Κύπρος

Στο μικροσκόπιο η Caner Gonyeli 2022-Τα μηνύματα από την νέα παράνομη θαλάσσια άσκηση της Τουρκίας στην Κύπρο

Η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος του Ελληνισμού έχει χτυπήσει κόκκινο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο, όπου  οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με νόημα, κρατώντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο  περαιτέρω κλιμάκωσης 

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει αναγγείλει ότι θα στείλει το γεωτρύπανό της στη Μεσόγειο τον Ιούλιο, γεγονός που προϊδεάζει για θερμές εξελίξεις

"Ασκήσεις που κόβουν την ανάσα στη μικρή χώρα" , είναι ο τίτλος τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) διεξάγεται η ναυτική φάση της Άσκησης  Έρευνας και Διάσωσης "Μάρτυρας Υποπλοίαρχος Caner Gonyeli 2022".

Η ναυτική φάση της άσκησης διεξάγεται στην τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης στα ανοικτά των ακτών της Αμμοχώστου, με τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων και στρατιωτικών και πολιτικών στοιχείων της ΤΔΒΚ.

Στην άσκηση, που πραγματοποιείται για 18η φορά φέτος, ζωντανεύουν τα γεγονότα που σημειώθηκαν μετά τη σύγκρουση εμπορικής θαλαμηγού στα ανοιχτά της Αμμοχώστου και πλοίου ξηρού φορτίου που μετέφερε μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Συμμετέχουν επίσης στην άσκηση ως παρατηρητές 9 χώρες.

Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ersin Tatar, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Δημοκρατίας Zorlu Töre, στρατιωτικό προσωπικό και μέλη του Τύπου παρακολούθησαν  την αρχική φάση της  άσκησης από την κορβέτα «TCSG Yaşam».

Η άσκηση "Μάρτυρας Υποπλοίαρχος Caner Gonyeli 2022  Έρευνας και Διάσωσης είχε ξεκινήσει χθες αφού ο Διοικητής των Σωμάτων Ασφαλείας (GKK) Υποστράτηγος Zorlu Topaloğlu έδωσε πληροφορίες στον Τύπο  από το Αρχηγείο του GKK του  Βόσπορου.

Μετά την ενημέρωση πραγματοποιήθηκε η χερσαία φάση της άσκησης με μετακίνηση στον χώρο ασκήσεων

Η πρώτη φάση της άσκησης

Η πρώτη  φάση της άσκησης διεξήχθη ανοιχτά της Αμμοχώστου, έξω από τα χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ. Σύμφωνα με το σενάριο,  Εμπορικό γιοτ που μετέφερε παράτυπους μετανάστες συγκρούστηκε με πλοίο ξηρού φορτίου στην τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης.

Μετά την κλήση για βοήθεια από την Τουρκοκυπριακή Ραδιοφωνία και το σήμα κινδύνου που έφτασε στο κέντρο έρευνας και διάσωσης, οι ομάδες ανέλαβαν δράση.

2 πλοία έρευνας και διάσωσης της ακτοφυλακής, 4 σκάφη της ακτοφυλακής, 1 αεροπλάνο της ακτοφυλακής και 3 ελικόπτερα της ακτοφυλακής, που βρίσκονταν στην Αμμόχωστο για εκπαίδευση και επίσκεψη στο λιμάνι, απεστάλησαν στο τελευταίο σημείο όπου φάνηκαν τα πλοία.

Τα «Söndüren-10 Tugboats» από την Εταιρεία Ασφάλειας και Διάσωσης Ακτών της ΤΔΒΚ και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, 1 ελικόπτερο ασθενοφόρου και 3 σκάφη ακτοφυλακής υπό τη Διοίκηση των Σωμάτων Ασφαλείας ανατέθηκαν επίσης για έρευνα και διάσωση.

Διάσωση από σκάφη της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ

Στη συνέχεια στάλθηκαν στην περιοχή φρεγάτα της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων και αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης στην περιοχή και πραγματοποιήθηκαν ανάλογες ενέργειες

Ένας επιζών κοντά στο πλοίο ξηρού φορτίου διασώθηκε από το ελικόπτερο της ακτοφυλακής και μεταφέρθηκε στο πλοίο έρευνας και διάσωσης.

Οι επιζώντες στη θάλασσα διασώθηκαν με σκάφη. Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν από το πλοίο με ελικόπτερο της ακτοφυλακής και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. 

Οι επιζώντες που διασώθηκαν με ελικόπτερα μεταφέρθηκαν επίσης στο Hope Ship της Ακτοφυλακής της Δημοκρατίας της Τουρκίας (TCSG). Με τον έλεγχο και την κατάσβεση της φωτιάς στο πλοίο ξηρού φορτίου που ενεπλάκη στο δυστύχημα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της άσκησης

Η δεύτερη φάση της άσκησης

Στο δεύτερο στάδιο, η ομάδα έρευνας και διάσωσης έπεσε με αλεξίπτωτο στον καθορισμένο στόχο από ύψος 5.000 ποδιών. Η ομάδα παρέδωσε τους επιζώντες στο σκάφος του λιμενικού που έφτασε στο σημείο.

Πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από έκκληση για βοήθεια που έγινε ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης δεξαμενόπλοιου καυσίμων και πλοίου ξηρού φορτίου στα χωρικά ύδατα της ΤΔΒΚ.

Μετά τη λήψη του σήματος από τα πλοία, 1 ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, 1 ελικόπτερο ασθενοφόρο και 3 σκάφη του Λιμενικού Σώματος από τη Διοίκηση των Σωμάτων Ασφαλείας στάλθηκαν στην περιοχή και διασώθηκαν 4 επιζώντες. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση και των δύο σεναρίων στο θαλάσσιο στάδιο.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου."

 

 

 

Η παραπάνω θαλάσσια  άσκηση των τουρκικών δυνάμεων , έρχεται σε συνέχεια χερσαίας άσκησης  τους στα κατεχόμενα για την οποία κάναμε εκτενή αναφορά σε  προγενέστερο άρθρο μας

Επισημαίναμε ότι το  τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Διοίκηση του 230ου Μηχανοποιημένου Συντάγματος Πεζικού, που εδρεύει στην "ΤΔΒΚ", πραγματοποιεί άσκηση της επίλεκτης δυνάμεως Ταχείας επέμβασης κοινοποιώντας φωτογραφίες και εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για το τι ακριβώς ετοιμάζεται να πράξει η Τουρκία στο νησί ενόψει εξελίξεων με το 4ο γεωτρύπανο που είναι ελλιμενισμένο στην Μερσίνα.

Η επίλεκτη δύναμη ταχείας επεμβάσεως των Τούρκων στην Κύπρο, υλοποίησε επιθετικές αποστολές ενδεικτικό των πραγματικών προθέσεων των Τούρκων, ενώ το γεγονός υπό το πρίσμα των απειλών του Ερντογάν σε Ελλάδα-Κύπρο αποκτά άλλο "αέρα"

Οι προετοιμασίες για πολεμικές επιχειρήσεις δια μέσου "στρατιωτικών ασκήσεων" δείχνει το μέτρο της αλαζονείας των Τούρκων στο νησί, αλλά και την προετοιμασία που κάνει το τουρκικό ΥΠΑΜ, για να είναι έτοιμο να ικανοποιήσει τις παράλογες απαιτήσεις του σουλτάνου Ερντογάν, το επόμενο διάστημα.

Στόχος των τουρκικών ασκήσεων, που έχουν επιθετικό χαρακτήρα, είναι η κάμψη  του ηθικού για αντίσταση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, προϊδεάζοντας για τετελεσμένα που θέλει να επιβάλλει στη Μεγαλόνησο ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζουμε τέλος την σφοδρή ενόχληση των Τούρκων από την πρόσφατη άσκηση "Αγαπήνωρ" με την συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων του Ισραήλ , η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι πάμε σε θερμό καλοκαίρι στη ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο.

Η άσκηση έρευνας και διάσωσης των Τούρκων  που διεξάγεται ανοιχτά της Αμμοχώστου, είναι παράνομη , αφού διεξάγεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το ψευδοκράτος δεν μπορεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Τουρκία, όπως έχει κάνει, αφού δεν είναι αναγνωρισμένο Διεθνώς ως κράτος.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν θα προκαλέσει για ακόμη μια φορά τον Ελληνισμό, στέλνοντας το γεωτρύπανο του στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκφοβίζοντας με χερσαία επίθεση την  ελεύθερη Κύπρο, στα πρότυπα του ΑΤΤΙΛΑ του 1974.

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Κύπρος έχει ισχυρούς συμμάχους και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα , θα είναι σε θέση να προβεί στην αγορά προηγμένων Αμερικανικών και γενικά Δυτικών όπλων.

Αυτό θα της προσδώσει αμυντική αυτοτέλεια, αφού θα μπορεί να αντικρούσει  ενδεχόμενες τουρκικές αεροπορικές και ναυτικές επιθέσεις σε βάρος της με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στην τουρκική προκλητικότητα και αυθαιρεσία σε βάρος της.

Κλείνω λέγοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να  προβούν σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, στα πρότυπα του χάρτη της Βαλένθια, θέτοντας τέρμα στα τουρκικά  όνειρα  περί "Γαλάζιας Πατρίδας"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...