Κυπριακό

Ο Τατάρ προτάσσει την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου σαν ΜΟΕ!

Συνδιαχείριση, διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προτάσσει η τουρκική πλευρά. 

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com, ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, έθεσε το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μιροσλάβ Γιέτζια, στα κατεχόμενα. Αντί της συζήτησης οποιουδήποτε άλλου μέτρου, το κατοχικό καθεστώς ζητά συνδιαχείριση και καταμερισμό των εσόδων πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική πλευρά παραπέμπει στη γνωστή πρόταση, που κατατέθηκε μέσω της τουρκοκυπριακής πλευράς (Σεπτέμβριο 2011 και Σεπτέμβριο 2012) και προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Επί της ουσίας, εκείνο που επιδιώκει η κατοχική δύναμη είναι όπως «δύο ίσες οντότητες» διαχειριστούν μαζί το φυσικό αέριο. Κινείται, δηλαδή, η τουρκική πλευρά στη λογική της «ίσης κυριαρχικής ισότητας» και του «ίσου διεθνούς καθεστώτος». 

Η πρόταξη αυτού του θέματος, αντιμετωπίζεται θετικά από διάφορους τρίτους, που θεωρούν πως το ενεργειακό μπορεί να λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους Τούρκους. Σημειώνουν δε, με κάθε ευκαιρία, ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να φανεί γενναιόδωρη για να ξεκινήσει μια διαδικασία. Οι διάφοροι τρίτοι, πάντως, δεν μπαίνουν στη λογική να συζητήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλει η τουρκική πλευρά το όλο θέμα, αλλά γενικά την ιδέα. 

Η Λευκωσία έχει άλλη προσέγγιση επί του θέματος. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει γραπτώς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την πρόταση του, η οποία αφορά το άνοιγμα καταπιστευματικού λογαριασμού και κατάθεση όταν και εφόσον υπάρξουν έσοδα κατά την αναλογία πληθυσμού, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων. Περαιτέρω, αν η Τουρκία αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχουν το δικαίωμα οι Τουρκοκύπριοι και προ της λύσης του Κυπριακού να αντλούν κεφάλαια από τον εν λόγω καταπιστευματικό λογαριασμό.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...