Κύπρος

Γενί Ντουζέν: Μονοήμερη επίσκεψη Τατάρ, Ατάογλου & Αρικλί στην Άγκυρα

Κλήθηκαν στην Άγκυρα Τατάρ, Ατάογλου και Αρικλί

Σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η Vatan (04.08.20) γράφει ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από το γραφείου του «πρωθυπουργού», κατά τις συνομιλίες του Τατάρ στην τουρκική πρωτεύουσα θα εξεταστεί η εφαρμογή του λεγόμενου πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – «ΤΔΒΚ» υπό το φως του Covid-19 και θα αξιολογηθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στα κατεχόμενα και η συμβολή της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία.

Κλήθηκαν στην Άγκυρα οι ηγέτες των κομμάτων της δεξιάς, υποστηρίζει η Yeni Düzen

Η Yeni Düzen (04.08.20) γράφει ότι μαζί με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα και ο Φικρί Ατάογλου πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) καθώς και ο Ερχάν Αρικλί πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο υποψήφιος προερχόμενος από το Κόμμα του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ είτε δεν προσκλήθηκε είτε απέρριψε την πρόκληση που του έγινε, όμως δεν υπήρξε καμία δήλωση επί του θέματος. Οι ισχυρισμοί αυτί ούτε επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύστηκαν.

Δεν είναι γνωστά τα θέματα που θα συζητήσουν οι τρεις πολιτικοί, οι οποίοι κλήθηκαν στην Άγκυρα με πρόσκληση του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι προσκλήσεις απευθύνθηκαν μέσω της τουρκικής «πρεσβείας» στην κατεχόμενη Λευκωσία και προκάλεσαν για άλλη μια φορά ερμηνείες περί παρέμβασης της Άγκυρας στην «εκλογική» διαδικασία στα κατεχόμενα.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης ότι εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα συζητείται η σύσταση «κυβέρνησης συνασπισμού» UBP- DP- YDP και το θέμα του «κοινού υποψήφιου» για τις παράνομες «προεδρικές εκλογές».

Μέχρι τις 9 Αυγούστου ισχύει η πρότασή του για κοινό υποψήφιο, λέει ο Αρικλί

Η Manşet (04.08.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι μόνο μέχρι τις 9 Αυγούστου ισχύει η πρόταση του κόμματός του για «κοινό υποψήφιο» στις επικείμενες παράνομες «προεδρικές εκλογές». Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Αρικλί είπε τα εξής:

«Είπαμε πολλές φορές ότι αυτές οι προεδρικές εκλογές δεν είναι συνηθισμένες εκλογές. Η προσεχής περίοδος εγκυμονεί πολύ σημαντικές εξελίξεις για την ΤΔΒΚ. Θα υπάρξουν πολλές σημαντικές εξελίξεις συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του Βαρωσιού και του πατήματος του κουμπιού για αναγνώριση. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο της δημοκρατίας που πιστεύει στην ΤΔΒΚ, υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και θα συνεργάζεται με την Τουρκία σε κάθε τομέα.

Λέμε εδώ και μήνες στα κόμματα που πιστεύουν στην ΤΔΒΚ και υπερασπίζονται την εθνική υπόθεση ‘ελάτε να βρεθούμε γύρω από έναν κοινό υποψήφιο’. Όμως, ο καθένας υπερασπίζεται την συνάντηση κάτω από την δική του στέγη. Αυτή η πρότασή μας ισχύει μέχρι το συνέδριό μας   που θα διεξαχθεί στις 9 Αυγούστου».

Αρθρογράφος αμφισβητεί τις προθέσεις πίσω από την υποψηφιότητα Ντενκτάς

Κάτω από τον τίτλο «Αμφισβητείται η πρόθεση Ντενκτάς», ο αρθρογράφος Λεβέντ Όζανταμ στην Manşet (04.08.20) γράφει ότι στο παρασκήνιο λέγεται ότι ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Σερντάρ Ντενκτάς εξήγγειλε υποψηφιότητα για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» για να αποδυναμώσει τον λεγόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι πρόθεση του Ντενκτάς ήταν μετά την παραίτηση από την προεδρία του κόμματός του να αναμένει τις παράνομες «προεδρικές εκλογές» του 2025, όμως άλλαξε γνώμη μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του UBP στον ίδιο την περασμένη βδομάδα ζητώντας του να στηρίξει το DP την υποψηφιότητα Τατάρ. 

«Καλά γιατί έκανε μια τέτοια κίνηση ο Ντενκτάς», διερωτάται ο αρθρογράφος και γράφει: «Οι φήμες σε αυτό το θέμα είναι πολλές: Επειδή αυτό το βήμα Ντενκτάς θα ωφελήσει τον πρόεδρο Ακιντζί, ο Σερντάρ Ντενκτάς θα έπαιρνε το καθήκον του διαπραγματευτή σε πιθανές συνομιλίες και έτσι θα έκανε βήμα στο προεδρικό. Θα υλοποιούταν ο στόχος στις εκλογές σε πέντε χρόνια και θα μετατρεπόταν σε σημαντικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές! Αυτά συζητούνται στα παρασκήνια. Και είναι πολύ λογικά!

Όμως, εμείς τουλάχιστον έχουμε κάποιες ανησυχίες στο θέμα της διάσπασης των ψήφων της δεξιάς από τον Σερντάρ Ντενκτάς και της διασφάλισης της επανεκλογής του Ακιντζί! Υπάρχει κάτι που είναι βέβαιο: Όσο πιο πολύ διασπάται η δεξιά, τόσο πιο πολύ θα ανοίξει ο δρόμος για τους Ακιντζί και Έρχουρμαν και οι δεξιοί υποψήφιοι θα μείνουν πίσω τους. […]»

Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί για «κοινό υποψήφιο» της δεξιάς στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι ο Αρικλί είναι ο μόνος που είδε τον «κίνδυνο», δεν ενεργεί συναισθηματικά και δεν έχει φιλοδοξίες.

Σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να είναι μάντης κάποιος για να προβλέψει το αποτέλεσμα των «εκλογών», αν η δεξιά κατέλθει με υποψήφιους τους Ερσίν Τατάρ, Κουτρέτ Όζερσαϊ, Σερντάρ Ντενκτάς και Ερχάν Αρικλί, ο αρθογράφος προσθέτει το εξής:

«Γι’ αυτό είναι σημαντική η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Τατάρ. Κατά την επιστροφή του μπορεί να προκύψουν τελείως διαφορετικές αποφάσεις! Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους έκπληξη.

Επειδή ο Ερσίν Τατάρ θα μετέβαινε σήμερα στην Άγκυρα, χθες το πρωί υπήρχε συνάντηση της ομάδας του κόμματός του για πρόγευμα στο ξενοδοχείο Μέριτ στην Λευκωσία. Στην συνάντηση συζητήθηκαν ‘τα πάντα’! Καταβλήθηκε προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι δυσαρεστημένοι. Δόθηκαν μηνύματα ενότητας και ομόνοιας στο κόμμα πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα. Μερικοί βουλευτές πρότειναν ενότητα της δεξιάς στο θέμα των προεδρικών εκλογών, όμως δεν λήφθηκαν και πολύ υπόψη. Σε μεγάλο μέρος της συνάντησης δόθηκε έμφαση στο θέμα του πολεοδομικού σχεδίου που θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ο γενικός γραμματέας Ερσάν Σανέρ εξήγησε στους συναδέλφους του βουλευτές το σχέδιο με τις αλλαγές που έκανε το κόμμα. Τώρα το σχέδιο που αναθεώρησε το UBP θα υποβληθεί στον εταίρο του στην κυβέρνηση και αυτή την φορά θα αναμένεται η στάση του Κόμματος του Λαού! Όμως, λέμε μην περιμένετε το εξής: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαλυθεί λόγω του πολεοδομικού σχεδίου. Δεν θα διαλυθεί καθόλου ειδικά στην αρχή μιας ευαίσθητης διαδικασίας όπως οι προεδρικές εκλογές. Ξέρουν πολύ καλά και οι ίδιοι πώς αυτό θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών! […]».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ