Κύπρος

Ο Ερντογάν διορίζει «Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» στα Κατεχόμενα

Νέα πρόκληση από τον Ερντογάν. Την ώρα που το «Γιαβούζ» ξεκινά γεωτρήσεις,  ο «Σουλτάνος» διορίζει στα Κατεχόμενα «ανθύπατο-Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων»

Την ίδρυση συντονιστικού οργάνου και τον διορισμό ‘Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων’ προβλέπει νέο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο ‘Συντονιστής Κυπριακών Υποθέσεων’, τον οποίο θα διορίσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και θα επέχει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή υπουργού, θα είναι επιφορτισμένος –σύμφωνα με το διάταγμα- για το γενικό συντονισμό με τον πλέον κατάλληλο τρόπο όλων των σχέσεων της Τουρκίας με το ψευδοκράτος.

Πιο συγκεκριμένα, αποστολή του ‘Συντονιστή’ θα είναι η εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης της οικονομίας κυρίως του ψευδοκράτους σε συντονισμό με τις τ/κ αρχές. Με άλλα λόγια, θα συντονίζει και θα σχεδιάζει την παροχή της οικονομικής, υλικής και τεχνικής βοήθειας που θα προέρχεται από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν επίσης, κατόπιν έγκρισης της τουρκικής προεδρίας, προσωρινές ομάδες εργασίας με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών, προκειμένου να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εφαρμογή των οικονομικών προγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος.

Οι αρχές του ψευδοκράτους θα ενημερώνουν για κάθε θέμα τον αρμόδιο ‘Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων’ της Τουρκίας και θα ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν διαμειφθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Εντός της εβδομάδας η γεώτρηση του ‘Γιαβούζ’ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έκανε γνωστό πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα κάνει γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Φετίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενημέρωσε ότι «αυτή τη στιγμή το Γιαβούζ ανεφοδιάζεται και υποβάλλεται στους τελευταίους ελέγχους στην Μερσίνα.

«Πρώτα ο Αλλάχ μέσα σε μια βδομάδα θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση του Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, στην Καρπασία, στην περιοχή που έχουμε λάβει σχετική άδεια από την ΤΔΒΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που διενήργησε το ‘Μπαρμπαρός’, οι εμπειρογνώμονες επέλεξαν το μέρος της Καρπασίας για γεώτρηση αν και «δεν έχουμε ακόμη τρυπήσει και πριν ολοκληρωθεί η γεώτρηση είναι νωρίς να πούμε το ο,τιδήποτε», όπως επισήμανε.

«Ελπίζουμε ότι φτάσουμε στα αποτελέσματα και τις πηγές που επιθυμούμε», συμπλήρωσε.

Ακάρ: Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια σε απειλές σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το αξιόλογο έθνος μας συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στις απειλές και τους κινδύνους που εκτοξεύονται κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας».

Τόνισε ακόμα ότι «με τη δύναμη που αντλούν από την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τις προσευχές του λαού θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα 780 χιλιάδες χλμ εδαφών της πατρίδας, τα 462 χιλιάδες χλμ γαλάζιας πατρίδας και την ασφάλεια των ουρανών, τη γαλήνη και ευημερία των πολιτών, μέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα, στα βουνά και τις ανηφόρες, εντός και εκτός συνόρων μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...