέχουσες συγκρούσεις όσο και στην προετοιμασία του για πολέμους του μέλλοντος».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, η αποστολή θα μεταβεί σε περιοχές «στρατηγικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Στην ομάδα του γαλλικού αεροπλανοφόρου θα ενταχθούν και συμμαχικά πλοία, συμπεριλαμβανομένης και ελληνικής φρεγάτας.

Η διεθνής αυτή αεροναυτική δύναμη μαζί με 3.000 Γάλλους καταδρομείς θα επιχειρήσει σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό, ανάλογα με τη διεθνή κατάσταση. Η αποστολή Antares προετοιμάζει επίσης τις γαλλικές δυνάμεις μας για εμπλοκή σε υψηλής έντασης καταστάσεις ακόμη και με συμμάχους της Γαλλίας σε όλους τους τομείς.

Η Γαλλία δεν αποκαλύπτει την επιχειρησιακή δυνατότητα της εν λόγω δύναμης, όμως στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το πλοίο είναι «ετοιμοπόλεμο».

Περιλαμβάνει μαχητικά Rafale, αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, ελικόπτερα, στρατηγικούς πυραύλους μέγιστης εμβέλειας, ανθυποβρυχιακό οπλοστάσιο και προηγμένα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα.

Ο τουρκικός τύπος σχολιάζει ότι το αεροπλανοφόρο κατεβαίνει στην ανατ. Μεσόγειο προς στήριξη της Ελλάδας.

Η εθνικιστική εφημερίδα «Αϊντινλίκ» με τίτλο «Στήριξη Antares στην Ελλάδα», υποστηρίζει ότι οι Έλληνες χαιρέτισαν αυτήν την κάθοδο του γαλλικού αεροπλανοφόρου, καθώς στέλνουν έτσι μήνυμα στην Τουρκία. Γάλλοι βρίσκονται ήδη στην Κύπρο καθώς από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2022, συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Γαλλίας, άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «BOLD WINGS - 2022», στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και των ΕΔ της Γαλλίας. 

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε διάφορα είδη βολών μάχης ατομικού και ομαδικού οπλισμού, καθώς και εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης. 

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχο προσωπικό των Γαλλικών ΕΔ, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ