Κυπριακό

Δεν διέσωσαν επιζώντες αγνοούμενους για να μην διαταραχθούν τα ελληνοτουρκικά

Έως σήμερα αγνοούνται, ουδείς γνωρίζει τον πραγματικό τους αριθμό, ούτε και τα ονόματά τους, τα οποία είναι θαμμένα στα τουρκικά στρατιωτικά αρχεία. Ελπίδες γέννησαν πληροφορίες για 13 επιζώντες Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους και τα όσα η δημοσιογραφική έρευνα του Πέτρου Κασιμάτη είχε φέρει στο φως, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Φιλοξενούμενος στις Τομές στα Γεγονότα, ο Πέτρος Κασιμάτης, ανέφερε ότι έφτασαν κοντά του οι πληροφορίες για τους 13 επιζώντες Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, ανέφερε ότι ήταν πολλές οι πηγές που συναντιόντουσαν και συνέκλιναν, στοιχεία τα οποία βρήκε με τυχαίο τρόπο. Στη συνέχεια, όμως, υπήρξαν πληροφορίες μέσα από το κουρδικό κίνημα, από μια μεγάλη σειρά από αξιωματούχους των ελληνικών υπηρεσιών αλλά και του στρατού, που είχαν οργώσει την τουρκική επικράτεια, αλλά και με Ελλαδίτες πολιτικούς.

Ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι αυτοί οι άνθρωποι εντοπίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με αρχές τις δεκαετίας του ’90 σε μία στρατιωτική φυλακή στο Μπολού, που βρίσκεται βόρεια της Άγκυρας και είναι ταξιαρχία τουρκικών καταδρομών, και στο Ντενιζλί, που βρίσκεται νότια της Τουρκίας που είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος.

«Ενδιαφέρονταν οι Τούρκοι να τους έχουν σε στρατιωτικές φυλακές, προκειμένου να μην διαρρεύσει το ακριβό μυστικό της κράτησής τους με ποινικούς που πιθανότατα να ήταν έγκλειστοι εκεί θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν και να δημοσιοποιήσουν ακριβώς τι έβλεπαν. Ήθελαν να έχουν κάθε παροχή ασφαλείας όσο αφορά τα πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ανέφερε, η επιχείρηση ονομάστηκε «13 περιστέρια» γιατί είχαν εντοπίσει 13 συνολικά, 7 στο Ντενιζλί και έξι στο Μπολού. Από αυτούς μπορούσαν να απελευθερώσουν μόνο δύο πρόσωπα, Ελλαδίτες ή Ελληνοκύπριους γι’ αυτό η κωδική ονομασία συνεχιζόταν και υπογράμμιζαν ότι μπορούν να πετάξουν μόνο δύο περιστέρια.

«Έγιναν πολλές επιχειρήσεις και πάρα πολλές έρευνες σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, με πολύ προσεκτικό τρόπο. Στην επιχείρηση «Αρχαιολόγοι» εμφανίζονταν τέσσερις εξιδεικευμένοι αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών και με το προκάλυμμα του αρχαιολόγου παρακολουθούσαν μια περιοχή όπου ήταν έγκλειστοι Έλληνες. Έφευγε ένας από αυτούς, πήγαινε να κάνει πιο προωθημένη έρευνα στο συγκεκριμένο ζήτημα και κάποιος άλλος τον αντικαθιστούσε, ώστε οι τουρκιές υπηρεσίες να βλέπουν ότι υπήρχαν πάντα τέσσερα πρόσωπα», είπε ο κ. Κασιμάτης.

Κληθείς να απαντήσει γιατί μπορούσαν να διασωθούν μόνο οι δύο, απάντησε ότι είτε δεν υπήρχε η δυνατότητα και ότι οι συνθήκες ήταν τέτοιες που οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο, δεν μπορούσε να γίνει, ήταν αδύνατον, είτε υπήρχαν άλλα δυσεπίλυτα προβλήματα που καθιστούσαν δύσκολη αυτή την επιχείρηση.

«Όταν για πρώτη φορά έγινε η παρουσίαση του βιβλίου μου στην Αθήνα η Βιργινία Τσουδερού που χειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα είπε ευθαρσώς ότι επί των ημερών της βρέθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα Ελλαδίτες της Κυπριακής τραγωδίας και είπε ότι έκανε τιτάνιο αγώνα προκειμένου να σωθεί ένα από τα παιδιά του Αττίλα που χάθηκε μέσα στον πόλεμο», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι ήταν 100 τα παιδιά που έχουν χαθεί και αγνοούνται και διασώθηκε αυτό το ένα παιδί, μετά από πληροφορίες της γερμανικής Κυβέρνησης.

Ερωτηθείς εφόσον υπήρχε η δυνατότητα διάσωσης για δύο περιπτώσεις και οι σχεδιασμοί από τις μυστικές υπηρεσίες γιατί δεν προχώρησαν, απάντησε ότι δεν καρποφόρησε η προσπάθεια γιατί δεν ήθελαν κάποιοι να διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Μία τέτοια υπόθεση που θα δημοσιοποιείτο θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα έκανε τον γύρο του κόσμου και θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο με αυτό που έγινε στην Βόρειο Κορέα, όταν από εκεί απέδρασε ένας 17χρονος στρατιώτης και κατάφερε πριν μερικά χρόνια να περάσει στην Νότιο Κορέα. Η φαντασία δεν μπορεί να συλλάβει τέτοια γεγονότα, αλλά η πραγματικότητα τα υπογραμμίζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανέφερε επίσης ότι είχε ενημερωθεί ο Γλαύκος Κληρίδης, είχε στείλε έναν ειδικό απεσταλμένο, τον Πρέσβη Δώρο Πιερίδη μαζί με εμένα ώστε να έχει την υψηλή εποπτεία της δημοσιογραφικής έρευνας.

«Δεν μπορούσε να πιστέψει όλα αυτά, μάλιστα επιδείκνυε το διπλωματικό του διαβατήριο και ζήτησαν οι πρωταγωνιστές να έρθουν στην Κύπρο, να καταθέσουν σε δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών, φτάνει να υπήρχε η δυνατότητα να μην διωχθούν, γιατί η αποκάλυψη κρατικών μυστικών ενέχει πολλούς κινδύνους».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ: 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...