Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Δένδιας: ''Σύντομα θα έχουμε συμφωνία με την Κύπρο για την ΑΟΖ''

Eπιβεβαιώνεται πλήρως το Πενταπόσταγμα με όσα σας είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες, ότι δηλαδή τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα της ΑΟΖ με την Κύπρο.  

 

Οι δηλώσεις Δένδια  

 

Την αποκάλυψη πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Κύπρο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ελληνική διπλωματία έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας και στόχος είναι να οριοθετηθούν σταδιακά το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή. «Ωστόσο, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. 

Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Να είστε βέβαιοι ότι, εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισέλθει σε διάλογο με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρχει διάλογος υπό καθεστώς απειλών, προσβολών και προκλήσεων ή όταν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα. 

«Μέχρι στιγμής η συστηματική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά κενές και προσχηματικές τις δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο. Για να υπάρξει διάλογος απαιτείται αποκλιμάκωση και ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του αυτονόητου αυτού πλαισίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι διάλογος μπορεί να γίνει μόνο για την επίλυση της μόνης υφιστάμενης διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και, κατ` επέκταση, της υπερκείμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας σημειώνοντας ότι  η Ελλάδα έχει εκφράσει διά του Πρωθυπουργού την ετοιμότητά της να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον δεν καταφέρει μέσω διαλόγου να καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία. 

«Μια κοινή προσφυγή στη Χάγη, βεβαίως προϋποθέτει ότι αμφότερα τα μέρη δέχονται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και ότι έχουν συμφωνήσει επακριβώς σχετικά με το ποια είναι η διαφορά επί της οποίας θα κληθεί αυτό να ετυμηγορήσει. Η Ελλάδα, βεβαίως έχει επανειλημμένα, επί όλων των κυβερνήσεων, δηλώσει ότι Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος συνιστούν έναν γεωγραφικό χώρο και μία διαφορά και άρα μία ενιαία διαδικασία επίλυσης διαφοράς. Και να μην ξεχνάμε ότι στην ανατολική Μεσόγειο υφίσταται και η Κύπρος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία, όμως μέχρι στιγμής δεν δέχεται τη δικαιοδοσία του, για προφανείς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, η βέλτιστη λύση είναι πάντοτε εκείνη που έχει συμφωνηθεί, ιδία βουλήσει, μεταξύ των μερών, καθώς θα ήταν δικής τους πατρότητας και όχι προϊόν επιβολής», σημείωσε.

Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την απόφαση ιστορικής σημασίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές το ίδιο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής. 

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία σεισμογραφικό για έρευνες στην περιοχή της NAVTEX, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι αν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της αγνοώντας τις εκκλήσεις και παροτρύνσεις των εταίρων και συμμάχων της, η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες, εκ του Συντάγματος υποχρεώσεις και, εκ του Καταστατικού Χάρτη του OHE, νόμιμες επιλογές. «Η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ