Φωτιά στην Κύπρο
Κύπρος

Πυρκαγιές στα Κατεχόμενα: Πρώτη φορά ζήτησαν βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία

Κάτω από τον τίτλο «Κάηκε η ψυχή μας», η Kıbrıs (18.05.20) γράφει ότι τον εφιάλτη των πυρκαγιών έζησε χθες η Κύπρος με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη χιλιάδες δέντρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα λεγόμενα της οποίας μεταφράζει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, τα κατεχόμενα έζησαν για ακόμα μια φορά «τον πόνο της απουσίας πυροσβεστικών ελικοπτέρων».

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε δασώδη περιοχή ανάμεσα στα κατεχόμενα χωριά Διόριος και το Καπούτι, καθώς και ανάμεσα στα χωριά Αγία Ειρήνη και Κορμακίτης. Οι πυρκαγιές απείλησαν κατοικημένες περιοχές και οι διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες του λεγόμενου «Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής» και σε οίκο ευγηρίας στο Καπούτι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τους χώρους διαμονής τους. Πυρκαγιές ξέσπασαν και το πρωί σε εφτά διαφορετικά σημεία μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών, για άγνωστο ακόμα λόγο, στις περιοχές των κατεχόμενων χωριών Κνώδαρα, Βιτσάδα και Τζιάος. Ο λεγόμενος «δήμαρχος» του Τζιάους, Χαλίλ Κασίμ δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε επτά διαφορετικά σημεία και υποστήριξε ότι πρόκειται για σαμποτάζ.

Κάτω από τον τίτλο «Κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο νησί», η Diyalog (18.05.20) γράφει ότι λόγω του γεγονότος ότι δεν αρκούσαν τα οχήματα της λεγόμενης «πυροσβεστικής» και της «πολιτικής άμυνας» για κατάσβεση των πυρκαγιών, ζητήθηκε βοήθεια πρώτα από την Τουρκία και μετά από την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Από την Τουρκία ήρθαν τρία ελικόπτερα, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μετέβη στον χώρο των πυρκαγιών, διαπίστωσε ότι αργούσε η επέμβαση [των πτητικών μέσων από την Τουρκία] και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος «απέστειλε γρήγορα στον βορρά», κατά την έκφραση της εφημερίδας, ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο. «Ο λαός της "ΤΔΒΚ" ευχαρίστησε τόσο την Τουρκία όσο και την "ελληνοκυπριακή διοίκηση", η οποία πρώτη φορά μετά το 1974 παρέχει τέτοια βοήθεια», σημειώνει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ επικοινώνησε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά και του ανέφερε ότι θα σταλούν ελικόπτερα από την Τουρκία για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο Οκτάι είπε επίσης ότι ενημερώθηκε ο Πρόεδρος Έρντογαν, ο οποίος παρακολουθεί την διαδικασία.   

Η Afrika (18.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας», ο Ακιντζί μετέβη στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Διόριος, επιθεώρησε την κατάσταση και ενημερώθηκε από τους «αρμόδιους». Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Ακιντζί ανέφερε ότι κάηκε μια από τις ωραιότερες δασώδεις περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου και εξέφρασε θλίψη για το γεγονός αυτό. Υπενθύμισε ότι είχαν φυτέψει δενδρύλλια στην περιοχή πριν οκτώ μήνες περίπου και πρόσθεσε ότι προσπαθούσαν με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές τους να κατασβήσουν την φωτιά. 

Ο Ακιντζί είπε ότι αναμενόταν βοήθεια από την Τουρκία και ότι τα ελικόπτερα είχαν ξεκινήσει από τα Άδανα, προσθέτοντας ότι ζήτησε βοήθεια και από την «νότια Κύπρο», όπως αναφέρουν τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία ελεύθερες περιοχές. Πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών» ζητήθηκαν πυροσβεστικά ελικόπτερα και από την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, όμως τους ελέχθη ότι τα ελικόπτερά αυτά είναι χαλασμένα.

Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Όζερσαϊ, σε τηλεφωνική παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε ότι είχε αναχωρήσει από την περιοχή επειδή προσπαθούσε να συντονίσει την «εξωτερική πτυχή του θέματος», προσθέτοντας ότι η «πυροσβεστική» και η «πολιτική «άμυνα» κατέβαλλαν προσπάθειες να κατασβήσουν την πυρκαγιά και ότι επιχειρούσαν εκ περιτροπής τρία ελικόπτερα από την Τουρκία και δύο πτητικά μέσα από την «ελληνοκυπριακή πλευρά» μέσω των Ηνωμένων Εθνών. 

Η Yeni Düzen (18.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό. Μιλώντας σε σύσκεψη στο κέντρο διαχείρισης της κρίσης στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Τατάρ είπε ότι οι προσπάθειες των πτητικών μέσων από την Τουρκία και την «νότια Κύπρο» για κατάσβεση της φωτιάς ήταν επιτυχημένες και πρόσθεσε ότι τα τρία ελικόπτερα από την Τουρκία θα έμεναν στα κατεχόμενα ψες και σήμερα θα βοηθούσαν στις προσπάθειες ψύξης. Ο Τατάρ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ