Κύπρος

Κύπρος: Αναμένουν κινήσεις από Ερντογάν οι Βρετανοί - Τα μυστικά σενάρια σε ασκήσεις τους

Βρετανικό πολεμικό πλοίο (Littoral Strike Group) με δεκάδες κομάντος έδειξε την ετοιμότητα του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού να υπερασπιστεί κυπριακό έδαφος από εχθρικές απειλές κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνολογιών και σεναρίων έναντι πιθανών τουρκικών απειλών, ως μέρος της ανάπτυξής του στην Α. Μεσόγειο.

Στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, το Littoral Strike Group του Βασιλικού Ναυτικού παρουσίασε σενάρια και μεθόδους με δοκιμές καινοτόμου και πειραματικού εξοπλισμού, όπως drones, αυτόνομα συστήματα, quad bikes, jet ski και άλλα νέα συστήματα επικοινωνιών, έναντι πιθανών τουρκικών προκλήσεων, έτσι όπως τις κατανοούν όμως στο βρετανικό ΥΠΕΞ, αναφέρει το nationalpost.com.cy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ομάδα των βρετανικών πολεμικών πλοίων σηματοδοτεί την αλλαγή της γεωπολιτικής πορείας του Λονδίνου, μετά την έξοδο από την ΕΕ, επικεντρώνοντας ειδικά στα ζητήματα απειλών στην Κύπρο, από νέο πιθανό “Αττίλα” στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η συγκεκριμένη δύναμη αποτελεί επίλεκτη μονάδα ταχείας αναπτύξεως  και υψηλής ετοιμότητας, θα βρίσκεται για Τρεις μήνες στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι Βρετανοί Βασιλικοί πεζοναύτες. Οι κομάντος του Λονδίνου κάνοντας χρήση  πολεμικού  πλοίου Littoral, ως βάση τους, επιτέθηκαν σε χερσαίους στόχους για να επηρεάσουν γεγονότα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, υλοποιώντας μυστικό σχέδιο επαγρύπνησης των βρετανικών συμφερόντων στο νησί.

Η θανατηφόρα αυτή δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πραγματικά ακόμα πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, για αποστολές οπουδήποτε στον κόσμο άμεσα, είτε πρόκειται για πόλεμο, είτε για συγκεκριμένες αποστολές μάχης όπως επιδρομές κομάντο σε χερσαίους στόχους, διάσωση ομήρων ή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην Κύπρο, οι ομάδες των Βρετανών κομάντο έκαναν χρήση drone Malloy T-150 quadcopter που μεταφέρουν εφόδια βάρους άνω των 60 κιλών, στρατιωτικών  οχημάτων τύπου τζετ σκι που μπορούν να μεταφέρουν ταχύτατα μικρές ομάδες καταδρομέων σε ειδικά σημεία, κάτι που απαιτεί λεπτό χειρισμό, και υλοποιώντας την  χρήση υψηλής τεχνολογίας επικοινωνιών που παρέχει ζωντανή εικόνα της καταστάσεως στο έδαφος.

Ο Βρετανός πλοίαρχος Rob Pedre δήλωσε: “ Η φιλοξενία του της δυνάμεως μας για την επίδειξη των ικανοτήτων στην Κύπρο ήταν το επίκεντρο της ανάπτυξης ομάδος LRG. Η επίδειξη από τους πεζοναύτες μας ήταν υπέροχη και έδειξε την ποιότητα των Ένοπλων Δυνάμεων μας, παρέχοντας παράλληλα μια εικόνα για το πώς το Βασιλικό Ναυτικό ενσωματώνει τη μελλοντική τεχνολογία και τις νέες ιδέες.

Η εκδήλωση ήταν επίσης μια σημαντική έκφραση της σταθερής δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου στους συμμάχους και τους εταίρους μας, καθώς συνεργαζόμαστε για την υποστήριξη της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”, κατέληξε ο ίδιος.

Η ουσία ευρίσκεται ακριβώς εδώ. Βρετανοί αξιωματούχοι έστειλαν τις εξειδικευμένες στρατιωτικές δυνάμεις τους να υλοποιήσουν πιθανά σενάρια αντίδρασης σε τουρκική δράση κατά της Κύπρου, λόγω των τουρκικών προκλητικών κινήσεων στην Α. Μεσόγειο ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Οι Βρετανοί διατηρούν δύο βάσεις στο νησί, και επιζητούν πολλά και διάφορα, μέσα σε αυτά θα λέγαμε με προσοχή το σενάριο ακόμα και στρατιωτικών κτυπημάτων κοντά ή εντός των βρετανικών βάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, έχει προκαλέσει εγρήγορση στο Λονδίνο που φοβάται ότι ο Ερντογάν τα θέλει όλα δικά του, σε νέα πιθανή προκλητική ενέργεια.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική δύναμη διεξήγαγε σειρά ασκήσεων κατά μήκος της ακτής της Βόρειας Αφρικής, προτού ενταχθεί σε γαλλική άσκηση του ΝΑΤΟ με την ονομασία Dynamic Mariner, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.

Οι Βρετανοί έχουν μετακινηθεί πλέον από την Κύπρο στην Αίγυπτο, όπου ο υπουργός Άμυνας James Heappey θα επισκεφθεί το βρετανικό πλοίο και το πλήρωμα, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την περιφερειακή ασφάλεια και την ευκαιρία άσκησης με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

Ξαφνικά Γάλλοι, Άγγλοι, Ρώσοι αγάπησαν την Α. Μεσόγειο που έχει τεράστια κοιτάσματα και τρομερή γεωπολιτική σημασία. Μάλλον όμως όλοι τους φοβούνται τον απρόβλεπτο Τούρκο πρόεδρο που τα θέλει όλα δικά του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ