Κύπρος

Διεκδικούν τα πάντα οι Τούρκοι: Ολόκληρη η πρόταση Ακιντζί για συνεκμετάλλευση του φ/α - Ομόφωνο «όχι» του συμβουλίου αρχηγών (upd)


Νεώτερη ενημέρωση

Το συμβούλιο αρχηγών της Κύπρου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη, σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη απορρίπτει την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων.

Όπως σημειώνεται, η πρόταση αποπροσανατολίζει από τον στόχο που είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Οι αρχηγοί των κομμάτων εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντηση γραπτώς στον Μουσταφά Ακιντζί να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον εθνικό στόχο», διαμηνύοντας πως το κόμμα του στηρίζει απόλυτα τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ξεκαθάρισε πως η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητά θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης πως ένα απλό όχι στην πρόταση Ακιντζί, δεν είναι αρκετό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγησε πως καλύπτονται από το κοινό ανακοινωθέν και υπέδειξαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ομόφωνο ανακοινωθέν καλύπτει απολύτως τον ίδιο και το κόμμα του.

Αρχικό κείμενο

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών συγκαλείται σήμερα στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, για να συζητηθεί η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για το φυσικό αέριο.

Οι Τούρκοι έχουν φτάσει σε σημείο που διεκδικούν τα πάντα, ενώ αγνοούν οποιαδήποτε παρέμβαση από ΕΕ, ΗΠΑ ή Ισραήλ και συνεχίζουν κανονικά τις έρευνες γύρω από τη Μεγαλόνησο. Την κατάσταση πρέπει να διαχειριστούν άμεσα οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες διότι η Κύπρος κινδυνεύει να βγει χαμένη και πάλι.

Η πρόταση Ακιντζί για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν Κύπριοι αναλυτές, κρύβει σημαντικές παγίδες καθώς στοχεύει στον δια παντός οικονομικό εγκλωβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την «πόρτα» της κυπριακής ΑΟΖ στο κατοχικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το SigmaLive, η πρόταση Ακιντζί για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι έκτασης μιάμισης σελίδας και περιλαμβάνει πέντε αρχές και εννέα σημεία. Η αποκάλυψη της γίνεται λίγες ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία.

Τα σημεία - «κλειδιά» της πρότασης Ακιντζί, κατά το ίδιο δημοσίευμα, είναι τα εξής:

• Ως συνιδιοκτήτες του νησιού Ε/κ και Τ/κ πρέπει να έχουν ΙΣΑ δικαιώματα στους θαλάσσιους πόρους ολόκληρου του νησιού.

• Τα οικονομικά οφέλη από αυτές τις πηγές πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια σε Ε/κ και Τ/κ και η απόλαυση των εσόδων θα πρέπει να αρχίσει την ίδια στιγμή και για τις δύο κοινότητες.

• Οι αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού.

• Οποιαδήποτε λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα προκαταλαμβάνει τις θέσεις των δύο πλευρών, νομικές και πολιτικές για συνολική λύση του Κυπριακού.

Στο «φως» οι προθέσεις των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου:

Οι «κρυφές» παγίδες της πρότασης Ακιντζί προς την Κύπρο

Από τις παραπάνω αναφορές καθίσταται σαφής η πρόθεση της Τουρκίας να βάλει «χέρι» στο φυσικό αέριο της Κύπρου.

Στην πρόταση Ακιντζί περιλαμβάνονται και οι εξής προτάσεις:

• Σύσταση κοινής επιτροπής υπό την αιγίδα και καλές υπηρεσίες των Η.Ε και συμμετοχή, με καθεστώς παρατηρητή της Ε.Ε.

• Στην επιτροπή θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε πλευρά, θα αποφασίζει με συναίνεση και θα μπορεί να συγκαλείτε μετά από μονομερές αίτημα κάθε πλευράς.

• Στις συζητήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν και δύο εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, ως παρατηρητές, που θα συμφωνήσουν εκ των προτέρων οι δύο πλευρές.

• Η επιτροπή θα διασφαλίσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τα υπογραφέντα συμβόλαια των εταιρειών που ήδη αδειοδοτήθηκαν (της ΤΡΑΟ συμπεριλαμβανομένης).

• Στην πρώτη συνεδρίαση της η κοινή επιτροπή θα συμφωνήσει για τα ποσοστά διαμοιρασμού των εσόδων, χωρίς προκατάληψη για τα έσοδα των εταιρειών που ήδη αδειοδοτήθηκαν.

• Η επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα για τους σχεδιασμούς, τις αποφάσεις και την υλοποίηση όλων των μελλοντικών ενεργειών που θα αφορούν την εξερεύνηση, εξόρυξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

• Η επιτροπή θα αποφασίσει από κοινού για τους τρόπους και οδούς μεταφοράς των υδρογονανθράκων στις διεθνείς αγορές.

• Η επιτροπή θα αποφύγει να προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις εταιρειών σε περιοχές όπου υπάρχει επικάλυψη των θαλασσίων τεμαχίων.

• Η επιτροπή θα συστήσει Ταμείο όπου θα κατατίθενται όλα τα έσοδα μεγάλο μέρος των οποίων θα κατακρατηθεί για να συμβάλει στην αποκατάσταση των περιουσιακών ζητημάτων μετά από λύση, αλλά και για την ισότιμη ανάπτυξη των δύο κοινοτήτων.

• Μόλις υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/κ η επιτροπή θα καταθέσει την εντολή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ