Κύπρος

Ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

Ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της έναρξης του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 και αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, θα τελεστεί στις 10.00 το πρωί πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Θα παραστούν επίσης οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

Μετά τη δοξολογία τα τελεστεί, στις 11.00 π.μ., τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τάφηκαν 13 ηρωομάρτυρες, από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις Κεντρικές Φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.

Στις 4.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Γυμναστήριο "Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία" ο καθιερωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου.

Δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ