Κερύνεια
Κύπρος

Κυπριακό δικαστήριο: Απόφαση για κατάσχεση τουρκικής περιουσίας στην Ε.Ε.

Απόφαση εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Κερύνειας με την οποία επιδίκασε χρηματικές αποζημιώσεις σε τέσσερα αδέλφια, συνολικού ύψους 72.423.772 ευρώ, πλέον τόκο, για την απώλεια χρήσης περιουσιών τους.

Η απόφαση μπορεί να προωθηθεί για εκτέλεση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δυνάμει σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών και σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ η απόφαση εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου, με τα αδέλφια Σολέα να είναι οι τέσσερεις ενάγοντες (Κλεάνθης Σολέας, Ιωάννης Σολέας, Αυγή Σολέα Χαραλαπίδου και Έλλη Σολέα Κώστα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με δηλώσεις του, ο δικηγόρος τους, Σίμος Αγγελίδης, δήλωσε πως οι συνήγοροι των τεσσάρων βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση τουρκικής κρατικής περιουσίας σε κράτος μέλος της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να εκποιηθεί για ικανοποίηση του σκέλους της απόφασης που αφορά τις χρηματικές αποζημιώσεις.

«Είναι κάτι το χρονοβόρο αλλά θεωρώ ότι μέσα σε ένα ή δυο χρόνια θα μπορεί να υπάρχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε, επισημαίνοντας πως η περιουσία που θα εξευρεθεί πρέπει να είναι κρατική και όχι τουρκικών συμφερόντων», δήλωσε.

Το δικαστήριο, που προσωρινά συνεδριάζει στη Λευκωσία, προχώρησε πρόσθετα και εξέδωσε διάταγμα, ως αυτό ζητήθηκε, με το οποίο να αναγνωρίζεται πλήρως η κυριότητα των εναγόντων επί των επίδικων ακινήτων στη Κερύνεια, κρίση που αποτελεί δεσμευτικό δικαστικό προηγούμενο τόσο εντός Κύπρου όσο και εκτός.

Ακόμη προχώρησε, ως η απαίτηση των εναγόντων, και εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η Τουρκία διατάσσεται όπως, εντός 30 ημερών από της επίδοσης του διατάγματος, άρει την παράνομη επέμβαση της επί των επίδικων ακινήτων και όπως αποδώσει αυτά στους ενάγοντες.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «η απόφαση αυτή αφορά απευθείας την Τουρκία και έχει εκδοθεί από δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ.

Συνεπώς ως εκ της φύσεώς της μπορεί να εγγραφεί σε οποιονδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ έτσι ώστε να εκτελεστεί», επεσήμανε.

Σημείωσε πως «όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει περιουσία της Τουρκίας, πλην πρεσβείας όπου εκεί ενδεχομένως εγείρονται άλλα θέματα ασυλίας και διεθνούς δικαίου, αυτή η περιουσία μπορεί να εκποιηθεί, έτσι ώστε να υπάρξει ικανοποίηση σε ότι αφορά την αποζημίωση».

«Πρέπει πρώτα να βρεθεί η περιουσία, στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσουμε με βάση συγκεκριμένο κανονισμό να κάνουμε διάφορα μέτρα για εγγραφή της απόφασης αυτής και στην πορεία αυτή η απόφαση καθίσταται εκτελεστέα και εφαρμοστέα στο κράτος εκείνο», εξήγησε ο κ. Αγγελίδης.

Επεσήμανε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να αμφισβητηθεί η απόφαση, «εκτός εάν η Τουρκία επιλέξει να προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης που εκδόθηκε στην Κύπρο κάτι το οποίο θεωρώ αρκετά απίθανο ενόψει της θέσης που έχει εκφράσει όταν επιδόθηκε η αγωγή σε αυτήν αφού λέει ότι δεν υπάρχει για αυτήν και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά μόνο ότι υπάρχει μια ”ελληνοκυπριακή διοίκηση”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεπώς κάποιος δεν μπορεί να αναμένει ότι θα αλλάξει αυτή την πολιτική και πάγια θέση της η Τουρκία, ανέφερε, προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που δεν θα εφεσιβληθεί και δεν θα ανατραπεί αυτή η απόφαση τότε θα είναι δεσμευτική και θα υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί τουλάχιστον σε σχέση με τις αποζημιώσεις».

Παραμένει όμως, πρόσθεσε, σε εκκρεμότητα και είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταφέρει κάποιος να προχωρήσει σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο σκέλος της απόφασης που αφορούν την αναγνώριση πλήρως της κυριότητας της περιουσίας και της ιδιοκτησίας στην Κερύνεια και το να αρθεί και να τερματιστεί η παράνομη κατοχή και επέμβαση.

«Αυτά προφανώς δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαδικασίας σε άλλο κράτος μέλος αλλά δεν παύει από το να είναι δεσμευτική», σημείωσε.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμη πως η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική και έναντι της πολιτείας, σημειώνοντας πως το δικαστήριο λέει πως ο Κερυνειώτης πρόσφυγας παραμένει ο μόνιμος ιδιοκτήτης της περιουσίας του.

«Ως εκ τούτου θα πρέπει στην όποια διαπραγμάτευση αυτό να ληφθεί υπόψη και όχι η Κυβέρνηση να προχωρά κατά τρόπο που συγκρούεται με δικαστικές αποφάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ