Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

"Βγήκαν τα μαχαίρια" για την Κύπρο από εθνικιστή Τούρκο τέως Σύμβουλο του Ντενκτάς-Που οδεύει το Κυπριακό μετά τις τουρκικές εκλογές;

Καθώς πλησιάζουμε στις Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, η πολιτική πόλωση αυξάνει ολοένα και περισσότερο, με την Κύπρο, το Κυπριακό και την "Γαλάζια Πατρίδα", να αποτελούν σημείο τεχνητής  αντιπαράθεσης κατά την άποψή μας, μεταξύ Ερντογάν και ενωμένης αντιπολίτευσης των έξι(6).

Η αντίδραση του συμβούλου του Ντενκτάς 

Όπως επισημαίνει τουρκικό ΜΜΕ φίλα προσκείμενο προς τον Ερντογάν, "ο Sabahattin İsmail, σύμβουλος του αείμνηστου προέδρου της ΤΔΒΚ Ραούφ Ντενκτάς, αντέδρασε δριμύτατα στην κυπριακή πολιτική, η οποία αναφέρθηκε από τους 6 της αντιποίτευσης σε μια παράγραφο της Κοινής Συμφωνίας.

Σημειώνοντας ότι η πολιτική «Αναγνώριση της ΤΔΒΚ» και «Γαλάζια Πατρίδα» δεν περιλαμβανόταν στο μανιφέστο που δημοσίευσαν οι 6 , ο Ισμαήλ τόνισε ότι αυτό θα ενθάρρυνε τους Έλληνες.

Επιπλέον, ο Ισμαήλ σημείωσε ότι ο συνασπισμός μίλησε με την ελληνική διάλεκτο και υπερασπίστηκε την ομοσπονδία στο νησί.

Καθώς συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση για τις Προεδρικές και Βουλευτικές Εκλογές της 14ης Μαΐου, αντικείμενο συζήτησης έγινε η άποψη για την πορεία του Κυπριακού, στο μανιφέστο 244 σελίδων που δημοσίευσε ο συνασπισμός των 6 στις 30 Ιανουαρίου.

Στην κοινή συμφωνία του ανέφερε ότι για την Κύπρο, «Θα επιδιώξουμε τους στόχους της προστασίας των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, που είναι η εθνική μας υπόθεση. Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση».

Μη αναγνώριση της ΤΔΒΚ

Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Sabahattin İsmail, πρώην σύμβουλος του εκλιπόντος Προέδρου της ΤΔΒΚ, Ραούφ Ντενκτάς, σημείωσε ότι η στάση των 6 κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης απέναντι στην Κύπρο ήταν ανησυχητική.

Αναλύοντας τις απόψεις και των δύο συμμαχιών για το θέμα σε Κυπριακή Εφημερίδα, ο Ισμαήλ τόνισε ότι οι 6 δεν έχουν πολιτική ή στόχο για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ.

Ο Ισμαήλ είπε ότι δεν υπάρχει δήλωση στο πρόγραμμα των 6 ότι θα γίνει προσπάθεια για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, όπως στη διακήρυξη του Κόμματος του ΑΚP , ούτε  ότι θα γίνουν προσπάθειες να γίνει η ΤΔΒΚ από παρατηρητής στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και Κοινότητα Τουρκικών Κρατών, πλήρες μέλος.

Μακριά από την "Γαλάζια Πατρίδα"

Επισημαίνοντας ότι η πολιτική της "Γαλάζιας Πατρίδας" δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των 6, ο Ισμαήλ είπε:

«Μια άλλη αδυναμία είναι ότι η ΤΔΒΚ θα προστατεύσει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που θέλουν να σφετεριστούν και ότι τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της θα προστατεύουν τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα υπερασπιστούν τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Είναι μια κατάσταση που θα ενθαρρύνει τους Έλληνες και τις ς ιμπεριαλιστικές χώρες που τους υποστηρίζουν», είπε.

Μία λανθασμένη έκφραση

Δηλώνοντας ότι η πιο λανθασμένη έκφραση που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα των  6 είναι  "ο στόχος της επίτευξης κυρίαρχης πολιτικής ισότητας", ο İsmail είπε:

"Αυτή η δήλωση αποτελεί παράδειγμα πλήρους σύγχυσης. Η σωστή ορολογία είναι η αναγνώρισης της κυρίαρχης ισότητας και της ισότιμης διεθνούς μας θέσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οπως είναι γνωστό. Αυτό το θέμα τονίστηκε στο σχέδιο λύσης 6 σημείων που δόθηκε στον ΟΗΕ και την ελληνοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη στις 28 Απριλίου 2021.

Δεν μπορούμε να πάμε ένα χιλιοστό πίσω από αυτό. Η πολιτική ισότητα είναι ο λόγος της παλαιάς ομοσπονδιακής περιόδου και σημαίνει ότι οι δύο κοινότητες είναι ίσες εντός της ομοσπονδίας.

Η κυριαρχική ισότητα είναι ο όρος  των δύο κρατών. Σημαίνει ότι δύο ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη χωρίζονται μεταξύ τους με συμφωνία και ζουν δίπλα-δίπλα, σε συνεργασία, ως καλοί γείτονες.

Η έκφραση «κυρίαρχη πολιτική ισότητα» είναι μια ψεύτικη έκφραση που κανείς στον κόσμο δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ και που συγχέει δύο ξεχωριστές θέσεις.

Λάθος φρασεολογία

Δηλώνοντας ότι το τμήμα της διακήτυξης των 6 που αφορά την Κύπρο, είναι γεμάτο φραστικά λάθη, ο Ισμαήλ είπε ότι στη διακήρυξη χρησιμοποιείται ο όρος «κοινωνία» αντί του «τουρκοκυπριακού λαού» και ότι αυτή η έκφραση είναι αγαπητή από τους Ελληνοκύπριους, τον ΟΗΕ και  τους ιμπεριαλιστές ΕΕ-ΗΠΑ, ορισμός που απομένει από την εποχή της παλιάς ομοσπονδίας.

 «Αυτή η έκφραση λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ένας ξεχωριστός κυρίαρχος λαός, αλλά μια μειονοτική τουρκική κοινότητα εντός της ελληνοκρατούμενης ομοσπονδιακής ενωμένης Κύπρου και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται», είπε ο Ισμαήλ.

Στόχος του AKΡ η αναγνώριση της ΤΔΒΚ

Αξιολογώντας το πρόγραμμα της Κύπρου που περιλαμβάνεται στο προεκλογικό μανιφέστο του AK Party ως θετικό και ολοκληρωμένο, ο İsmail είπε: «Στο προεκλογικό μανιφέστο του AK Party περιλαμβάνονται τόσο όσα έχουν γίνει για την ΤΔΒΚ μέχρι τώρα όσο και η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής.

Η πιο σημαντική υπόσχεση σχετικά με το θέμα είναι ότι θα εργαστούμε για την αναγνώριση.

Που οδεύει το Κυπριακό μετά τις τουρκικές εκλογές;

Οι παραπάνω διαφορές  που παρουσιάστηκαν ανωτέρω, σε σχέση με την οπτική μεταξύ του Ερντογάν και της αντιπολίτευσης των 6 αναφορικά με το Κυπριακό, κατά την εκτίμησή μας δεν είναι τόσο μεγάλες.

Θεωρείται βέβαιο ότι η  ενωμένη αντιπολίτευση των 6, σε περίπτωση νίκης της στις Τουρκικές Προεδρικές εκλογές, ότι θα υιοθετήσει για την επίλυση του Κυπριακού, αρχικά μια διαλλακτικότερη στάση από εκείνη του Ερντογάν, ο οποίοος εμμένει στη λύση των 2 κρατών και στην εξυπηρέτηση του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας.

Ωστόσο είναι γνωστό από το παρελθόν το "χαρτί του αδιεξόδου" το οποίο παίζουν ανέκαθεν για το Κυπριακό οι εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις, οι οποίες αρχικά εμφανίζονται διαλλακτικές και συζητήσιμες αποκλειστικά και μόνο προσχηματικά.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ