Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Ζορίζονται οι Τούρκοι με την δήλωση του Κύπριου ΥΠΑΜ για πολεμική ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει σε Τουρκοκύπριους και Τούρκους η οδηγία του Κύπριου ΥΠΑΜ προς τους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς  «Να είστε σε εγρήγορση».

Με δεδομένη την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να αυξάνεται συνεχώς, όπως όλα δείχνουν το ίδιο λαμβάνει χώρα και στην Κύπρο για την τουρκική πλευρά, ειδικά μετά την χθεσινή δήλωση του Κύπριου υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, ( ο οποίος είπε το αυτονόητο) περί συνεχής εγρήγορσης των ελληνοκυπριακών ενόπλων δυνάμεων.

Ο τουρκικός τύπος στο σημείο αυτό ανέφερε ξανά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την σφαγή της Σμύρνης το 1922, σε μια προσπάθεια να ασκήσει ψυχολογική πίεση στην Λευκωσία μετά την χώρα μας.

“Ο Πρόεδρος Ερντογάν, στην εκδήλωση το Σαββατοκύριακο, είπε: «Ω Έλληνα, κοίτα την ιστορία, γύρνα πίσω στην ιστορία, αν προχωρήσεις πολύ πιο μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο μια πρόταση για την Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Η κατάληψη των νησιών είναι εφικτή. Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ότι χρειάζεται. Όπως λέμε, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», υπογραμμίζει το άρθρο.

Ο Ελληνοκύπριος υπουργός άμυνας τόνισε ότι «η Τουρκία έχει αυξήσει τις παράνομες πράξεις και παραβιάσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με τις επεκτατικές της πολιτικές της» και σημείωσε ότι η Εθνική Φρουρά πρέπει να είναι συνεχώς έτοιμη δια παν ενδεχόμενο".

Οι Τούρκοι “ζορίζονται” αφού οι δηλώσεις του κ. Πετρίδη ήρθαν μετά τις δηλώσεις Ερντογάν.

Αυτό που τους ενοχλεί σφόδρα δε, είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών όχι μόνο των ελληνικών δυνάμεων, αλλά και των ελληνοκυπριακών για εκσυγχρονισμό του στρατού σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνουν οι ίδιοι ότι η Λευκωσία υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία Airbus Helicopters για την αγορά 6 επιθετικών ελικοπτέρων τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, και παλαιότερη μελέτη, το ισοζύγιο δυνάμεων για τη Λευκωσία εμφανίζεται δυσμενέστερο  καθώς απέναντι στις 10.000 έμψυχου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς, η Άγκυρα αντιπαρατάσσει 43.000 στρατιώτες στα Κατεχόμενα.

Συνεπώς «για κάθε ένα Εθνοφρουρό αναλογούν 4,3 Τούρκοι στρατιώτες».

Βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης, οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 παρουσιάζονται πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η αριθμητική ισχύς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων έχει επανέλθει στα προηγούμενα της επίπεδα.

Αναφέρεται ακόμη ότι η μείωση του αριθμού των κληρωτών στην Εθνική Φρουρά, λόγω μειωμένου ρυθμού γεννητικότητας και την θητείας, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και καθιστά το θέμα της ΑΟΖ «ευαίσθητο σημείο άσκησης στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό».

Συμπληρώνεται ότι η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των αναγκαίων εξισορροπητικών ρυθμίσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, οργάνωση, τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό, θα διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα διαφορά με την τουρκική πλευρά, όχι μόνο αριθμητικά αλλά και λειτουργικά.

Το έμψυχο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς παρουσιάζει σειρά μειώσεων τα τελευταία χρόνια που το φέρουν κατά μέσον όρο να ανέρχεται συνολικά γύρω στις 10.000 σε σύγκριση με 12.000 ή και 13.000 παλαιότερων χρόνων.

Ο αριθμός των εφέδρων κυμαίνεται γύρω στις 50.000.Το δε σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού υπό τα όπλα περιλαμβανομένης και της ΕΛΔΥΚ (950) υπολογίζεται στις 60.950, σύμφωνα με την έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αφρική 0

Ο Λίβυος υφυπουργός εξωτερικών στοχοποιεί την Ελλάδα για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης-Ετοιμάζεται η καθαίρεση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού;

Σοβαρό επεισόδιο με Τούρκο ειδικό που κατηγόρησε την Αίγυπτο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλαβε...