Κυπριακό

«Το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα», τονίζει η Μέτσολα

Ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν τόσο την Κύπρο ειδικά και την Ευρώπη γενικά είναι το μεταναστευτικό.


Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από πρόσκληση του Κύπριου Προέδρου, έστειλε το μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε αυτό το νησί, και ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη κα Μέτσολα, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, όπου εδώ και σχεδόν 2 χρόνια ο πόλεμος έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στην ήπειρό μας και συγκεκριμένα με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκεί όπου καθημερινά παραβιάζονται οι πλέον βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι αρχές και αξίες της ΕΕ, είναι σημαντικό – και θεωρώ ότι η παρουσία της Προέδρου Μέτσολα στέλνει και αυτό το μήνυμα – να υπενθυμίζεται η διεθνής κοινότητα ότι και στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης συνεχίζει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα να υφίσταται ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Πρόεδρος λοιπόν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός εκ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πιο σημαντικού, αφού αποτελεί ουσιαστικά τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών και λειτουργεί ως συννομοθέτης των ευρωπαϊκών νομοθεσιών, με την επίσκεψή της στην Κύπρο και την παρουσία της εδώ για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνη.
Την ίδια στιγμή, η παρουσία της Προέδρου σήμερα εδώ στέλνει το μήνυμα της συνεχιζόμενης στήριξης της ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Το έχω ξαναπεί και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Για αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, πάντα με την στήριξη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, για να πετύχουμε την πολυπόθητη επανένωση του τόπου μας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως πέραν του Κυπριακού, συζήτησαν το μεταναστευτικό, καθώς «η Κύπρος δέχεται τους περισσότερους αιτητές ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, και παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει το τελευταίο διάστημα και έχουν οδηγήσει σε μείωση των μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο, χρειάζεται σαφώς να γίνουν περισσότερα από πλευράς ΕΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ευελπιστούμε ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο και θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία που θα επιτρέψει πιο αποτελεσματική διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Από την πλευρά της η κα Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδοτεί τη σύγχρονη, δημοκρατική και ανεξάρτητη πορεία της χώρας στην Ιστορία, τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του λαού της, αλλά και υπενθυμίζει τις τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα εδώ και 63 χρόνια.
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε επίσης, ότι «θέλω να στείλω ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας, ενότητάς και αντοχής εορτάζοντας την ανεξαρτησία της Κύπρου και να αποτίνω φόρο τιμής σε όλους όσοι έκαναν θυσίες για την απελευθέρωση και την αυτονομία της χώρας καθώς και για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της.
Δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ την ημέρα της Ανεξαρτησίας. Θέλω να στείλω το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε αυτό το νησί, ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα.


Η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, Αυτό ανέφερα και πριν από δέκα μέρες στον ΓΓ των ΗΕ σε συνάντηση που είχα μαζί του στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας τη στήριξη μας για διορισμό ενός απεσταλμένου των ΗΕ.

Ο μόνος τρόπος να επανενώσουμε το νησί και τον λαό του είναι μέσω της επικοινωνίας της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων.

Οποιεσδήποτε μονομερείς, εχθρικές ενέργειες θα απομακρύνουν τον κόσμο ακόμη περισσότερο. Θέλουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση της εμπιστοσύνης και όχι τις βίας. Αχρείαστες προκλήσεις δεν βοηθούν καθόλου».

Πρόσθεσε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών.
Υπογράμμισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει την Κύπρο, είπε η κα Μέτσολα.
Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, η κα Μέτσολα σημείωσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και γειτονικές της χώρες δέχονται δραματικά αυξημένο αριθμό μεταναστών τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα συνολικά, και κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να το διαχειριστεί μόνο του.

Σημείωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να τύχει διαχείρισης κατά τρόπο ανθρωπιστικό και δίκαιο για τους έχοντες ανάγκη, κατά τρόπο αυστηρό για τους διακινητές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ