Κύπρος

«Φωτιά κι ατσάλι» στην Κύπρο με επίδειξη ισχύος από την Εθνική Φρουρά- Εντυπωσιακές εικόνες

Ολοκληρώθηκε χθες, με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Πεδίο Ασκήσεων - Βολής Καλού Χωρίου, η Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεγάλης κλίμακας, με την επωνυμία «ΙΡΙΣ - 2022». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, σε μεγάλο μέρος του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Σχηματισμών και Διοικήσεων της Εθνικής Φρουράς. 

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση και η ανάπτυξη μέρους των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Σχηματισμών και Διοικήσεων στην υλοποίηση σεναρίων που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες. Ειδικότερα, εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών. 

Το σχεδιασμό και το συντονισμό της τελικής φάσης η οποία περιλάμβανε επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων, είχε το Επιχειρησιακό Στρατηγείο, ενώ την εκτέλεση ανέλαβαν οι ΧΧ Τεθωρακισμένη και η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίες, με την υποστήριξη των Διοικήσεων Αεροπορίας και Πυροβολικού. Κατά την τελική φάση εξετάστηκαν επίσης σενάρια εκτέλεσης ειδικών επιχειρήσεων διείσδυσης από αέρος από Τμήματα της Διοίκησης Καταδρομών. 

Παράλληλα με την τελική φάση, εκτελέστηκαν σε διάφορα άλλα Πεδία Ασκήσεων από τους λοιπούς Σχηματισμούς, Τακτικά Συγκροτήματα και Διοικήσεις του ΓΕΕΦ, αντίστοιχες ασκήσεις μικρότερης κλίμακας κατά τις οποίες εξετάστηκαν σενάρια που αφορούσαν επιθετικές και  αμυντικές επιχειρήσεις και αγώνα εντός αστικής περιοχής, ενέργεια στην οποία συμμετείχε και Ομάδα Εθνοφυλάκων του ΤΕΘ της 5ης Α/Μ ΤΑΞ Κρήτης. Ταυτόχρονα, στο θαλάσσιο χώρο, η Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. 

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στην αποφώνησή του, ανέφερε ότι η διεξαχθείσα άσκηση σε συνδυασμό και με τις άλλες κύριες εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η μαχητική ισχύς και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και επιβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σήμερα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις επιτυχούς διαχείρισης των προκλήσεων του αύριο. 

Ακολούθως, αφού συνεχάρη το προσωπικό που συμμετείχε για την επιτυχία της άσκησης επισήμανε ότι η άριστη απόδοση στο χειρισμό των μέσων, ο επαγγελματισμός, η καρτερία και η αντοχή που επέδειξαν, αναδεικνύει έμπρακτα το ρόλο της Εθνικής Φρουράς ως ισχυρός και αξιόπιστος παράγοντας διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας. 

Καταληκτικά, διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Φρουρά, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και προσαρμοζόμενη με ευελιξία στις γεωστρατηγικές μεταβολές, θα συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που της διατίθενται, ενισχύοντας τη μαχητική της ικανότητα, ώστε να εξακολουθήσει να αποτελεί ένα αξιόπιστο μέσο αποτροπής για την υλοποίηση των πολιτικο-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, επισήμανε ότι θα εξελίσσει συνεχώς τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων χωρών, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Δείτε τις εικόνες 

ΙΡΙΣ-2022  ΙΡΙΣ-2022  ΙΡΙΣ-2022  ΙΡΙΣ-2022  ΙΡΙΣ-2022  ΙΡΙΣ-2022  ΙΡΙΣ-2022

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ