Κύπρος

«Βόμβα» από Π. Ήφαιστο: «Ομηροι» χιλιάδες Έλληνες στην Κύπρο αν χαθεί το νησί (βίντεο)

Όχι άλλη πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας - Χρειάζεται εθνική στρατηγική αποτροπής με Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου 

Ο καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Παναγιώτης Ήφαιστος, μιλώντας σήμερα στον 98.4, εξήγησε γιατί οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο , συνδέονται εν μέσω μάλιστα κρίσιμων εξελίξεων με το Ιράν και τα γειτονικά κράτη.

Η στρατηγική της Ελλάδας είπε έχει μπει σε μια τροχιά ακατάσχετου κατευνασμού, ενώ χρειάζεται μια εθνική στρατηγική αποτροπής και λειτουργικότητας του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο σε συνδυασμό με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, όπου μετέχουμε.

Διαφορετικά, πέρα από την γεωπολιτική αξία της Κύπρου, η Ελλάδα αν χαθεί η Κύπρος θα διαπιστώσει με πικρό τρόπο , την  στρατηγική «ομηρεία» χιλιάδων Ελλήνων στο νησί, αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ, μέχρι το κεντρικό Αιγαίο, με την Τουρκία να πετυχαίνει όλα όσα επί χρόνια προωθεί με την αναθεωρητική της πολιτική. Οι φαινομενικές ευνοϊκές συγκυρίες , κατέληξε ο Παναγιώτης Ήφαιστος, από τους μεγάλους παίκτες ισχύος, μεταβάλλονται αν έχεις αλλοπρόσαλλη διφορούμενη στρατηγική από τον κατευνασμό , στο ανέξοδο «νταηλίκι».

Οι εξελίξεις θα πάρουν ταχύτητα μετά τις επαφές στην Ιαπωνία του Ερντογάν με Τράμπ και Πούτιν, για αυτό και χρειάζεται μια άλλη οπτική εθνικής στρατηγικής, διαφορετικά θα θεωρούμαστε ο αδύναμος κρίκος στην νέα εξίσωση, που με ευκολία θα οδηγηθεί για τα συμφέροντα άλλων στην «κλίνη του Προκρούστη».

https://youtu.be/o_2Fe6IeCLI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ