Κύπρος

«Χρυσωρυχείο» η Κύπρος - Κοίτασμα-«μαμούθ» στο οικόπεδο 10 - Τι αναφέρουν οι επιστήμονες - Απειλεί Exxon & Λευκωσία η Άγκυρα

Tην στιγμή που η Άγκυρα απειλεί, οι αριθμοί που γαίνουν στο φως της δημοσίοτητας για χρυσψρυχείο που κρύβεται κάτω από την Κύπρο ζαλίζουν. Αν και συστήνουν να κρατάμε μικρό καλάθι για τη γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού στη «Δελφύνη», είναι προφανές πως παγκόσμιας κλίμακας εταιρείες, όπως η ExxonMobil, δεν θα ρίσκαραν να επενδύσουν για να ανακαλύψουν μικρού ή μεσαίου μεγέθους κοιτάσματα, ειδικά σε γεωπολιτικά περίπλοκες και γεωλογικά ανεξερεύνητες περιοχές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Δρ Ηλίας Κονοφάγος, εξηγεί ότι η ExxonMobil είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να δει με έρευνες μέσω σεισμικής ανάλυσης αν υπάρχουν στόχοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» της Κυριακής.

Οπως αναφέρει ο κ. Κονοφάγος, «η πιθανότητα να βρεθεί αέριο είναι γύρω στα 20-25%, αλλά έχει ελπίδες. Το κοίτασμα »Ζορ» στην Αίγυπτο έχει μια οικονομική αξία σήμερα γύρω στα 150 δισ. ευρώ. Αν η »Δελφύνη» είναι γεμάτη σαν το »Ζορ», τότε μιλούμε για μια αξία 230 με 250 δισ. ευρώ.

»Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί, γιατί αυτό θα είναι μια περιουσία για τον Ελληνισμό. Ανεξάρτητα αν θα βρεθεί κοίτασμα ή όχι στη »Δελφύνη» το γεωτρύπανο »Ice Stenna Max» θα μεταφερθεί βάσει συμβολαίου, στους στόχους »Ανθεία» και »Γλαύκος» για άλλη γεώτρηση».
Οι στόχοι Ανθεία και Γλαύκος

Συνεχίζει, αναφέροντας: «Από τη στιγμή που βρέθηκε η »Καλυψώ» στο θαλασσοτεμάχιο »6» με πιθανότητα 20%, αμέσως οι πιθανότητες στη »Δελφύνη» είναι στο 25% και αν βρεθεί εκεί οι πιθανότητες στους στόχους »Ανθεία» και »Γλαύκος» φτάνουν στο 30%».

Ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αναφερόμενος στις περιοχές που διενεργεί γεωτρήσεις η Τουρκία, εκτιμά ότι το βόρειο μέρος της Κύπρου έχει πιθανότητες εξεύρεσης φυσικού αερίου πέντε φορές λιγότερο από τις νότιες ακτές.

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Πετρελαίου, δεν ανησυχεί για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί, όπως επισημαίνει, η χώρα του εργάζεται στο πλαίσιο των συμφωνιών οριοθέτησης που έχουν συναφθεί με την Κύπρο και την Ελλάδα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το κατοχικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις μονομερείς τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτή την διαδικασία.

Υποστηρίζει ότι αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή και καλεί όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Η Τουρκία προειδοποίησε χθες τις ενεργειακές εταιρείες να μην συνεργάζονται με την κυπριακή κυβέρνηση σε ερευνητικές εξορύξεις στην ανατολική Μεσόγειο, διότι τέτοιες δραστηριότητες θα πλήξουν την σταθερότητα στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι η έναρξη της έρευνας της ExxonMobil στην ανατολική Μεσόγειο με την άδεια της κυπριακής κυβέρνησης δεν συμβάλλει στην σταθερότητα στη περιοχή και ότι «θα διαταράξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες».

«Ανανεώνουμε τις προειδοποιήσεις μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στις μονομερείς έρευνες και εξορύξεις των Ελληνοκυπρίων. Τούς υπενθυμίζουμε ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της νήσου της Κύπρου άπτεται του πυρήνα του κυπριακού ζητήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Χαμί Ακσόι.

«Επιπροσθέτως της δικής μας υφαλοκρηπίδας, θα αρχίσουμε δραστηριότητες σε περιοχές για τις οποίες η «ΤΔΒΚ» έχει δώσει άδεια στην (κρατική πετρελαϊκή εταιρεία) Turk Petrolleri», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δυο πλευρές , είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή , επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων

Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού. Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου , για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια , ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.

Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ