οδοφράγματα στην Κύπρο
Κύπρος

Κύπρος: Σταδιακή απόσυρση των οδοφραγμάτων με τα κατεχόμενα

Την απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα σημεία διέλευσης μετέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, με πρωτοβουλία του πρώτου.

Οι περιορισμοί είχαν τεθεί σε ισχύ, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιου, υπήρξε συναντίληψη ότι σε πρώτο στάδιο, ξεκινώντας από τις 8 Ιουνίου, θα επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία η διέλευση γίνεται μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διέλευση, σε πρώτο στάδιο, θα αφορά τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Τουρκοκυπρίων που εργάζονται ή φοιτούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας.
  • Εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων ή Μαρωνιτών που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

Κατά τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα επιτρέπεται η διακίνηση Τουρκοκυπρίων μαθητών από το σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας, όπου, μέσω λεωφορείων, θα μεταβαίνουν στους χώρους φοίτησής τους. 

Επίσης, συνεχίζεται η διέλευση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η κυβέρνηση της Κύπρου πρόκειται ανά διαστήματα να προβαίνει σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις στα σημεία διέλευσης, συμπλήρωσε ο κ. Κούσιου.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν τέλος να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταδιακή διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ