Κύπρος

Πρώτη εξαγωγή ρυμουλκού πλοίου από ψευδοκράτος προς Ισραήλ

To Τ/κ ναυπηγείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο εξήγαγε σήμερα το πρώτο ρυμουλκό πλοίο πολλαπλών χρήσεων σε εταιρεία στο Ισραήλ γεγονός που οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να προβάλουν ως κίνηση αναβάθμισης του ψευδοκράτους, όπως αναφέρει το sigmalive.com.

Συγκεκριμένα ένα από τα δύο ρυμουλκά που κατασκευάστηκαν στο τ/κ ναυπηγείο παραδόθηκαν στον αγοραστή μια Ισραηλινή εταιρεία και στάλθηκε στο λιμάνι της Χάιφα.

Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι το ρυμουλκό  που εξήγαγε η Shipyard είναι το πρώτο θαλάσσιο όχημα που κατασκευάστηκε και εξήχθη από την λεγόμενη «ΤΔΒΚ».

Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου Turgay Deniz, ο Πρόεδρος του Τουρκικού Επιμελητηρίου Κύπρου Ali Kamacı, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Εφοπλιστών Κύπρου Yıltan Özkıraç, ο Πρόεδρος του Λιμένα Αμμοχώστου καπετάνιος Kemal Yapıcı, άλλοι καλεσμένοι και υπάλληλοι του ναυπηγείου παρευρέθηκαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου για την παράδοση του ρυμουλκό πλοίου.

Σε ομιλία του στην τελετή, ο Γενικός Διευθυντής του Ναυπηγείου Αμμοχώστου Gökalp Gündoğdu είπε: «Δεδομένου ότι είμαστε η νησιωτική χώρα, το ναυπηγείο μας, το οποίο παρέχει όλες τις ανάγκες μας και εκτελεί έργα με διεθνή πρότυπα εδώ και 34 χρόνια, έτσι ώστε τα εγχώρια και ξένα πλοία να μπορούν παρέχουν απρόσκοπτη εξυπηρέτηση στο νησί, τώρα βρίσκεται στην Ολλανδία και τον Λίβανο. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο Ισραήλ για την παράδοση του πρώτου ρυμουλκού, το οποίο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με εγχώρια εργασία.»

«Πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά»

Δηλώνοντας ότι το ρυμουλκό ολοκληρώθηκε το 2021 με 120 υπαλλήλους και ότι θα εξυπηρετεί πλοία/λιμένες σε θάλασσες του Ισραήλ με την υψηλή βαρυτική του ισχύ, ο Gökalp Göndoğdu είπε, «Σήμερα, στέλνουμε το ρυμουλκό από το λιμάνι της Αμμοχώστου στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ. Παρά το υψηλό κόστος ανθρώπινης/ώρας και ενέργειας, είμαστε περήφανοι που πραγματοποιήσαμε αυτήν την πώληση στην παγκόσμια αγορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που συνέβαλαν σε όλη την περίοδο από την κατασκευή του ρυμουλκού πολλαπλών χρήσεων έως την παράδοσή του, το οποίο σχεδιάστηκε από τουρκική εταιρεία σχεδιασμού, επιθεωρήθηκε από την ιταλική ελεγκτική εταιρεία RINA και καταχωρήθηκαν διεθνώς».

«Σημαντικό γεγονός»

Ο Πρόεδρος του Τ/κ  Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) Turgay Deniz δήλωσε ότι το ιστορικό λιμάνι της Αμμοχώστου έγινε μάρτυρας ενός πολύ σημαντικού γεγονότος και είπε: «Ένα από τα ρυμουλκά που  κατασκευάστηκαν στο Shipyard θα παραδοθεί στους αγοραστές του για να εξυπηρετήσει στο Ισραήλ. Ήταν ωραίο να το σκέφτομαι, ακόμα και να το ονειρεύομαι. Τώρα ζούμε αυτή τη στιγμή». 

Επισημαίνοντας ότι η  εκδήλωση είναι ένα «μεγάλο γεγονός που δείχνει τι πρέπει να κάνουμε ή τι να μην κάνουμε στην ΤΔΒΚ», ο πρόεδρος του KTTO συνέχισε ως εξής:

«Εδώ και χρόνια κυνηγάμε μια δουλειά από το κράτος. Προσπαθούμε να πουλήσουμε αγαθά και υπηρεσίες σε κράτος ανοίγοντας μια δική μας επιχείρηση. Έτοιμες είναι και οι δικαιολογίες μας: Υπάρχει εμπάργκο. Δεν μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Όπως γνωρίζετε, ο Ramazan και οι φίλοι του εργάζονται σε μια βιομηχανία που υπήρξε ο κύριος στόχος του ελληνοκυπριακού εμπάργκο. Αν και έχει δηλωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το λιμάνι της Αμμοχώστου δεν είναι κλειστό λιμάνι, η διοίκηση της Νότιας Κύπρου (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), που είναι μέλος της ΕΕ, φυλακίζει τους καπετάνιους που επισκέπτονται αυτό το λιμάνι και διατηρεί παράνομο εμπάργκο. Αυτή η επιτυχημένη επιχείρηση, που δημιουργήθηκε από τον Ramazan και τους φίλους του, παρέχει υπηρεσίες στα πλοία της ευρύτερης περιοχής μας κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Τώρα, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από τη συντήρηση και την επισκευή των πλοίων και έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν σκάφη, έστω και ρυμουκλό». 

   

   

   

  Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Κόσμος 0

  Ισοπεδωτικός βομβαρδισμός! Τρέχει να σωθεί το ουκρανικό τάγμα ''Kraken''- Τρία γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα «Gepard» παρέλαβαν οι ΕΔ της Ουκρανίας

  Πλάνα από ρωσικά χτυπήματα του Grad- ''Σμπαράλια'' τα ουκρανικά τεθωρακισμένα-Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για τον...