Κύπρος

Κύπρος: Σεμινάριο «Strategic Leadership» και στην διαχείριση κρίσεων που αποτελεί το σοβαρό ζήτημα της εποχής μας

Από 18 εώς 22 Οκτωβρίου 2021, η Ακαδημία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο «Cranfield», σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά διοργάνωσαν στην Κύπρο, το Πρόγραμμα «Strategic Leadership», στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ). Την έναρξη του προγράμματος, κήρυξε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και σε αυτό συμμετείχαν αξιωματικοί του Υπουργείου Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς, λειτουργοί άλλων υπουργείων και υπηρεσιών της ΚΔ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και αξιωματικοί από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και το ΗΒ.

Σκοπός του Προγράμματος, ήταν η ανάπτυξη αντικειμένων που σχετίζονται με την ηγεσία σε στρατηγικό επίπεδο στο πεδίο της άμυνας και ασφάλειας γενικότερα, όπως αναφέρει το nationalpost.

Ειδικότερα, οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν, κάλυψαν τέσσερεις επί μέρους θεματικές ενότητες που αφορούσαν στην ηγεσία, στη στρατηγική, στη διαχείριση κρίσεων και στη λήψη αποφάσεων.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης κηρύσσοντας την λήξη του προγράμματος, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή του, καταγράφοντας τα οφέλη στους συμμετέχοντες και στους αντίστοιχους οργανισμούς από τους οποίους προέρχονται. Στο χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα διοικήσεως και αναφέρθηκε ειδικότερα κατά τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων σε τακτικό, επιχειρησιακό, στρατηγικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε, ο ρόλος της στρατηγικής ηγεσίας είναι καταλυτικός στο σημερινό, ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, σύγκρουση συμφερόντων, υβριδικές απειλές οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν  πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Αρχηγός, πραγματοποίησε επίσης παρέμβαση, με τίτλο «Reflections on Strategic Leadership», κατά την οποία αναφέρθηκε στις κύριες παραμέτρους της έννοιας της στρατηγικής ηγεσίας.

Στη βάση αυτή, επιδίωξη του Σεμιναρίου ήταν να φέρει σε επαφή στελέχη που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων κατά τη διαχείριση εθνικών κρίσεων, στελέχη που υλοποιούν τις αποφάσεις αυτές σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς και εμπειρογνώμονες, ειδικούς και ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με την μελέτη και ανάλυση των Υβριδικών απειλών/κρίσεων και παράλληλα, να ενημερώσει και εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στο αντικείμενο της ολιστικής διαχείρισης Υβριδικών απειλών και κρίσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, μελετήθηκαν διεξοδικά προηγούμενες Υβριδικών απειλές και κρίσεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αντλήθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα από τη διαχείρισή τους, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και κατατέθηκαν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του υπάρχοντος εθνικού μηχανισμού στην Ελλάδα.

Κατά τη διεξαγωγή του Σεμιναρίου αναπτύχθηκαν ζητήματα Διαχείρισης Κινδύνων, Ηγεσίας, Διοίκησης και Λήψης Αποφάσεων, Επιχειρησιακής, και Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων καθώς και της Στρατηγικής Επικοινωνίας κατά τη Διαχείριση Κρίσεων.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν το φαινόμενο της κρίσης, να αποκτήσουν το απαραίτητο υπόβαθρο προκειμένου να είναι σε θέση να την προσδιορίσουν, να αναγνωρίσουν τα παραγωγικά της αίτια και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της, να διακρίνουν τις φάσεις εξέλιξής της και τελικώς, να προβαίνουν στην αποτίμηση των επιπτώσεών της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ