Κύπρος

"Συναγερμός" για τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Το ΥΠΕΞ παρουσίασε χάρτες σε Ευρωπαίους διπλωμάτες - Κλιμακώνεται η κρίση

Σε διπλωματικό μαραθώνια έχει μετατραπεί η κρίση στην Α.Μεσόγειο, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, με την Τουρκία να κλιμακώνει συνεχώς και να προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η τουρκική επιθετικότητα, το κυπριακό ΥΠΕΞ ενημέρωσε πρέσβεις Ευρωπαϊκών κρατών στην Κύπρο και παρουσίασε αποκαλυπτικούς χάρτες με την όρια της κυπριακής ΑΟΖ και τις κινήσεις των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην περιοχή.

Η Άγκυρα παραβιάζει διαχρονικά το διεθνές δίκαιο, κορυφώνοντας τις διεκδικήσεις και τις προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να αποσπάσει μερίδιο από τα τεράστια κοιτάσματα που φιλοξενεί ο βυθός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αθήνα και Κύπρος έχουν συγχρονιστεί για αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, ενώ συμμαχικές δυνάμεις όπως Ισραήλ και ΗΠΑ στέλνουν συνεχώς μηνύματα αποτροπής στο Σουλτάνο και διαμηνύουν πως Ελλάδα-Κύπρος αναβαθμίζονται στρατηγικά και τα συμφέροντα θα προστατευτούν με κάθε μέσο.

Oι Τούρκοι διπλωμάτες επιδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε εκτενείς ενημερώσεις ξένων διπλωματών με σκοπό να πείσουν ότι οι ενέργειες τους εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο. Κάτι αντίστοιχο έπραξε και η Λευκωσία, για να πείσει τους πρέσβεις Ευρωπαϊκών κρατών στην Κύπρο γιατί θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, παρουσίασε στη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και προέβαλε σχετικούς χάρτες, τόσο σε σχέση με τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας όσο και των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων. 

Εξήγησε στους πρέσβεις γιατί οι παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του τουρκικού πλοίου «Πορθητής» (Fatih), δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τ/κ όπως η Άγκυρα ισχυρίζεται.

Σημειώνεται ότι η περιοχή γεώτρησης βρίσκεται εντός θαλάσσιου χώρου που διεκδικείται, χωρίς να υπάρχει εύλογη βάση, από την Τουρκία ως τμήμα της υφαλοκρηπίδας της.

Η Κύπρος έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η πρόσκληση προς την Τουρκία απευθύνθηκε με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου 2018, προστίθεται.

Η Τουρκία απέρριψε κάθε προσπάθεια για μια ειρηνική διαπραγμάτευση και έχει καταφύγει σε πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο και εμποδίζουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

H Κύπρος έχει δηλώσει ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της είναι η μέση γραμμή με την Τουρκία. Ωστόσο, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση γραμμή. Αυτό καταδεικνύει το πώς η Τουρκία ασκεί αυτά που θεωρεί ως «δικαιώματα» της,  κατά τρόπο καταχρηστικό και αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, αναφέρεται.  

Επιπλέον παρουσιάστηκε σχετικός χάρτης που εμφανίζεται όλες τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ