Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Η αμερικανο-κυπριακή άσκηση και η μετατροπή της Κύπρου σε βάση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ λόγω μετακόμισης από Ιντσιρλίκ

Σε ανακοίνωση του 6ου αμερικανικού Στόλου αναφέρεται ρητά ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προωθεί τη διαλειτουργικότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω ασκήσεως Έρευνας και Διάσωσης, αλλά ουσιαστικά αυτή είναι τα προεόρτια ενός ευρύτερου σχεδίου μετατροπής της μεγαλονήσου σε μια τεράστια βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μετά την διαφαινόμενη απόσυρση από το Ιντσιρλίκ, λόγω καθεστώτος Ερντογάν.

Τι περιελάμβανε η κοινή αμερικανο-κυπριακή άσκηση στην Μεγαλόνησο 

Ο Διοικητής του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ, και της Task Force (CTF) 67, ανέφερε για την άσκηση που είχε διάρκεια μιας εβδομάδας με αντικείμενο την Έρευνα και Διάσωση σε συνεργασία με την Κύπρο, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της συλλογικής ικανότητας.

Στην άσκηση συμμετείχαν η αμερικανική δύναμη, το κοινό κέντρο συντονισμού Διάσωσης Λάρνακας (JRCC), η 460η Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου (SAR), του Πολεμικού Ναυτικού Κύπρου.

Ελικόπτερα από κάθε χώρα πετούσαν, υπό τον συντονισμό του JRCC, για να βρουν και να ανακτήσουν “ανδρείκελα διάσωσης” που χάθηκαν στη θάλασσα ή είχαν εγκλωβιστεί στην πλαγιά ενός γκρεμού, ενώ σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου με κομάντος εντόπισαν και φρόντισαν τους στόχους τους.

«Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας έδωσαν στα πληρώματα μας μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεργαστούν και να μάθουν από έναν κρίσιμο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε ο Αντιπλοίαρχοςim McNerney, αξιωματικός-υπεύθυνος (OIC) της Μοίρας Θαλάσσιας Μάχης Ελικοπτέρων (HSC) 28 «Ghostriders» του CTG 67.6.

«Οι Κύπριοι ομόλογοί μας είναι πραγματικοί επαγγελματίες με πλήθος γνώσεων και εξειδίκευσης στην Έρευνα και Διάσωση. Εκτιμούμε ειλικρινά τη βαθιά φιλοξενία και τον επαγγελματισμό τους. Αυτή ήταν μια αξέχαστη εβδομάδα για την ομάδα μου καθώς πετάξαμε σε σχηματισμό με έναν συνεργάτη από άλλη χώρα, αναζητήσαμε και βρήκαμε δύο ανδρείκελα στη μέση του ωκεανού τη νύχτα και εντοπίσαμε  ένα ακόμη στην πλευρά ενός γκρεμού.

Οι πολλές φιλίες που κάναμε και οι εμπειρίες που μοιραστήκαμε εδώ θα διαρκέσουν για πάντα», τόνισε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση των Αμερικανών και τα σχέδια τους για την Κύπρο 

“Πολλά αμερικανικά πλοία και υποβρύχια έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις και επιχειρήσεις σε λιμάνια εντός και γύρω από την Κύπρο φέτος, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται μαζί για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα”, ανέφερε ο Αμερικανός Διοικητής της Task Force 67, που αποτελείται από μια τρομερή αεροναυτική δύναμη στην περιοχή επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής (NAVEUR-NAVAF).

Η ομάδα αυτή εργασίας παρέχει στήριξη και ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, καθώς και δυνάμεις υποστήριξης στο NAVEUR-NAVAF, τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, για τη διεξαγωγή αποτελεσματικού ανθυποβρυχιακού πολέμου, την παροχή πραγματικών, αξιόπιστων πληροφοριών,  προκειμένου να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα”, αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα, περιγράφοντας έτσι γενικόλογα αυτό που θα λάβει χρόνο σχετικά σύντομα.

Το σχέδιο των ΗΠΑ, αφορά την μετατροπή της Κύπρου στην μεγαλύτερη βάση τους με αποστολή την Μέση Ανατολή λόγω πιθανότατης αποχώρησης από το Ιντσιρλίκ

Μάλιστα από το 2020, Τούρκος σύμβουλος είχε μιλήσει για  επανασχεδιασμό του καθεστώτος της Κύπρου με την δημιουργία ενιαίους κράτους και  παράλληλη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Τούρκος σύμβουλος και Καθηγητής Δρ. Ata Atun είχε αναφέρει τους στόχους των ΗΠΑ για την Κύπρο, οι οποίοι προκαλούν συναγερμό στην Τουρκία:

Οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και θα πιεστούν για ένα σχέδιο "αναγκαστικής" ενοποίησης το οποίο θα γίνει αποδεκτό και θα υπογραφεί στο μέλλον.

• Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Κυπριακό κράτος που θα ανήκει ολοκληρωτικά στην ΕΕ αντί της σημερινής  «Κυπριακής Δημοκρατίας».

• Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενιαίου Κυπριακού κράτους, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δηλωθεί και θα καταχωρηθεί στον ΟΗΕ.

• Μέρος αυτής της αποδεκτής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα ανήκει άμεσα στην Ελλάδα και το νέο Κυπριακό Κράτος, και όλα έμμεσα στην ΕΕ.

• Η Τουρκία θα διακόψει κάθε είδους οικονομική και στρατιωτική παρέμβαση, και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το νησί (όπως και τα ελληνικά).

• Η Ελλάδα και το νέο Κυπριακό κράτος θα έχουν μια μεγάλη πηγή πλούτου.

Τουρκία και κατεχόμενα δεν θα κυριαρχούν πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τα σύνορα της περιβόητης Γαλάζιας Πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ακυρωθούν και θα αλλάξουν όλες οι συμμαχίες στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με άρθρο μας, "το  ζήτημα της Κύπρου έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα, αφού οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεγαλόπνοα σχέδια για την δημιουργία μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης, τα οποία αναφέρουν αποχώρηση εποίκων, των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των ελληνικών.    

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, είχε αναφέρει  ότι "η Κύπρος η οποία  αποτελούσε τουρκικό έδαφος για πολλά χρόνια  αντιμετωπίζει ένα τρομερό σχέδιο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που ανατρέπει τα πάντα στην κυριολεξία.

Οι ΗΠΑ από τη μία πλευρά θέλουν να μειωθεί συστηματικά ο τουρκικός πληθυσμός στο νησί και από την άλλη πλευρά έχουν σχέδια για επέκταση του εδάφους των Ελλήνων

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ