Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Κρίση μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου για την τουρκική υποψηφιότητα στον ΙΜΟ;-Η Λευκωσία “αδειάζει” μεγαλοπρεπώς την Αθήνα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυπριακή προεδρία έχουμε ένα μεγαλοπρεπές “άδειασμα” της Κύπρου στην υποστήριξη της Τουρκίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).   

“Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος εκτιμά “ ως θετική εξέλιξη την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων”, τονίζοντας, ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον IMO αλλά και για την υποστήριξη από την Τουρκία της εκστρατείας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Είχε ενημερωθεί η Λευκωσία αλλά ...διαφωνεί.

Η διαφωνία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου είναι σημαντική την στιγμή που οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρόσφατα να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία τους σε ακόμα πιο σοβαρούς τομείς.


Η αλλαγή ρητορικής της Τουρκίας ζώνει με φίδια την Κύπρο αλλά και την χώρα μας

Η Τουρκία άλλαξε πλήρως και απότομα ρητορική, προκαλώντας   εύλογα ερωτηματικά για το τι ακριβώς παίζεται στο Αιγαίο, ενώ υπενθυμίζουμε ότι για πρώτη φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου απέφυγε πρόσφατα να μιλήσει για το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.    

Πηγές μιλούν για πιθανές “διαβεβαιώσεις περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου”, κάτι που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Κινήσεις σαν αυτές θυμίζουν την περίοδο πριν από κάθε ελληνοτουρκική κρίση, δηλώνουν πολλοί εντός χώρας .
Τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι πολλά και αφορούν από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στα οποία υπάρχει απόφαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου, την οποία κανένας Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να αγνοήσει.

Πολλές δημοσκοπήσεις και έρευνες, αναφέρουν ότι ο Ερντογάν χάνει παντού, και θεωρούν ότι απλά ο ίδιος θα παραδώσει την εξουσία με εκλογές.

Η εκτίμηση βάσει την τουρκική προιστορία, ειδικά με τους Ισλαμιστές είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει μεθοδικά δύο πράγματα τους επόμενους μήνες:

Α. Βία και νοθεία.

Β. Κρίση εντός και εκτός Τουρκίας για να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.    

Όπως και να έχει αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο, όλα αυτά πιθανόν να αποτελούν ένα ακόμη τουρκικό παίγνιο, με στόχο την εξασφάλιση είτε χρημάτων από την Δύση, είτε ανταλλαγμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι έχουν γαλουχηθεί οι Τούρκοι εδώ και χρόνια, προβάλλοντας εκβιαστικές κινήσεις με τις οποίες απαιτούν συνεχώς ανταλλάγματα για τα πάντα, ακόμη και εντός ΝΑΤΟ.

Αλλά όπως όλα δείχνουν, αυτή η μέθοδο έχει λάβει τέλος για την δύση, που τόσα χρόνια εξέθρεψε το “ τουρκικό θηρίο”, το οποίο πλέον δεν μπορεί να ελέγξει.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...