Κυπριακό

Κυπριακό: Θετικοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στην πρόταση του ΟΗΕ για διορισμό απεσταλμένου

Τη συγκατάθεσή της έδωσε η Κύπρος στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για τον διορισμό απεσταλμένου του στο Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επανέλαβε «την ειλικρινή» πολιτική βούληση της κυβέρνησης και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. «Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή», ανέφερε.

Τόνισε ότι, εντός αυτού του πλαισίου και ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας «σημειώνουμε ότι η βελτίωση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι κάτι που εκτιμούμε ως θετική εξέλιξη, συνυφασμένη με το Κυπριακό, αφού αυτή η βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αθήνα και Λευκωσία συντεταγμένα συνεργαζόμαστε στενά, ούτως ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έχει διαρκώς επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ότι θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία αύριο μετά το πέρας της Συνόδου.

Θετικοί και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά για δύο κράτη

Θετικά απάντησε για τον διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε πως η απάντηση είναι θετική, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναζητηθεί κοινό έδαφος για ομοσπονδία και ο διορισμός του απεσταλμένου θα ισχύσει για περίοδο 6 μηνών. Η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να προσπαθήσει να βρει το κοινό έδαφος στη βάση δύο κρατών, ανέφερε ο Ερτουγρούλογλου.

Το πραγματικό πρόβλημα, είπε, «είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά γίνεται αποδεκτή ως Κυπριακή Δημοκρατία και όσο αυτό συνεχίζεται λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Πώς θα λύσετε το πρόβλημα με τέτοια αντίληψη;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι το σημερινό στάτους κβο στη διεθνή σκηνή λειτουργεί εναντίον των Τουρκοκυπρίων και γι’ αυτό «έχουμε παράπονα».

Οι συνομιλίες για ομοσπονδία δεν θα έρθουν ποτέ στην ημερήσια διάταξη, συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι οι «Ελληνοκύπριοι απέρριψαν όλες τις προτάσεις για συνεργασία και διαμοιρασμό της συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ