Κυπριακό

Πρόκληση Τατάρ - Τρείς μήνες φυλάκιση σε δύο από τους πέντε Ελληνοκυπρίους και παραπομπή σε στρατοδικείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση των πέντε Ελληνοκυπρίων πολιτών που συνελήφθησαν στα κατεχόμενα, με τις «αρχές» του ψευδοκράτους να τους παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δικαστήριο» Αμμοχώστου. Η βασική κατηγορία αφορά «παραβίαση συνόρων» και είσοδο στο ψευδοκράτος χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες μετανάστευσης.

Κατηγορίες και Ποινές

Δύο από τους πέντε κατηγορούμενους καταδικάστηκαν ήδη σε τρίμηνη «ποινή φυλάκισης» για «παράνομη συλλογή κτηματολογικών δεδομένων» και «παραβίαση προσωπικών δεδομένων». Οι υπόλοιποι τρεις αναμένεται να δικαστούν από το «στρατιωτικό δικαστήριο», καθώς φέρονται να εισήλθαν σε «απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές».

Συνθήκες Σύλληψης και Κατηγορίες

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας των κατοχικών «αρχών» για δραστηριότητες σχετικές με καταγραφή στοιχείων από το «κτηματολόγιο» των κατεχομένων. Η πράξη αυτή θεωρείται ποινικό αδίκημα όταν γίνεται χωρίς άδεια ή αφορά στρατιωτικές περιοχές.

Το «επαρχιακό δικαστήριο» Τρικώμου αποφάσισε την τρίμηνη προφυλάκιση δύο εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 19 Ιουλίου. Πρόκειται για ζευγάρι Ελληνοκυπρίων, ιδιοκτητών γης στην περιοχή Γαστριά Αμμοχώστου, όπου και συνελήφθησαν.

Αντιπαραθέσεις στο «Δικαστήριο»

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν:

  • «Παράνομη είσοδο σε ιδιωτική περιουσία»
  • «Διασάλευση κοινής ησυχίας»
  • «Κατοχή εγγράφων με παράνομο τρόπο»

Η «εισαγγελία» αιτήθηκε την προφυλάκιση του ζεύγους, επικαλούμενη την ανάγκη εξέτασης 4.000 μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τα οποία ενδέχεται να αποκαλύψουν νέα αδικήματα. Ο δικηγόρος υπεράσπισης αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα αυτής της ενέργειας.

Επιπλέον, αμφισβητήθηκε η κατηγορία περί διατάραξης κοινής ησυχίας, καθώς αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι το ζεύγος κρατούσε έναν μπλε φάκελο. Ο φάκελος περιείχε λίστα 14 ατόμων που φέρονται να είναι «ιδιοκτήτες» κατοικιών χτισμένων στην περιουσία του ζεύγους, κάτι που θεωρήθηκε παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Αιτήματα Εγγύησης και Αντιδράσεις

Η υπεράσπιση προσκόμισε ενοικιαστήριο διαμερίσματος στην κατεχόμενη Λευκωσία, προκειμένου να αποδείξει ότι οι κατηγορούμενοι δεν προτίθενται να διαφύγουν. Ως εγγυητές παρουσιάστηκαν οι Τουρκοκύπριοι Σενέρ Ελτζίλ και Τεϊφίκ Γιολντάς, οι οποίοι προσφέρθηκαν να καταθέσουν τίτλους ιδιοκτησίας οχημάτων ως εγγύηση. Το «δικαστήριο» απέρριψε την πρότασή τους, καθώς δεν γνώριζαν προσωπικά τους κατηγορούμενους.

Ο «εισαγγελέας» αμφισβήτησε τις εγγυήσεις, υπονοώντας ότι οι εγγυητές ενήργησαν κατόπιν πολιτικής καθοδήγησης, με τον Ελτζίλ να απαντά ότι «η υπόθεση είναι κατά παραγγελία».

Παρέμβαση Μινέ Ατλί

Η Τουρκοκύπρια δικηγόρος και ακτιβίστρια Μινέ Ατλί εξέφρασε την ανησυχία της για την υπόθεση, δηλώνοντας ότι «η δικαιοσύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής» και προειδοποίησε για σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το πρώτο ελληνικό τυφέκιο στην Ιστορία από την ΧΡΩΠΕΙ και οι σημερινές απαιτήσεις για σύγχρονα φορητά όπλα για τον στρατό μας

Απαιτείται μια τιτάνια προσπάθεια από μέρους μας, ειδικά τώρα, που η γειτονική Τουρκία κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα...