Κύπρος

Από την πράσινη γραμμή οι Τούρκοι “σπρώχνουν” μετανάστες στα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου

Για επιδείνωση στο θέμα των μεταναστευτικών ροών ειδικά τον μήνα Οκτώβριο, με 1800 νέες αφίξεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών να φτάνει παράνομα από την πράσινη γραμμή, τονίζει ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα nationalpost.com.cy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσθεσε πως όλοι αυτοί οι μετανάστες «είναι συνεπικουρούμενοι από την Τουρκία» αφού «οι ροές φτάνουν μέσω των κατεχομένων από την Τουρκία».

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του, για το γεγονός, ότι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία των μεταναστευτικών ροών με ιδιαίτερη αναφορά στις πάρα πολλές αφίξεις από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, σημειώνοντας πως αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα.

“Ζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε επιτακτικά τη σύναψη διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, σημειώνοντας πως αποτελεί αίτημα της Κύπρου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των επιστροφών.

Η Κύπρος είναι η χώρα μέλος της ΕΕ η οποία το 2021 είχε 8.500 απορρίψεις αιτήσεων ασύλου σε αυτούς που το αιτούνται , αλλά την ίδια ώρα δυστυχώς μπόρεσε να επιστρέψει λιγότερους από 1.100 «γιατί πάρα πολύ απλά δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί.

Έχουμε μια μεγάλη πράσινη γραμμή μήκους 184 χιλιομέτρων, ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην πράσινη γραμμή, η οποία δεν είναι το φυσικό μας σύνορο.

Ενώ έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές είτε μέσω των εικονικών φοιτητών , είτε μέσω των εικονικών γάμων, είτε ακόμα τις θαλάσσιες ροές, εντούτοις αχίλλειος πτέρνα παραμένει η πράσινη γραμμή”.

Άρα δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να εντατικοποιήσουμε τη φύλαξη της πράσινης γραμμής ώστε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο.

Η Κύπρος ξέρει πάρα πολύ καλά να σέβεται τους ανθρώπους, λέγοντας πως είμαστε μια πατρίδα με κατεχόμενο το 40 % του εδάφους, με 200 χιλιάδες πρόσφυγες, άρα ξέρουμε πολύ καλά τι εστί πρόσφυγας.

Ωστόσο, την ίδια όμως ώρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε αυτούς τους αριθμούς εικονικών μεταναστών «σεβόμενοι μεν την επιθυμία τους για ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο μέλλον».

Η μικρή μας πατρίδα θα πρέπει να διαφυλάξει και τα δικά της συμφέροντα και είναι για αυτό το λόγο που έχουμε ζητήσει επιτακτικά από την ΕΕ και έχει γίνει ουσιαστικά αποδεκτό ότι αφενός μεν θα πρέπει να υπάρχει διαχείριση της πράσινης γραμμής όπως τα υπόλοιπα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,  χωρίς η πράσινη γραμμή να αποτελεί σύνορο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Νουρής είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “αδιάλειπτα συνεχίζει και επιμένει για την επανέναρξη του διαλόγου γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση του κυπριακού και παρά το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς συνεπικουρούμενο από την στάση της Άγκυρας παρακωλύει ακόμη και αυτή την έναρξη των διαπραγματεύσεων εμείς δεν έχουμε επιλογή”.

Η Κύπρος έχει σοβαρό πρόβλημα πλέον ενώ η στάση των Τούρκων είναι να δημιουργήσουν χάος στο νησί για να υλοποιήσουν τα άνομα σχέδια τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ