Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Προς υλοποίηση σχέδιο Ερντογάν για "ηλεκτρική ομηρία" των Κατεχομένων από την Τουρκία-Στόχος η επιβολή λύσης δύο κρατών στο νησί

Ο Ερντογάν  έχοντας ως σκεπτικό επίλυσης του Κυπριακού  την δημιουργία δύο κρατών στην Μεγαλόνησο και την αποτροπή ένταξης των τουρκοκυπρίων σε ένα κράτος, αυτό της Κύπρου, στην βάση μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, επιχειρεί να "δέσει ενεργειακά" τα κατεχόμενα με την Τουρκία.

Τουρκικό project παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα Κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου

Συγκεκριμένα οι τουρκοκυπριακές αρχές έχουν δεσμευτεί να εγκαταλείψουν εντελώς την τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να εξαρτηθούν πλήρως από  καλώδιο  διασύνεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόλο που η ιδέα της καλωδιακής σύνδεσης έχει διατυπωθεί σε διάφορα σημεία στο παρελθόν, τέθηκε ως κορυφαία προτεραιότητα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.

Με το σήμα «το δεύτερο έργο του αιώνα» μετά τον αγωγό ύδρευσης από την Τουρκία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η καλωδιακή σύνδεση προωθείται από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους ως «η λύση στα δεινά του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί».

Υπόψιν ότι οι Τουρκοκύπριοι υποφέρουν από τεράστιες διακοπές ρεύματος κυρίως λόγω έλλειψης της απαραίτητης συντήρησης, επισκευής και επενδύσεων στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κυρίως με εισαγόμενο μαζούτ, οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αστάθειας των τιμών των ορυκτών καυσίμων, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ακρωτηριάζουν οικονομικά την κοινότητα.

Κοινή ομάδα εργασίας για την ενέργεια Τουρκίας-ψευδοκράτους

Το μέλος της Κοινής Ομάδας Εργασίας για την Ενέργεια Τουρκίας-ΤΔΒΚ, που δημιουργήθηκε για το έργο με στόχο την παροχή ενέργειας στην ΤΔΒΚ, ο επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Πανεπιστημιούπολης METU Βόρειας Κύπρου Δρ. Φαγρίογλου έκανε δηλώσεις στον ανταποκριτή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, λέγοντας:

"Η υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση γίνεται με δύο τρόπους στον κόσμο. Μερικές φορές το πλοίο παράγει και τοποθετεί το καλώδιο, αυτή είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σπάνια. Με τον άλλο τρόπο, το καλώδιο παράγεται, το πλοίο παίρνει το καλώδιο σχηματίζοντας ρολό και το θάβει  χρησιμοποιώντας μια ειδική ρομποτική υποβρύχια συσκευή.

Η απόσταση μεταξύ της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας μοιάζει με κοιλάδα σε σχήμα "V". Το βαθύτερο σημείο της είναι 1400 μέτρα. Προσπαθούμε να επιλέξουμε την καλύτερη μέθοδο. Η εργασία έχει ολοκληρωθεί. Η γραμμή που θα υπάρξει θα είναι αμφίδρομη"

Τα κατεχόμενα έχουν το υψηλότερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη

Ο Φαγρίογλου είπε ότι η ΤΔΒΚ, έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δηλώνοντας ότι πραγματοποίησαν μελέτες για τις πράσινες ενέργειες στην Πανεπιστημιούπολη METU Βόρειας Κύπρου, μέτρησαν το ηλιακό δυναμικό του νησιού και δημιούργησαν ένα ηλιακό πεδίο, είπε:

"Λέγεται ότι ο καλύτερος ήλιος είναι στην Ισπανία. Συγκρίναμε τις μετρήσεις μας στην ΤΔΒΚ με την Ισπανία και είδαμε ότι το νησί έχει το καλύτερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Το ηλιακό πεδίο που δημιουργήσαμε στην πανεπιστημιούπολη για να επωφεληθούμε από αυτό το δυναμικό πληροί το 20% των ενεργειακών αναγκών της πανεπιστημιούπολης».

Η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας είναι πάνω από 100 χιλιάδες μεγαβάτ, ενώ της ΤΔΒΚ είναι περίπου 400 μεγαβάτ, επομένως, αν και το δυναμικό είναι πολύ υψηλό, δεν έχει επαρκή εγκατεστημένη ισχύ σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όταν το δίκτυο γίνει ισχυρότερο, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθούν επίσης.

Οι επιδιώξεις Ερντογάν

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο Ερντογάν έχει δρομολογήσει την πλήρη ηλεκτρική ομηρία των κατεχομένων στην Κύπρο από την Τουρκία, κινούμενος με βάση το σκεπτικό  της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί, ως τρόπο επίλυσης του Κυπριακού.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει  μελλοντικά στην εκμετάλλευση του τεράστιου δυναμικού ηλεκτρικής ενέργειας των Κατεχομένων, επωφελεία της Τουρκίας αλλά και της Διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Εκτίμησή μας είναι ότι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ολοένα και περισσότερο αδιάλλακτη Τουρκία και ψευδοκράτος για επίλυση του Κυπριακού.

Μόνη λύση είναι η επίσπευση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και η αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, αφού ο Τατάρ είναι πιστό εξαπτέρυγο του Ερντογάν και θιασώτης της δημιουργίας δύο κρατών στο νησί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ