Κύπρος

Νέο ''χοντρό'' επεισόδιο - Τούρκοι στρατιώτες έκλεψαν το όχημα Κύπριου αγρότη στην ''νεκρή ζώνη''

Σύμφωνα με την κυπριακή αστυνομία, γύρω στις 7.30 μ.μ. την Παρασκευή το βράδυ, ο αγρότης είπε ότι πήγε στην περιοχή για ελέγξει τα κτήματα του και για εργασία για τα οποία είχε άδεια από την δύναμη της Unficyp.

Ενώ ήταν εκεί παρατήρησε  ένα τουρκικό στρατιωτικό όχημα και κρύφθηκε για λίγο, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων CNA.

Στη συνέχεια είδε ένα δεύτερο τουρκικό όχημα να έρχεται και ένα μέλος του να κλέβει το αυτοκίνητό του. Ο ίδιος δήλωσε ότι το είχε αφήσει ξεκλείδωτο ενώ καλλιεργούσε τα χωράφια του.

Για το γεγονός οι δυνάμεις του ΟΗΕ θα διεξάγουν έρευνα, η οποία θα δούμε που θα καταλήξει, λόγω της προκλητικής στάσης της τουρκικής πλευράς.

Οι Τούρκοι συστηματικά υλοποιούν προκλήσεις εναντίον γεωργών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, επιθυμώντας την υφαρπαγή κυπριακού εδάφους.

Αυτό όμως που αποκαλύπτεται όμως είναι ότι αυτό ήταν μέρος σχεδίου που αφορά την υφαρπαγή της νεκρής ζώνης λόγω της πιθανής απόσυρσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ αφορά και τις γεωτρήσεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το σύνολο της «νεκρής ζώνης» βρίσκεται υπό την επίβλεψη των ειρηνευτικών δυνάμεων, βάσει συμφωνίας του ΟΗΕ και του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όλες οι αγροτικές εργασίες από Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι έχουν ειδική άδεια, ελέγχονται από την ειρηνευτική δύναμη και όχι από τους Τούρκους και υλοποιούνται κατά μήκος της «νεκρής ζώνης» σε διάφορες περιοχές (Δερύνεια, Τρούλλους), στις οποίες όμως έχουμε συνεχή περιστατικά και προκλήσεις.

Η ουσία όμως είναι ότι ενώ Ελληνοκύπριοι αγρότες καλλιεργούν τη γη τους είτε πολύ κοντά στη γραμμή κατάπαυσης, μόνο αυτοί καλούνται πάντα σε απόσυρση από την ΟΥΝΦΥΚΙΠ, εκτελώντας εντολές των Τούρκων που απαιτούν οτιδήποτε επικαλούμενοι προκειμένου να διώξουν τους Κύπριους γεωργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού τύπου, υπάρχει αριθμός περιστατικών όπου ο τουρκικός στρατός και η ειρηνευτική δύναμη εμφανίζονται ταυτόχρονα απαιτώντας απόσυρση των Ελληνοκυπρίων αγροτών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν με τα όπλα τους εξαναγκάζοντας τους Ελληνοκυπρίους να αποχωρήσουν.

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι η νεκρή ζώνη βρίσκεται συνολικά στις διαθέσεις των Τούρκων και της ειρηνευτικής δύναμης, χωρίς η κυπριακή κυβέρνηση να μπορεί να πράξει οτιδήποτε.

Έτσι πολλές φορές εν έτει 2018 η ΟΥΝΦΙΚΥΠ φαίνεται να παίζει τα δικά της ύποπτα παιχνίδια, ασκώντας τις δραστηριότητες της, χωρίς να έχει την απαιτούμενη συνεργασία με την εκάστοτε ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.

Υπολογίζεται ότι 100 Ελληνοκύπριοι γεωργοί καλλιεργούν σήμερα εκτάσεις στην νεκρή ζώνη.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ