Αναστασιάδης
Κύπρος

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Σχετική ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας αναφέρει ότι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 16 του μηνός, είναι ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι τιμές ενέργειας, οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, το Μεταναστευτικό και ζητήματα Ασφάλειας και 'Αμυνας της ΕΕ.

Στο περιθώριο των αυριανών εργασιών που αφορούν την Ανατολική Εταιρική Σχέση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει στις 8μμ (ώρα Κύπρου), συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan.

Τη συνάντηση θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Αρμενίας. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Σ. Μισέλ συμμετείχε ο Κύπριος ΠτΔ

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμμετείχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πέραν του Προέδρου Αναστασιάδη, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντρ Ντε Κρο, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς. Η τηλεδιάσκεψη αποσκοπούσε στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, δια φυσικής παρουσίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των "27", στις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Σε γραπτή της δήλωση, η Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Κύπρου Νιόβη Παρισινού αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, οι συμμετέχοντες ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και παρέθεσαν τις θέσεις τους επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήτοι: (1) πανδημία κορωνοϊού, (2) μεταναστευτικό, (3) αύξηση των τιμών της ενέργειας, (4) ασφάλεια και άμυνα, (5) ανθεκτικότητα της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, (6) εξωτερικές σχέσεις (Λευκορωσία, Ουκρανία, Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, Αιθιοπία) και (7) μικρο-οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη υπό το φως της πανδημίας.

Η κα Παρισινού σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της δικής του παρέμβασης και αφού σχολίασε όλα τα υπόλοιπα σημεία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε στο μείζονος για την Κύπρο ζήτημα του Μεταναστευτικού, ως Κράτος Μέλος πρώτης γραμμής.

Ο κος Αναστασιάδης υπογράμμισε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ένεκα των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτητών ασύλου αφορά σε πρόσωπα τα οποία συστηματικά και οργανωμένα προωθεί η Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, μέσω των κατεχομένων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, παρέθεσε αδιάσειστα στοιχεία και αριθμούς.

Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανάλαβε το αίτημα για κατεπείγουσα εξεύρεση τρόπων παροχής απτής και συγκεκριμένης αρωγής προς την Κύπρο, τόσο από την ίδια την ΕΕ όσο και τους εταίρους της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ