Κύπρος

Uzay Bulut: «Πλύση εγκεφάλου στα τουρκικά σχολικά βιβλία»

«Ο τουρκισμός, ή παντουρκισμός, ακόμα και ο κεμαλικός εθνικισμός είναι επικίνδυνοι για τις μειονότητες και τους γείτονες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», τονίζει. Η Bulut εξηγεί τους λόγους που επιδεικνύει τόσο τεράστιο ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν την  Κύπρο, την Ελλάδα του Αρμενίου και Εβραίους της Τουρκίας. «Εμείς οι Τούρκοι είμαστε εγγόνια Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Εβραίων και Τούρκων. Όλοι αυτοί είναι πρόγονοί μας και η ιστορία της εξόντωσής τους είναι γεμάτη πόνο και τρομερά εγκλήματα», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Δεν διστάζει επίσης να καταθέσει τις απόψεις της για το Κυπριακό και την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι δημοσιογράφοι στην ΄Τουρκία εξαιτίας των τουρκικών διώξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθεί ολόκληρη συνέντευξη:

Στα τουρκικά εγχειρίδια ιστορίας δοξάζεται ο εθνικισμός. Δεν περιέχουν αληθινές πληροφορίες για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας – Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους – που έχτισαν στην πραγματικότητα πόλεις της Ανατολίας. Και νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία της Τουρκίας. Γενιές τουρκόπαιδων έχουν τραφεί με τέτοια προπαγάνδα που όταν ενηλικιώνονται ψηφίζουν υπέρ των τουρκικών κομμάτων της υπεροχής. Αυτά είναι τα ίδια κόμματα που ασκούν εχθρικές και βίαιες πολιτικές κατά των μειονοτήτων και των γειτονικών εθνών της Τουρκίας.

Επίσης, οι Τούρκοι μαθητές δεν διδάσκονται τίποτα για το πόσο βαθιά ριζωμένοι είναι ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός στις πόλεις τους. Η Τουρκία, η οποία σήμερα περιέχει τη Μικρά Ασία ή την Ανατολία εντός των συνόρων της, έχει περισσότερους βιβλικούς χώρους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Μέση Ανατολή εκτός από το Ισραήλ. Πολλοί Χριστιανοί Απόστολοι και Άγιοι, όπως ο Παύλος από την Ταρσό, ο Πέτρος, ο Ιωάννης, ο Τιμόθεος, ο Νικόλαος ο Μύρων και ο Πολύκαρπος ο Σμύρνης, μεταξύ άλλων, είτε διακονούσαν είτε έζησαν στην Τουρκία. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα είναι ένας αυτόχθονος λαός που είναι νόμιμοι κληρονόμοι των εδαφών τους, όπου κάποτε ήταν η πλειοψηφία. Και ο οικουμενικός πατριάρχης θεωρείται από την εκκλησία ως διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέα. Οι Τούρκοι μαθητές, ωστόσο, δεν διδάσκονται ούτε μια λέξη για αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Διδάσκονται μόνο ότι ο Χριστιανισμός είναι μια «παραμορφωμένη» θρησκεία και ότι Έλληνες και Αρμένιοι ήταν «προδότες» κατά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ιδρυτική φάση της τουρκικής δημοκρατίας.

Εκτός από την πλύση εγκεφάλου στους Τούρκους νέους, η τουρκική κυβέρνηση επιλέγει επίσης να εκμηδενίσει τη χριστιανική κληρονομιά στην Τουρκία. Για παράδειγμα, το Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο έχει γίνει σύμβολο των συστηματικών διακρίσεων στις οποίες έχουν εκτεθεί οι Χριστιανοί στην Τουρκία. Η μόνη σχολή για την εκπαίδευση της ηγεσίας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έκλεισε από την τουρκική κυβέρνηση το 1971. Έκτοτε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν ήταν σε θέση να εκπαιδεύσει κληρικούς και πιθανούς διαδόχους για τη θέση του Πατριάρχη. Μέσα από διάφορα εγκλήματα και πιέσεις, η Τουρκία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εξόντωση των Ελλήνων Χριστιανών στη χώρα. Και φυσικά, τα τουρκικά σχολεία δεν διδάσκουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δεν μένουν σχεδόν καθόλου Έλληνες, Αρμένιοι ή Ασσύριοι στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιστεύετε ότι μια αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή της νεο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής;

Ο νεοοθωμανισμός και ο ισλαμισμός δεν είναι οι μόνες προβληματικές ιδεολογίες στην τουρκική πολιτική. Ο τουρκισμός, ή παντουρκισμός, ακόμα και ο κεμαλικός εθνικισμός είναι επικίνδυνοι για τις μειονότητες και τους γείτονες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, ο οποίος είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (CHP), γιόρτασε στο Twitter την αζεροτουρκική κατοχή της αρμενικής πόλης Σούσι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι. Ανακοίνωσε επίσης ότι υποστήριξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Επιπλέον, είναι ένθερμος υποστηρικτής του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στη βόρεια Κύπρο. Έτσι, ακόμη κι αν η σημερινή ισλαμική κυβέρνηση αντικατασταθεί από ένα άλλο μεγάλο κόμμα στην Τουρκία, φαίνεται ότι η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική πολιτική της Τουρκίας θα συνεχίσουν να παραβιάζουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δημιουργούν αστάθεια.

Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί από πού προκύπτει αυτή η μεγάλη σας ευαισθησία για θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα όπως περιγράφεται σε δεκάδες άρθρα και αναλύσεις σας;

Είμαι μανιώδης αναγνώστρια της ιστορίας. Διαβάζω κάθε είδους ιστορικές πηγές – τουρκικές και μη. Έχω ερευνήσει εκτενώς την ιστορία του εξισλαμισμού και του εκτουρκισμού της Ανατολίας. Άρα, ξέρω ότι οι πρόγονοι των περισσότερων σημερινών Τούρκων ήταν Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι ή Εβραίοι. Οι Έλληνες έχτισαν την πόλη γέννησής μου στην Τουρκία. Οι Έλληνες έχτισαν την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη Μικρά Ασία. Αλλά εκτέθηκαν σε πολιτικές αναγκαστικού εξισλαμισμού και ακόμη και γενοκτονίας στα χέρια των Τούρκων. Εμείς οι Τούρκοι είμαστε εγγόνια Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Εβραίων και Τούρκων. Όλοι αυτοί είναι πρόγονοί μας και η ιστορία της εξόντωσής τους είναι γεμάτη πόνο και τρομερά εγκλήματα. Έτσι, όταν γράφω για την Κύπρο, την Ελλάδα ή την Ανατολία, κοιτάζω αυτά τα θέματα αντικειμενικά και τα μελετώ από πηγές από όλες τις πλευρές –τόσο τουρκικές όσο και διεθνείς. Ως εκ τούτου, μπορώ να δω τις τρομερές αδικίες που έχουν απογοητεύσει αυτούς τους ανθρώπους στα χέρια των τουρκικών καθεστώτων. Αυτές οι ιστορικές και τρέχουσες παραβιάσεις πρέπει να αποκαλυφθούν και να συζητηθούν. Η αλήθεια δεν φοβάται καμία έρευνα. Και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν γνωρίζει σύνορα.

Τι βαθμό ελευθερίας απολαμβάνουν σήμερα οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία;

Θρησκευτικές μειονότητες – Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και Ασσύριοι – κυριολεκτικά πεθαίνουν στην Τουρκία και αυτό δεν είναι φυσικός θάνατος. Για δεκαετίες, ήταν εκτεθειμένοι σε εγκλήματα όπως η γενοκτονία, τα πογκρόμ, οι αναγκαστικές απελάσεις και οι δρακόντειοι νόμοι που αποσκοπούσαν στην κατάσχεση όλης της περιουσίας τους. Το σημερινό ποσοστό Χριστιανών και Εβραίων ανέρχεται συνολικά μόνο στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας, που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια. Ωστόσο, η πίεση στις θρησκευτικές μειονότητες εξακολουθεί να είναι ο κανόνας στην Τουρκία. Για παράδειγμα, τα εναπομείναντα 22 σχολεία που διοικούνται από μειονοτικές κοινότητες υποφέρουν – τόσο οικονομικά όσο και λόγω του μειούμενου αριθμού μαθητών. Ο Γκάρο Παϊλάν, Αρμένιος βουλευτής στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, υπέβαλε πρόσφατα πρόταση στο κοινοβούλιο, προτείνοντας ότι 4.000 μαθητές που σπουδάζουν επί του παρόντος σε μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει επίσης να λάβουν το μερίδιο τους από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Όμως η πρότασή του απορρίφθηκε. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία. Ακόμη και δεκαετίες μετά τη χριστιανική γενοκτονία από την Οθωμανική Τουρκία, τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η πολιτική αντιπολίτευση της τουρκικής δημοκρατίας αρνούνται να στηρίξουν τα μειονοτικά σχολεία και κοινότητες που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Η κατάσταση των Ελλήνων στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Είναι ένας σκληρά διωκόμενος και μάλιστα σχεδόν εξολοθρευμένος λαός. Στην Κωνσταντινούπολη έχουν απομείνει μόνο περίπου 1.200 Έλληνες. Όμως, παρά το μικροσκοπικό της μέγεθος, η ετοιμοθάνατη ελληνική κοινότητα εξακολουθεί να υποφέρει από διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της.

Οι τουρκικές αρχές, για παράδειγμα, δεν επιτρέπουν τη χρήση του όρου ή του τίτλου «Οικουμενικός» για οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να κατέχει καμία περιουσία -- ούτε καν τις εκκλησίες του. Το ίδιο το Πατριαρχικό σπίτι δεν αναγνωρίζεται ως περιουσία του Πατριαρχείου. Με διάφορες μεθόδους, οι τουρκικές αρχές έχουν κατασχέσει χιλιάδες περιουσίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελληνορθόδοξη κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια, όπως μοναστήρια, εκκλησιαστικά κτίρια, ορφανοτροφείο, ιδιωτικές κατοικίες, πολυκατοικίες, σχολεία και γη.

Πολλές ελληνικές, αρμενικές και ασσυριακές εκκλησίες, σχολεία και άλλες ιδιοκτησίες έχουν καταστραφεί εντελώς, έχουν αφεθεί σε φθορά ή μετατράπηκαν σε τράπεζες, τζαμιά, κρατικά σχολεία, κοινοτικά κέντρα, στάβλους ή αποθήκες. Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη πολιτιστική γενοκτονία.

Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού τα επόμενα χρόνια;

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η πολιτική αντιπολίτευση στην Τουρκία υποστηρίζουν με πάθος τη συνέχιση της τουρκικής κατοχής στη βόρεια Κύπρο. Αντικατοπτρίζει μια πολύ θλιβερή πραγματικότητα ότι η πολιτική αντιπολίτευση της Τουρκίας δεν είναι φίλη της Κύπρου. Υιοθετούν μια τουκρική ιδεολογία που δεν σέβεται τα δικαιώματα των μη Τούρκων – ιδιαίτερα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αρμενίας. Εξάλλου, η εκστρατεία εισβολής του 1974 πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης συνασπισμού του «κοσμικού» Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Ισλαμιστικού Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας (MSP). Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας την εποχή της εισβολής, εξακολουθεί να χαιρετίζεται από πολλούς στη χώρα ως «ο κατακτητής της Κύπρου», αν και άλλοι έχουν ισχυριστεί ότι είναι ο Νετζμετίν Ερμπακάν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, που πραγματικά αξίζει τον τίτλο.

Νομίζω ότι η λύση για την τουρκική κατοχή της Κύπρου θα βρεθεί στη διεθνή σκηνή. Δεν νομίζω ότι καμία τουρκική κυβέρνηση θα αποφασίσει ποτέ να υιοθετήσει μια πιο δίκαιη και δίκαιη πολιτική απέναντι στην Κύπρο. Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να σκεφτεί κανείς ότι μια αλλαγή κυβέρνησης στην Τουρκία θα οδηγήσει σε οικειοθελή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Είναι οι δυτικές δυνάμεις που πρέπει να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της Κύπρου, μιας χώρας σημαντικής για την ιστορία και την ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού.

Το πρόσφατο άρθρο σας σχετικά με την καταστροφή της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο έρχεται την ίδια στιγμή που οι Εβραίοι της Τουρκίας συναντώνται στην ιστορική συναγωγή της Άγκυρας μετά από 40 χρόνια. Ποια είναι η γνώμη σας για την τρέχουσα κατάσταση αλλά και για τις μελλοντικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

Μια ομάδα Εβραίων επετράπη να επισκεφθεί μια ιστορική συναγωγή της Άγκυρας στο πλαίσιο της εκστρατείας δημοσίων σχέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά έχουν απομείνει Εβραίοι κάτοικοι στην Άγκυρα; Όχι. Ο εβραϊκός λαός σε όλη την Ανατολία και την Κωνσταντινούπολη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία ως αποτέλεσμα δεκαετιών μεροληπτικών πολιτικών. Αλλά η Τουρκική Δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 1923, δεν έχει ακόμη επισήμως αναγνωρίσει, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη ή δεν έχει προβεί σε αποζημιώσεις για κανένα από τα εγκλήματα ή αδικήματα.

Επίσης, πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο σε έναν Τούρκο επειδή αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Εβραίο που προσποιείται ότι είναι μουσουλμάνος» στο Facebook. Στην αναφορά καταγγελίας του δικηγόρου του Ερντογάν, η έκφραση «Εβραίος» κατά του Ερντογάν αξιολογήθηκε ως «ταπεινωτική, βλάπτουσα την τιμή και την αξιοπρέπεια». Οι δικαστές αρχικά επέβαλαν στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 10 μηνών προτού μειώσουν την ποινή σε πρόστιμο 7.000 τουρκικών λιρών. Έτσι, ο πρόεδρος και το νομικό σύστημα της Τουρκίας πιστεύουν ότι το να είσαι Εβραίος είναι "προσβολή". Επιπλέον, ένα ζευγάρι Ισραηλινών φυλακίστηκε για εννέα ημέρες για "κατασκοπεία" αφού τράβηξε φωτογραφίες από την κατοικία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική κυβέρνηση και πολλά από τα μέσα ενημέρωσης εχθρική προς τον εβραϊκό λαό και το Ισραήλ εδώ και χρόνια.Και αυτή η εχθρότητα δεν προκαλεί μόνο αστάθεια στην περιοχή, αλλά αποτελεί και τρομερό παράδειγμα για την παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, καθώς πολλοί έχουν φυλακιστεί επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση ΑΚΡ/Ερντογάν. Έχετε νιώσει ποτέ ότι κινδυνεύετε όταν λέτε τη γνώμη σας;

Η Τουρκία έχει φυλακίσει τον μεγαλύτερο αριθμό συγγραφέων, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών. Τουλάχιστον 114 συγγραφείς και ποιητές βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα για πολιτικούς λόγους. Δεδομένου του τρομερού ιστορικού της Τουρκίας για παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου και του ελεύθερου Τύπου, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολύ ασφαλές να επικρίνουμε την τουρκική κυβέρνηση ή τον τουρκικό επίσημο ιστορικό ρεβιζιονισμό. Αλλά μου αρέσει πολύ να διερευνώ και να αναλύω τη διασταύρωση της ιστορίας με τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι βρίσκομαι στην αυτοεξορία τα τελευταία έξι χρόνια. Αυτό απαιτεί θυσίες και φέρνει δυσκολίες μαζί του, αλλά υπάρχει επίσης πολλή χαρά και ελευθερία να βρίσκεις να κάνεις ερωτήσεις και να αναζητάς αλήθειες. Είναι επίσης δίκαιο να δηλώσω ότι βρήκα περισσότερη υποστήριξη από τους χριστιανούς παρά από τους δικούς μου ανθρώπους, αν και γράφω επίσης για όλους τους τύπους παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνει ο Τούρκος λαός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...