Κυπριακό

Συντριπτική ήττα των εκλεκτών Ερντογάν-Τατάρ στις δημοτικές εκλογές στα κατεχόμενα

Στην Ελλάδα έχουμε μια έκφραση αναφορικά με την βούληση του λαού που εκπηγάζει από το αποτέλεσμα της κάθε εκλογικής αναμέτρησης, το οποίο πρέπει να γίνεται  απόλυτα σεβαστό από τα υποψήφια πολιτικά κόμματα, που είναι "Φωνή λαού, οργή Θεού".

Πρόσφατα είχαμε δημοτικές εκλογές στα κατεχόμενα, όπου οι υποψήφιοι των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με ειρηνικό τρόπο στη βάση ενός Ομόσπονδου κράτους, πέτυχαν πανηγυρική νίκη έναντι των "εκλεκτών" των Τατάρ και Ερντογάν ,που υποστηρίζουν πως η μόνη αποδεκτή λύση για το Κυπριακό, είναι αυτή των 2 ξεχωριστών κρατών, προκρίνοντας ουσιαστικά την οριστική διχοτόμηση του νησιού.

Το παραπάνω αποτέλεσμα αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς Άγκυρα, όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μας.

Θα λέγαμε ότι  το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών σηματοδοτεί  την "Αναβίωση των τουρκοκυπριακών δυνάμεων υπέρ της λύσης", όπως αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) εξέλεξε επτά «δημάρχους» στις 25 Δεκεμβρίου και το αριστερό Κοινοτικό Κόμμα Δημοκρατίας (TDP) κέρδισε τον δήμο Λευκωσίας.

Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης είδαν επίσης το μερίδιό τους στις ψήφους να αυξάνεται σημαντικά σε σύγκριση με τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο του 2022.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Mehmet Harmanci, που υποστηρίζεται από το Κοινοτικό Κόμμα Δημοκρατίας (TDP), πέτυχε μια νίκη συγκεντρώνοντας 49,5% των ψήφων, κερδίζοντας  την έδρα στη Λευκωσία για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Το TDP είναι το κόμμα του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ένθερμου υποστηρικτή μιας δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό και σφοδρό επικριτή των τουρκικών επεμβάσεων στο βορρά.

Ο Harmanci θεωρείται ο διάδοχος της πολιτικής του Akinci στο Κυπριακό και κάποιος που δεν θα υποκύψει στις παρεμβάσεις της Τουρκίας.

Το 49,5% του ήταν μεγαλύτερο από τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (26%) και του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Ένωσης (22%).

Παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στη Λευκωσία, το CTP αναδείχθηκε νικητής σε Κερύνεια και Αμμόχωστο.

Ενώ ο Murat Senkul νίκησε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Nidai Göngördü στην Κερύνεια, υποστηριζόμενος από το κυβερνών UBP, ο Suleyman Ulucay του CTP κέρδισε την εκλογική κούρσα στην Αμμόχωστο.

Ο Ulucay κατάφερε να ξεπεράσει τον υποψήφιο που υποστήριξε το κατεστημένο και ο οποίος ζήτησε περαιτέρω άνοιγμα των περιφραγμένων Βαρωσίων.

Ο Ulucay είναι αντίθετος σε μονόπλευρες ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρώσι.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός είδε μια υποχώρηση, κερδίζοντας μόλις επτά δημαρχίες, από οκτώ την προηγούμενη φορά.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UΒΡ) έχει έξι δημάρχους, με έναν για το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Εκλέχθηκαν επίσης τρεις «ανεξάρτητοι».

Ωστόσο, το UBP ισχυρίζεται ότι ανταποκρίθηκε στο προηγούμενο αποτέλεσμά του καθώς εξελέγη ανεξάρτητος δήμαρχος που υποστήριξε.

Το CTP, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριστερό τουρκοκυπριακό κόμμα στο βορρά, είδε την εκπροσώπησή του να αυξάνεται από 31,9% σε 35,4%.

Εν τω μεταξύ, το UBP, που θεωρείται φιλοτουρκικό και υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών, είδε το μερίδιό του να πέφτει από 39,6% σε 35,8%.

Όλα τα κόμματα που συνδέονται με την κυβερνώσα συμμαχία έχασαν ψήφους.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου στο βορρά, Αχμέτ Σοζέν, σημείωσε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του 68,85%.

Είναι υψηλότερο από το 57,2% των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις τελευταίες γενικές εκλογές.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τοπικές εκλογές στο βορρά δεν μοιάζουν με τις γενικές εκλογές, με την έννοια ότι τα ονόματα έχουν σημασία όταν πρόκειται για δημοτικές εκλογές», είπε ο Σόζεν.

«Ωστόσο, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υποψήφιοι από προοδευτικά κόμματα λύσης έχουν το πάνω χέρι σε αυτές τις εκλογές».

Καθαρό μήνυμα

Ο Sozen υποστήριξε ότι η νίκη του Harmanci στη Λευκωσία είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων εξακολουθεί να υποστηρίζει μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού που θα επανένωνε το νησί, καθώς είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας ομοσπονδιακής λύσης.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο υποψήφιος του CTP πήρε το ένα τέταρτο των ψήφων.

«Προσθέτοντας τα δύο ποσοστά μαζί, μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα το αποτέλεσμα που σημαίνει νίκη για τις προοδευτικές, υπέρ της λύσης δυνάμεις».

Υποστήριξε ότι αυτό ανατρέπει την εικόνα που σχηματίστηκε το 2020, όταν ο τότε αρχηγός του UBP, Ersin Tatar, εξελέγη αρχηγός στο βορρά.

«Ο Τατάρ θεωρείται ευρέως ως ο στενότερος σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο νησί.

«Η συντριπτική νίκη του Harmanci θα μπορούσε να σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα αριστερό κόμμα που θα κερδίσει τη δημαρχία στη Λευκωσία.

«Σηματοδοτεί τη γέννηση μιας πολιτικής φιγούρας που θα μπορούσε να χωρέσει στα παπούτσια του Ακιντζί και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους που εξακολουθούν να ελπίζουν να δουν μια ομοσπονδιακή λύση», είπε ο Σόζεν.

Υπενθύμισε ότι ο Ακιντζί διετέλεσε δήμαρχος Λευκωσίας για αρκετά χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά συνεργασίας με τον Ελληνοκύπριο δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη.

Ο Sozen σχολίασε επίσης τη νίκη του CTP στην Αμμόχωστο με έναν υποψήφιο που αντιτίθεται στα σχέδια της Τουρκίας να ανοίξει περαιτέρω τα Βαρώσια.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το θέμα των Βαρωσίων είναι «πολύ μεγαλύτερο από τους Τουρκοκύπριους, καθώς είναι σαφώς υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού».

«Το αν η εκλογή του Ulucay θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων στα Βαρώσια είναι πολύ συζητήσιμο.

«Ωστόσο, είναι σίγουρα κάποιος που μπορεί να σταθεί ψηλότερα από τον προηγούμενο δήμαρχο του UBP, ο οποίος θεωρούνταν υπηρέτης του κατεστημένου».

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο βορρά θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις ελπίδες για το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κύπρου Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε: «Η νίκη των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές της 25ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα καταδεικνύει ότι μια ομοσπονδιακή λύση είναι ακόμα εφικτή».

«Στη Λευκωσία, ο Μεχμέτ Χαρμαντζί, στενός συνεργάτης του Μουσταφά Ακιντζί, κέρδισε με μεγάλη διαφορά.

«Αυτό του επιτρέπει να συνεχίσει να εργάζεται στο πνεύμα συνεργασίας που καλλιεργήθηκε πριν από χρόνια από τον Λέλλο Δημητριάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, μια συνεργασία που ωφέλησε τη Λευκωσία και την Κύπρο συνολικά.

«Στην Αμμόχωστο, τις εκλογές κέρδισε ο Suleyman Ulucay του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο οποίος αντιτίθεται στις μονομερείς κινήσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων και υποστηρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρικτές μιας ομοσπονδίας μας έστειλαν ένα μήνυμα ελπίδας: να στηρίξουμε μια ομοσπονδιακή λύση με συνέπεια και να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας για μια διευθέτηση στις εκλογές του Φεβρουαρίου».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται συντριπτική ήττα των εκλεκτών Τατάρ-Ερντογάν στο Δήμο της Λευκωσίας αλλά και στον Δήμο της Αμμοχώστου, γεγονός που αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις στο μέλλον.

Αναφορικά με τον Δήμο Λευκωσίας, η νίκη του Harmanci σημαίνει πολλά περισσότερα από το γεγονός ότι ο υποψήφιος ενός αριστερού κόμματος κερδίσει τη δημαρχία.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Harmanci  θα μας απασχολήσει μελλοντικά, αφού στο πρόσωπό του οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν μια νέα πολιτική προσωπικότητα που θα κινείτο στα βήματα του Ακιντζί, προκειμένου να συσπειρώσει όλους εκείνους που επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού στη βάση ενός Ομόσπονδου κράτους.

Ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα έχει η εκλογή του Suleyman Ulucay του CTP στην Αμμόχωστο, ο οποίος ως γνωστόν είναι αντίθετος σε μονόπλευρες ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι αιχμή του δόρατος της τουρκικής επιθετικότητας στην Κύπρο και της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών που προκρίνουν Ερντογάν και Τατάρ, είναι το καθολικό άνοιγμα των Βαρωσίων, κατά παράβαση όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το τι θα πράξει η Άγκυρα τη στιγμή που ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αμμοχώστου αντιτίθεται στο άνοιγμα των Βαρωσίων, θα πρέπει να αναμένουμε πως θα είναι η αντιπαράθεση μαζί του και προσπάθεια είτε για αλλαγή της στάσης του, όχι δια της νόμιμης οδού, είτε αποκαθήλωσης του με χρήση πρακτικών και μεθοδεύσεων σπίλωσής του. 

Το βέβαιο είναι ότι Ερντογάν και Τατάρ θα συνεχίσουν τις κινήσεις τους για να πετύχουν  την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και την περαιτέρω στρατικοποίησή του, μετατρέποντας τα κατεχόμενα σε μια τεράστια αεροναυτική βάση, επικουρούμενη από τα κατοχικά στρατεύματα που υπάρχουν ήδη στο νησί.

Η προσέγγιση που επιχειρεί ο Ερντογάν με τον Άσαντ, υπό τις οδηγίες και το άγρυπνο βλέμμα του Πούτιν, έχουν ως πιθανή έκφανση και σχεδιασμό κατά την εκτίμησή μας, την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Συριακό καθεστώς και την οριοθέτηση ΑΟΖ μαζί του, με αντάλλαγμα την αποχώρηση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Βόρεια Συρία και την μη εκχώρηση από τον Άσαντ διευρυμένης αυτονομίας στους Κούρδους του YPG.

Απώτερος σκοπός είναι, η Τουρκία μέσω  της υποτιθέμενης  ΑΟΖ του ψευδοκράτους και η  Ρωσία μέσω της ΑΟΖ της Συρίας, να επιχειρήσουν να "βάλλουν χέρι" στα πλούσια κοιτάσματα υδογονανθράκων της Κύπρου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στη ΝΑ Μεσόγειο.

Οψόμεθα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ