Μαύρη Θάλασσα
Κυπριακό

STOP της ΕΕ στο σχέδιο Ερντογάν για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους-Νίκη του Ελληνισμού η απόφαση του ΔΔΣΜ-Η

Φρένο στα  όνειρα του Ερντογάν για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους στην Κύπρο βάζει η ΕΕ.

Η απόφαση του ΔΔΣΜ-Η

Συγκεκριμένα το  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΔΣΜ-Η) απέρριψε τις υποδείξεις ότι μπορεί να συμπεριλάβει σχέδια για καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο και την Τουρκία στο δεκαετές αναπτυξιακό του σχέδιο για ολόκληρη την ήπειρο, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα, ανέφερε, το έργο της Διασύνδεσης της Μεγάλης Θάλασσας, το οποίο, εάν ολοκληρωθεί, θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, «είναι το μόνο έργο διασύνδεσης που συνδέει την Κυπριακή Δημοκρατία» στα σχέδιά του.

«Το έργο αυτό συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε, πριν προσθέσει ότι «δεν θα εξετάσει κανένα έργο για ένταξη στο σχέδιο ανάπτυξης που θα προταθεί ή θα αναπτυχθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου είναι «ο μοναδικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς που έχει πιστοποιηθεί για ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ».

Το  ηλεκτρικό σχέδιο διασύνδεσης Τουρκίας-κατεχομένων

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου «υπουργού Ενέργειας» Olgun Amcaoglu το περασμένο καλοκαίρι ότι η μελέτη σκοπιμότητας για ένα καλώδιο διασύνδεσης διπλής κατεύθυνσης μήκους 95 χιλιομέτρων που θα συνδέει την Κύπρο και την Τουρκία είχε ολοκληρωθεί και ότι είχαν υποβληθεί αιτήσεις στην Entso-E.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Προτείνουμε να κατασκευάσουμε ένα έργο 95 χιλιομέτρων, διπλής κατεύθυνσης, ισχύος 400 μεγαβάτ – δηλαδή συνολικής ισχύος 800 μεγαβάτ – το οποίο θα ενσωματωθεί στο σύστημα Entso-E, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτό θα συνδέει αυτόματα τον βορρά και τον νότο της Κύπρου, οι οποίοι είναι ήδη διασυνδεδεμένοι», δήλωσε στο Kibris TV.

Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο καλώδιο θα κοστίσει μόνο 450 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (382 εκατομμύρια ευρώ) – λιγότερο από το ένα τέταρτο του προβλεπόμενου κόστους της Διασύνδεσης της Μεγάλης Θάλασσας – ενώ το λειτουργικό του κόστος θα είναι επίσης πολύ χαμηλότερο.

«Το ετήσιο λειτουργικό κόστος αυτού του έργου είναι μόνο τέσσερα ή πέντε εκατομμύρια δολάρια, αλλά το λειτουργικό κόστος του άλλου έργου κυμαίνεται μεταξύ 50 εκατομμυρίων και 60 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως», είπε.

Πολιτικά αδύνατη η εκτέλεση του έργου

Πιο πρόσφατα, ο ηγέτης του συνδικάτου των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, El-Sen, Ahmet Tugcu, δήλωσε ότι ενώ ένα καλώδιο που θα συνδέει την Τουρκία και την Κύπρο θα ήταν ο πιο οικονομικά εφικτός τρόπος διασύνδεσης της Κύπρου με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, είχε δει μια έκθεση που συνέταξε το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίζει το έργο «πολιτικά αδύνατο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είπε ότι η έκθεση είχε συνταχθεί το 2024, αλλά ότι είχε «κρυφτεί από το κοινό».

Οι συναντήσεις για το θέμα με την Entso-E, είπε, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο και να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς της Τουρκίας, Teias, θα έπρεπε να καταλήξει σε επίσημη συμφωνία με τον ΔΣΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Υποδείχθηκε σαφώς ότι εάν η Teias υπέβαλε μονομερώς αίτηση για την Entso-E, δεν θα εξεταστεί χωρίς συμφωνία με τον ΔΣΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι μέλος της Entso-E. Επομένως, οι δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια ισοδυναμούσαν με παραπληροφόρηση του κοινού», είπε.

Η μόνη λύση

Η μόνη λύση είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για το Κυπριακό , που προβλέπει την ύπαρξη ενός κράτους στα πλαίσια  μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν και Τουρκοκύπριοι  θα πρέπει να εγκαταλείψουν την θεωρία των 2 ανεξάρτητων κρατών στην  Κύπρο ως λύση για το Κυπριακό, αφού δεν τους ογηγεί πουθενά. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ