Κύπρος

Ισχυρό μέτωπο Κύπρου-Ισραήλ κατά της Τουρκίας

Νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου Ισραήλ σηματοδοτεί η ανάληψη της ηγεσίας από τον Ναφτάλι Μπένετ. Αυτό διαπιστώνει η Λευκωσία μετά το διήμερο επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ με τους παίχτες-κλειδιά της νέας κυβέρνησης και τον νέο Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνάντησε πέραν του νέου Πρωθυπουργού, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και Οικονομικών, με τους οποίους συζήτησε εκτενώς τα επόμενα βήματα για την αναβάθμιση των ισχυρών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η διαπίστωση του Υπουργού Εξωτερικών, είναι η βούληση και η επιθυμία της νέας Κυβέρνησης του Ισραήλ, όχι απλά να συνεχιστεί η συνεργασία απ’ εκεί που έμεινε η διακυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Συνεργασία που αγγίζει όπως και στο παρελθόν τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας και του τουρισμού.

Εξαιρετικής σημασίας κρίνεται το γεγονός ότι στην Ιερουσαλήμ έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και αφορούν τη χώρα.

Το πιο πάνω συμπέρασμα αποδείχθηκε σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαήρ Λαπίντ οποίος υποδεχόμενος το Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο νησί και πήγε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για την ανάγκη από κοινού αντιμετώπισης τους. Οι Ισραηλινοί αναπτύσσουν επίσης την άποψη ότι η αντίδραση στις προκλήσεις μπορεί να γίνει με άλλα ομονοούντα κράτη στην περιοχή τα οποία επίσης διαπιστώνουν την προβληματικότητα της τουρκικής επιθετικότητας.

Διαφάνηκε επίσης ότι το Ισραήλ προσβλέπει στη βοήθεια της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεων του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση πιέζοντας τα πράγματα για το συντομότερο δυνατό σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ-ΕΕ το οποίο συνεδρίασε για τελευταία φορά το 2012 κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ