Κυπριακό

Πήρε φόρα! Πύραυλοι JAVELIN και UAV στο μενού του κυπριακού ΥΠΑΜ -Φουλάρει μετά την άρση του εμπάργκο

Η κυπριακή Εθνική Φρουρά είναι σε οργασμό μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για τερματισμό του εμπάργκο όπλων στο νησί.

Ειδήσεις αναφέρουν μπαράζ συναντήσεων στο κυπριακό Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς έχουν πλακώσει εταιρείες αμυντικού υλικού για να παρουσιάζουν τα αντιαρματικά τους πυραυλικά συστήματα στους Κύπριους αξιωματικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή αμερικανική εταιρεία έκανε επίδειξη σε Κύπριους αξιωματικούς του αντιαρματικού οπλικού συστήματος JAVELIN».

«Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους των εταιρειών Lockheed Martin και Raytheon Missiles and Defense, σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Α-Τ Οπλικού Συστήματος JAVELIN», αναφέρει ανακοίνωση ΜΜΕ.

Ο εν λόγω πύραυλος έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός ενάντια σε τεθωρακισμένες μονάδες, καθώς ο Ουκρανικός στρατός τον χρησιμοποιεί εκτεταμένα εναντίον των Ρωσικών αρμάτων μάχης και λοιπών οχημάτων.
Διαθέτει κεφαλή πολλαπλών ρόλων και έχει δραστικό βεληνεκές που κυμαίνεται μεταξύ 65 - 4.000 μέτρων, ενώ μπορεί να εκτοξευτεί είτε από κινητό εκτοξευτή είτε από όχημα. Ακόμα, χαρακτηρίζεται από το υψηλό ποσοστό επιτυχίας του το οποίο ξεπερνά το 90%.

Επόμενο στόχος για την Λευκωσία η προμήθεια  UAV

Σύμφωνα με την Kathimerini.com.cy, ο νέος εξοπλισμός και ειδικά τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της Εθνικής Φρουράς θα παρουσιαστούν το Σάββατο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για τη γιορτή της 1ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΑΜ στην παρέλαση αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους και τα μη επανδρωμένα Α/Φ AEROSTAR που απέκτησε η Ε.Φ από το Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα Drone έχουν δυνατότητα συνεχούς πτήσης 12 ώρες ενώ αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 110 κόμβων.

Γαλλικοί πύραυλοι για την Κύπρο

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο της νέας γενιάς των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 μετά την υπογραφή στην Γαλλία, μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, των σχετικών συμβολαίων αγοράς. Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες για αναβάθμιση για στρατιωτικούς σκοπούς των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, στόχος του ΥΠΑΜ είναι η παραχώρηση στην Εθνική Φρουρά από τους ιδιώτες επενδυτές μέρους των λιμανιών για ελλιμενισμό μόνο πολεμικών πλοίων. Σε πρώτη φάση θα αναβαθμιστεί για στρατιωτικούς σκοπούς το λιμάνι Λεμεσού και στην συνέχεια το λιμάνι της Λάρνακας.

Στόχος της αναβάθμισης είναι να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφέρει στις φίλιες χώρες την δυνατότητα ελλιμενισμού των πολεμικών τους πλοίων όταν επισκέπτονται το νησί αλλά και την επί τόπου παροχή υπηρεσιών στα πληρώματα των πλοίων.

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί για την οποία διενεργείται σχετική μελέτη, στόχο έχει, να προσφερθεί η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων, κάτι που θα εξυπηρετήσει τον γεωστρατηγικό ρόλο και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα ενισχύσει την αμυντική διπλωματία και θα προσελκύσει στην περιοχή περισσότερα πολεμικά πλοία από φίλιες χώρες για θέματα συντήρησης, ανεφοδιασμού και ξεκούρασης των πληρωμάτων.

Όλα αυτά βλέπουν οι Τούρκοι και στέλνουν στρατό και οπλικά συστήματα στα Κατεχόμενα. Αυτό όμως που δεν κατανοεί η Άγκυρα είναι ότι τα σχέδια της για το νησί πέταξαν οριστικά, μιας και η μελλοντική ενιαία Κύπρο προορίζεται να γίνει η μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Α.Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ