Κύπρος

Το Ισραήλ φοβάται τουρκική επίθεση στην Κύπρο: Aεραπόβαση Ισραηλινών Κομάντος για την μεγαλύτερη επιχείρηση όλων των εποχών -Σενάρια απόκρουσης τουρκικής επίθεσης

Ισραηλινοί και Κύπριοι κομάντος θα υλοποιήσουν άσκηση στην Κύπρο με σενάρια που  παραπέμπουν κατευθείαν σε πληροφορίες πιθανής επίθεσης της Τουρκίας στην Μεγαλόνησο το καλοκαίρι ενόψει των ερευνών αναζήτησης υδρογονανθράκων. Μάλιστα ισραηλινά ΜΜΕ τιτλοφορούσαν "Η Τουρκία δεν θα χαρεί και το ξέρουμε αλλά..."

Από την Κυριακή  πραγματοποιείται η  πιο σημαντική από άποψη αριθμού συμμετεχόντων, χερσαία άσκηση μεταξύ της κυπριακής εθνικής φρουράς και των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, και η οποία θα διαρκέσει  μέχρι την Τετάρτη 14 Ιουνίου.

https://youtu.be/c4MrE8jIfjQ?t=1

Πρόκειται για μία σημαντικότατη άσκηση των ειδικών δυνάμεων, η οποία είναι η πρώτη του είδους  και θα υλοποιηθεί  σε «άγνωστες» προς το παρόν περιοχές της οροσειράς του Τροόδους, με την υλοποίηση σεναρίων αποτροπής επίθεσης και δολιοφθορών κατά του εχθρού και κυρίως «ανταρτοπόλεμο».

Η άσκηση  εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

https://youtu.be/AuTdN1KNqrg?t=1

Τα σενάρια της άσκησης που θα εκτελεστούν με την συνδρομή 400 Ισραηλινών επίλεκτων μελών των ειδικών δυνάμεων στην Κύπρο, θα είναι επίσης κατάληψη και απελευθέρωση χωριών και διαβίωση σε δύσκολες συνθήκες.

Όλα  αυτά "αποτελούν" προοίμιο πιθανών τουρκικών σχεδίων για την Μεγαλόνησο , ειδικά μετά την αποστολή 2 μικρών και ενός μεγάλου αποβατικού στην σύνθεση του "πολεμικού ναυτικού" των κατεχομένων .  

Η παρουσία των κομάντος από το Ισραήλ θα είναι εντυπωσιακή, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθεί στην Κύπρο τόσο μεγάλος αριθμός στρατιωτών για σκοπούς άσκησης, από τη γειτονική χώρα.

Μέχρι αυτήν την στιγμή επίσημα η Άγκυρα δεν έχει ανακοινώσει ουδέν αλλά σίγουρα οι Τούρκοι επιτελείς ευρίσκονται σε αναζήτηση περισσοτέρων πληροφοριών για την ισραηλινή αποστολή , η οποία θα κουβαλά σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα  «μηχανήματα της» , δίπλα από τις θέσεις της  ισχυρότατης τουρκικής δύναμης .

Η προοπτική της δημιουργίας του αγωγού EAST MED και η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ έχει φέρει  μεγάλο  πονοκέφαλο στον Ερντογάν ,  ο οποίος βλέπει να περικυκλώνεται από παντού και  διέξοδο να μην φαίνεται στον ορίζοντα.

«Το κράτος του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στους δεσμούς με την Κύπρο και είναι σημαντικό για μας να επενδύσουμε σε αυτή τη σχέση”, ανέφερε, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη στρατηγική σημασία στους δεσμούς του με το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας. Και ως το άτομο που προΐσταμαι αυτού του Υπουργείου είμαι περήφανος που είμαι εδώ σήμερα και συμβάλλω στην ενίσχυση αυτών των δεσμών», ανέφερε πριν δύο μήνες ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Μοσέ Γιαλόν.

https://youtu.be/X9CCMC7yzxI?t=2

Η Κύπρος όμως αποτελεί πλέον μια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, ενώ Ρωσία και Ισραήλ καταδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους.

Σημειολογικά από το τις αρχές Ιουνίου ξεκινούν και οι έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και οι Ισραηλινοί «οσφρίζονται» τουρκικές προκλήσεις οι οποίες φτάνουν στο πολεμικό επεισόδιο και ίσως- ίσως και σε τουρκική επίθεση στο κυπριακό έδαφος.

Η Ελλάδα οφείλει παρά τα οικονομικά προβλήματα να έχει έτοιμο σενάριο αποστολής δυνάμεων στην Κύπρο , που είναι ελληνικό νησί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια ,  και με αποφασιστικότητα να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Κύπρο σημαίνει πόλεμος …αμέσως και επιτόπου.

Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί μία από τις πιο επίλεκτες μονάδες στην Κύπρο είναι επανδρωμένη πλήρως με υψηλό ηθικό έτοιμη να συνδράμει οπουδήποτε απαιτηθεί , όλο το 24ωρο αποτελώντας μαζί με την εθνική φρουρά τους στυλοβάτες της άμυνας του νησιού.

https://youtu.be/ujTw7zgQ-cE?t=3

Όπως  και έχει όμως και να έχει η κατάσταση το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Κύπρο θα είναι πολύ "καυτή" και λίαν επικίνδυνη κυρίως  λόγω τουρκικής παράνοιας και σχεδίων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ