Κύπρος

Κύπρος: Εντυπωσιακές εικόνες από νυχτερίδες στα άδυτα του όρους Τροόδους στην Κύπρο (βίντεο)


Εντυπωσιακές εικόνες δημοσιεύει το Τμήμα Δασών από την ετήσια χειμερινή καταγραφή χειροπτέρων σε εγκαταλελειμμένες γαλαρίες στο Τρόοδος.

νυχ

 

Όπως αναφέρει το Τμήμα πρόκειται για μια διαδικασία που προϋποθέτει μεγάλη προσοχή πρωτίστως για την ασφάλεια της ομάδας που συμμετέχει και κατά δεύτερο την όσο το δυνατό λιγότερη παρενόχληση στα ζώα, καθώς η χειμερία νάρκη αποτελεί μια εξαιρετικά ευαίσθητη λειτουργία του κύκλου ζωής τους.

νυχ1

 

νυχ2

Μάλιστα, οι γαλαρίες δεν είναι σε καμιά περίπτωση επισκέψιμες για τον οποιονδήποτε αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης λόγω της μακράς εγκατάλειψης.

Από την ετήσια χειμερινή καταγραφή χειροπτέρων σε εγκαταλελειμμένες γαλαρίες στο Τρόοδος

Από την ετήσια χειμερινή καταγραφή χειροπτέρων σε εγκαταλελειμμένες γαλαρίες στο Τρόοδος. Μια διαδικασία που προϋποθέτει μεγάλη προσοχή πρωτίστως για την ασφάλεια της ομάδας που συμμετέχει και κατά δεύτερο την όσο το δυνατό λιγότερη παρενόχληση στα ζώα, καθώς η χειμερία νάρκη αποτελεί μια εξαιρετικά ευαίσθητη λειτουργία του κύκλου ζωής τους. Οι γαλαρίες δεν είναι σε καμιά περίπτωση επισκέψιμες για τον οποιονδήποτε αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης λόγω της μακράς εγκατάλειψης !!

Gepostet von Τμήμα Δασών am Samstag, 26. Januar 2019

Για την προστασία των χειρόπτερων (νυχτερίδων) της Κύπρου, υλοποιήθηκε από το 2010 μέχρι το 2014, το έργο LIFE - ICOSTACY. Μέσω του έργου, επιλέχθηκαν μετά από συστηματική παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων, δεκατρία παλιά κτήρια και πέντε εγκαταλελειμμένες στοές ορυχείων στις οποίες πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενίσχυσης των πληθυσμών των χειροπτέρων. Οι δράσεις αφορούσαν κλείσιμο παραθύρων και πορτών αφήνοντας ειδικά ανοίγματα για να εισέρχονται τα είδη, τοποθέτηση τεχνητών ξύλινων καταφυγίων για νυχτερίδες (bat boxes), καθαρισμό των στοών των ορυχείων, καθώς και υποστήλωση των εισόδων τους. Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000, με κυριότερη έμφαση στην οροσειρά του Τροόδους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ