Κύπρος

Αίσχος! Έλληνες γιατροί δήλωσαν συμμετοχή σε Συνέδριο στα κατεχόμενα - Το "παρών" έδωσε και η «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Διπλή ντροπή και πρόκληση για την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί με το Συνέδριο στα Κατεχόμενα.

Έλληνες γιατροί δήλωσαν συμμετοχή σε συνέδριο στην κατεχόμενη Κερύνεια, στο οποίο εκτός των άλλων συμμετέχει παραβιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών η «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το θέμα αποκάλυψε με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Σε αυτήν κάνει κάνει λόγο για παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την Ιατρική Ένωση με την επωνυμία «The Balkan Medical Union» που θα πραγματοποιηθεί στην Κατεχόμενη Κερύνεια.

«Διοργανώνει παράνομη ιατρική εκδήλωση στην κατεχόμενη Κερύνεια με τη συμμετοχή Ελλήνων ιατρών. Ο ΠΙΣ έχει παρέμβει για την απόσυρση της συμμετοχής τους και έχει στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στους αντίστοιχους Ιατρικούς Συλλόγους των χωρών που συμμετέχουν στην ιατρική εκδήλωση», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΠΙΣ, στην οποία σημειώνει: «Σε μία εποχή που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και δικαίων, καταγράφεται μία απρόκλητη παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ σε βάρος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς διοργανώνεται ιατρική εκδήλωση από την αμφιβόλου προθέσεων Βαλκανική Ιατρική Ένωση, στην Κερύνεια της κατεχόμενης Κύπρου. Στην εν λόγω εκδήλωση παραδόξως έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν και τρεις Έλληνες ιατροί».

«Η παρουσία των τριών Ελλήνων ιατρών θίγει και παραβιάζει κατάφωρα την εθνική συνείδηση του Ελληνισμού, ενώ αντίκειται ολοφάνερα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ψευδοκράτος. Γι’ αυτό και ο ΠΙΣ, προκειμένου να περιφρουρήσει το κύρος του ιατρικού κόσμου, απέστειλε επιστολή στους Ιατρικούς Συλλόγους στους οποίους ανήκουν οι τρεις συμμετέχοντες γιατροί (Αθηνών, Ιωαννίνων και Μαγνησίας). Ο ΠΙΣ ζητά από τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους να προβούν σε αυστηρή σύσταση προς τα μέλη τους, προκειμένου να αποσύρουν άμεσα τη συμμετοχή τους από την ιατρική εκδήλωση και να επιδείξουν τον πρέποντα σεβασμό στον νόμο αλλά και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζει, στην ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κρίνοντας ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου, προέβη σε σειρά παρεμβάσεων ενημερώνοντας, καταρχάς, με επιστολή του, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Συγχρόνως, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τη γ.γ. της Balkan Medical Union, ενώ με αντίστοιχες επιστολές διαμαρτυρίας προς τους εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των χωρών που εμφανίζονται να έχουν μέλη στο Συμβούλιο της Balkan Medical Union, (με κοινοποίηση στη Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών – C.P.M.E., ευρωπαϊκή Ιατρική Οργάνωση), ενημερώνει για τη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται σε ένα μη αναγνωρισμένο κράτος διεθνώς.

Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα της οργάνωσης γινόταν αναφορά, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, και για συμμετοχή προσώπων στην ιατρική εκδήλωση από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εθνικός προσδιορισμός που παραβιάζει την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πΓΔΜ. Έπειτα από παρεμβάσεις του ΠΙΣ, η αναφορά απεσύρθη από την ιστοσελίδα της ιατρικής εκδήλωσης αλλά και από όλη τη διοργάνωση.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ