Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Δεν περιμένουμε κανέναν-Μόνοι μας Κύπριοι και Έλληνες σε στενή στρατιωτική συνεργασία κατά της Άγκυρας

Ο νέος Κύπριος πρόεδρος κ. Χριστοδουλίδης, έδωσε άλλο αέρα μετά από πολλά χρόνια μετά την εκλογή του, σε αυτό που ονομάζουμε κοινό μέτωπο Ελλάδος-Κύπρου, ειδικά στον κρίσιμο  αμυντικό τομέα.    

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Κύπριου προέδρου ήταν η σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα με απτά βήματα, σε συνέχεια ενός παλαιότερου σχεδιασμού επί εποχής του αείμνηστου προέδρου Παπαδόπουλου, τα οποία δεν τέθηκαν ποτέ σε εφαρμογή, λόγω πολιτικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων.    

“Η Κύπρος επιδιώκει να ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία με την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε θέματα αμυντικής πολιτικής”, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Γιωργάλλας συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του όπου προσπάθησε να τονίσει τις «μακροχρόνιες και άρρηκτες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελούν τη βάση «της στενής αμυντικής και στρατιωτικής μας συνεργασίας».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες με τη Γαλλία και την Ιταλία. «Οι χώρες μας είναι ελκυστικοί εταίροι για αμυντική συνεργασία και αυτό οφείλεται στην πολιτική μας εξωστρέφεια και εμπιστοσύνη».

Ο Γιωργάλλας είπε ότι είχε μια «παραγωγική ανταλλαγή απόψεων» για την αμυντική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας με τις ΗΠΑ. «Η Κύπρος στοχεύει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την άρση του εμπάργκο όπλων και την επικείμενη ένταξη της στο Πρόγραμμα Κρατικής Σύμπραξης με την εθνική φρουρά του Νιου Τζέρσεϊ».

Οι υπάρχουσες όμως καταστάσεις, με μια Τουρκία σε περίοδο εκλογών, και τον Ερντογάν μετά τις καταστροφικές δημοσκοπήσεις να ετοιμάζει βία και νοθεία, η Κύπρος θα δυσκολευτεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από  ΗΠΑ ή  Ισραήλ για παράδειγμα...κατά της Τουρκίας.

Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και εν τέλει κανείς δεν πρόκειται να “πολεμήσει” για ένα άλλο κράτος.

Μοναδική διέξοδος η στενότατη αμυντική συνεργασία Ελλάδος

Για αρχή με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να διαθέσει το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας για δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις, αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Απαιτούνται από κοινού παραγγελίες σε όσα συστήματα είναι δυνατόν, ενώ άλλες θα μπορούσαν να βάλλουν μέσα και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Δεύτερον, η Κύπρος πρέπει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη,  και η περίπτωση των ελληνικών     F-16 BLOCK 30, ή των Mirage  BGM, είναι ιδανική.

Επίσης το νησί οφείλει να εφοδιαστεί με μοίρα σύγχρονων επιθετικών ελικοπτέρων για να καλυφθούν όλα τα σενάρια σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκίας και τους Τουρκοκύπριους.

Αθήνα και Λευκωσία ενεργοποιούν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , οι δύο χώρες, μακριά από επικοινωνιακούς αταβισμούς και κάνοντας κινήσεις επί της ουσίας, βρίσκονται στη διαδικασία εμβάθυνσης και επέκτασης της αμυντικής τους σχέσης, σε όλο το εύρος και το φάσμα που αυτή εκτείνεται, με αμοιβαία βήματα και σε πλήρη συντονισμό.

Μάλιστα, όπως επισήμαναν έγκυρες πηγές, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ατύπως, συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ χαρακτήριζαν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ως ευρισκόμενη σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και σε σχέση με την περίοδο που το ΕΑΔ είχε εγκαθιδρυθεί ως επίσημη κρατική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικής σημασίας, ιδιαίτερα για την Κύπρο, καθώς θα διεύρυνε τις προοπτικές συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σειρά σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, που εκπονούνται σε συνεργασία με συμμαχικές ή άλλες χώρες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ