Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Οι υδρογονάνθρακες πιέζουν ασφυκτικά-Συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη για την ενεργοποίηση του ενιαίου δόγματος;

Τις προγραμματικές δηλώσεις του έκανε στην βουλή ο  νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην χώρα μας, ως ένα “ανιδιοτελή μας σύμμαχο”, τονίζοντας την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, κατά την οποία θα συζητηθεί η πιο στενή συνεργασία ιδίως σε θέματα άμυνας και ασφάλειας”, αναφέρει σύσσωμος ο κυπριακός τύπος.

Πρόκειται πιθανότατα, λόγω των ραγδαίων ενεργειακών εξελίξεων, για την επικείμενη ενεργοποίηση του ενιαίου δόγματος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, διότι πολύ απλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού και οι δύο πλευρές εμπλέκονται σε τεράστια έργα με Ισραήλ και Αίγυπτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν για την δημιουργία αεροπορικής βάσης για drones στα κατεχόμενα της Κύπρου, παράλληλα με την προετοιμασία  κατασκευής ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Τρίκωμο, αλλάζει όλα τα δεδομένα, απαιτώντας πλέον άμεση αντίδραση από την Ελλάδα με την μεταφορά μιας πάνοπλης Μεραρχίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο νησί, με σκοπό να τις συνδέσει με την βάση στην Αλεξανδρέττα αλλά και την Λιβύη, με βασική επιδίωξη τον έλεγχο της Α.Μεσογείου και την αποτροπή κατασκευής του αγωγού East Med.

Οι Τούρκοι δεν στέλνουν τα εξοπλισμένα με πυραύλους drone στην Κατεχόμενη Κύπρο μόνο για να εκβιάσουν την Λευκωσία, αλλά και για να έχουν φυσική παρουσία στην Α.Μεσόγειο, και κυρίως να κάνουν επίδειξη ισχύς σε κάθε έργο για τον αγωγό East Med.  

Τι οφείλει να πράξει η Ελλάδα λόγω όλων αυτών των εξελίξεων και σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα οφείλει να πάρει άμεσες αποφάσεις και να αποστείλει πιθανότατα μια πάνοπλη ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο, επαναφέροντας την κατάσταση πριν από την ανήκουστη απόσυρση της το 1967, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού.

Η χώρα μας οφείλει να σχεδιάσει την περιοδική αποστολή τετράδας μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση “Α.Παπανδρέου” στην Πάφο, ενώ στην ίδια βάση να μετασταθμεύουν και ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα.

Στην ναυτική βάση στην Κύπρο επίσης οφείλουμε σχεδιάσουμε την παρουσία μόνιμα μίας Φρεγάτας και ενός υποβρυχίου για την κάλυψη του νησιού σε έκτακτες ανάγκες.

Παράλληλα όμως με τον διαγωνισμό για την απόκτηση από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό υπερσύγχρονων Φρεγατών, θα πρέπει να εξετάσουμε την πώληση στην Κύπρο, ΤΠΚ παλαιάς τεχνολογίας που διαθέτουμε, ενώ το ίδιο θα ήταν καλό να κάνουμε και με ένα τουλάχιστον υποβρύχιο παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία ( ΤΠΚ-υποβρύχιο) θα αναλάμβανε να εκσυγχρονίσει η Λευκωσία με δικά της έξοδα.    

Η άφιξη ξανά μετά από 53 χρόνια μιας πάνοπλης ελληνικής Μεραρχίας, μαζί με την παρουσία αεροσκαφών/ελικοπτέρων και πολεμικών πλοίων, θα προκαλούσε σίγουρα έντονη ανησυχία στην Άγκυρα ότι και δηλώνουν πολλοί ειδικοί και μη.

Η Τουρκία απειλεί ξεκάθαρα ολόκληρη την Α.Μεσόγειο και όλες τις χώρες της περιοχής, ασκώντας την γνωστή νεο-Οθωμανική πολιτική της, για αυτό και εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούν όλοι, εντός Μεσογείου και εκτός το ταχύτερο δυνατό. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ